Stora framgångar för SD i valet , även i kommunerna

Vaknar upp till ett nytt Sverige där Sverigedemokraterna fått snart sitter med 20 mandat i riksdagen (5,7 procent av rösterna) och får en vågmästarroll. Återstår dock att se vad det innebär och SD kan utöva något inflytande i kraft av detta.

”Det viktigaste är att vi får en kontakt”, säger Jimmie Åkessons just i Rapports morgonsoffa och tror uppenbarligen att alla ska börja prata med honom och hans parti. Jag tror det blir svårare än han föreställer sig, det har gjorts en rad utfästelser från samtliga partier att inte ta i SD med tång. Att vika från en sådan ståndpunkt kostar en hel del i prestige och bristande trovärdighet om inte annat.

Jag blir förvånad över att det tydligen är Jimmie Åkessons person som i hög grad bidragit till valframgångarna. Har inte uppfattat honom som särskilt karismatisk. Men han skiljer sig ju en del från övriga partiledare om inte annat genom att vara betydligt yngre.

SD har även kommit in i mängder av nya kommuner. SD kom in i 18 av de totalt 26 kommunerna i Stockholms län och fick tre mandat i Stockholms läns landsting. Fortfarande är partiet betydligt svagare i Stockholm med bara drygt 2 procent av rösterna. I Uppsala sitter nu SD i alla kommuner. Men störst i länet blev SD i Södertälje där partiet fick över 7 procent.

Bäst om vi tittar på hela landet gick det förstås i Skåne där SD fick 11 procent av rösterna. Enligt Valmyndigheten fick SD nästan 20 procent i Bjuv. SD backade i sitt starkaste fäste Landskrona från nästan en fjärdedel av rösterna till 15,8 procent vilket gör Landskrona till landets femte starkaste kommun för SD. På plats 2 till 4 hittar man nu Burlöv, Bromölla, Svedala. SD kom också in i moderaternas starkaste fäste Vellinge med 3 mandat, den enda kommun i Skåne där SD inte satt under förra mandatperioden.

Men det finns också några kommuner i andra delar av Sverige där SD gått kraftigt framåt. SD fick hela 11,6 procent i Söderhamn och 10,9 procent i Borlänge som letar sig upp på listan över SD:s starkaste kommuner (9.e respektive 12:e plats). I Eskilstuna fick SD 9,6 procent och i Falköping 8,5 för att bara nämna några exempel. Det kommer att bli ytterligt svårt att fylla alla dessa platser. SD hade ju redan vid förra valet många tomma stolar och antalet ökade ju längre mandatperioden led.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Jimmie Åkesson, SD, Svenskarnas parti, Sverigedemokraterna. Bokmärk permalänken.