Traktorer från norr till söder

Del tre av min turistguide över ovanliga svenska resmål handlar om traktorer. Sveriges vanligaste museum måste vara ett traktormuseum. Vilket säger något om vilket slags folk vi är.

För mig började det med att jag för många år sedan passerade på vägen mellan Sala och Uppsala och fick syn på en skylt där det stod ”Traktormuseum”. Vi körde in och kom just innan stängningsdags. En man i grön Lantmännen-mössa sålde biljetter i en byggfutt och visade sedan sina två logar med traktorer. Han visade sig vara en kunnig ciceron som hade mycket att berätta. Eftersom jag är totalt ointresserad av maskiner fick jag väl inte ut så mycket av detta, men det var svårt att inte fångas av entusiasmen hos en verklig samlare (egentligen var det hans svärfar som hade samlat traktorerna som han visade om jag minns rätt). Detta traktormuseum ligger alltså i Öja 4 km utanför Sala och går fortfarande att besöka.

Senare har jag förstått att det finns en mängd traktormuseer. Några år senare besökte jag ett annat i Lidköping/Skara-trakten, men det hittar jag inte just nu på nätet (det bestod av maskiner och jordbruksredskap och allt möjligt). Det finns en mängd museum i trakten enligt en kommunal hemsida. Det kan ha varit Skalunda maskinmuseum som inte verkar ha någon hemsida. Känner någon igen detta får ni gärna höra av er, skicka mail genom att klicka på kontakt i raden ovanför.

För den som till äventyrs inte kan få sitt lystmäte på traktorer finns Rickards traktormuseum i Helgesta utanför Sollefteå, ett annat ligger utanför Gävle, Viksta traktormuseum ligger  3 mil norr om Uppsala, J.A. Jonssons traktormuseum i Hälsingland, Vadstena traktormuseum förstås i Vadstena och dessutom finns ett traktormuseum i Tanum. Sveriges nordligaste traktormuseum Holger Larssons traktormuseum (se You Tube klipp) ligger i Överkalix och det senaste tillskottet (2010) finns i jämtländska Trångsviken.

En längre lista med museum med fordonsanknytning hittar ni här.

NYTT 20/4 2015: Fick just följande mail:

Hej ! Lite info om Skalunda maskinmuseum: Det är beläget på Hulugården i skalunda ca 15 km från Lidköping. Innehavare är Lennart Jonsson (min kusin) och han har öppet eök eller vid speciella tillfällen. Med vänlig hälsning Tommy J 

Traktorer kan användas till mycket. Här lite äkta traktorrock:

Ett exempel på hur traktorintresset förs vidare till yngre generationer hittar ni här:

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes . Bokmärk permalänken.