Nazistparti väljs in i Gästorps kommun

Vid sidan av SD:s jordskredsseger noterar jag att Svenskarnas parti, som hette Nationalsocialistisk Front fram tills för 2 år sedan, fick 102 röster i Grästorps kommun i Västra Götaland. Det motsvarar vilket 2,8 procent av rösterna och räckte till 1 mandat för partiets ledare Daniel Höglund. (se Svd). (Svenskarnas parti blev för övrigt större än SD som bara fick 2,4 mandat i kommunen.)

Jag tror att det kan vara första gången i efterkrigstid som ett nazistiskt parti tar plats i en demokratiskt vald församling, men det bör påpekas att Svenskarnas parti försökt framställa sig om ett extremare alternativ till SD och agiterat främst mot det mångkulturella samhället.

Valet bjuder också på ytterligare några mer glädjande framgångar för de mindre partierna. Feministiskt Initiativ missade riksdagen men fick 4 mandat i Simrishamns kommunfullmäktige och blev tredje största parti med 8,9 procent av rösterna.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Feministiskt Initaitiv, Nationalsocialistisk Front, nazism, NSF, Svenskarnas parti. Bokmärk permalänken.