Hur ska vi identifiera de ensamma farliga männen?

Jag skriver på dagens DN Debatt om attentaten i och utanför Oslo. Där skriver jag bland annat följande:

Även om partier som Sverigedemokraterna och Fremskrittspartiet godkänner parlamentarismen målar de i viss mån upp en världsbild som säkert kan tilltala en viss typ av män som egentligen vill gå betydligt längre. Det finns förstås också extremare miljöer där det talas öppet om en vit revolution och vikten av att föra kampen med vapenmakt, men i realiteten är dessa miljöer på tillbakagång sedan många år. I Norge anses de i princip utraderade sedan några år tillbaka. En liknande tillbakagång, om än mindre tydlig, märks i Sverige.

Anders Behring Breivik kan självklart ändå ha inspirerats av tankegods från dessa extremare miljöer. Han kan precis som de som utförde bombattentatet i Oklahoma 1995 – det största terrordådet i USA:s historia före World Trade Center-dådet 2001 – ha läst boken ”Turner Diaries” av pseudonymen Andrew McDonald. Den beskriver hur en liten grupp tar till vapen och startar ett krig mot det mångkulturella samhället. Kanske har han studerat ”Hunter” av samme författare som handlar om ett enmanskrig mot främmande raser och som vissa misstänkte kunde ha inspirerat Lasermannen.

En likhet mellan dessa och en del andra fall är att det verkar ha rört sig om just ensamma män som inspirerats av stämningar i tiden. De förefaller att ha agerat på eget bevåg, och rimligen bör den som utför sådana dåd ha någon form av psykopatisk eller annan störning. Det går inte att utesluta att de under andra omständigheter bestämt sig för andra måltavlor.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Anders Behring Breivik, terrorism, Uncategorized och märktes , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Hur ska vi identifiera de ensamma farliga männen?

  1. Pingback: Begrav våra hjärtan i Utøya | Dagarna jag saknar ord

  2. Pingback: Begrav våra hjärtan i Utøya

  3. Pingback: Begrav våra hjärtan i Utøya | Min luktar oxo fisk!

Kommentarer är stängda.