Vad finns i huvudet på Peter Mangs?

ImageDet har gått 1,5 år sedan Peter Mangs häktades i Malmö. Redan 2003 avlossades de första skotten som han hålls ansvarig för. Det har inte läckt särskilt mycket från utredningen, vi vet knappast någonting om hur han tänkt och varför han agerat som han gjort. En intelligent enstörning men vapen- och våldsfixerad är omdömen från personer i hans omgivning, han har inte tidigare straffats för några brott.

Att det finns något slags främlingsfientligt motiv förefaller uppenbart. Han har tydligen surfat en del på främlingsfientliga hemsidor men förmodligen inte varit någon del av något nätverk. En ensam aktör, likt Lasermannen eller Breivik,verkar det troligaste. Möjligen lider han av en psykisk störning, genomgick hjärnoperation som liten, aktiv i Aspbergerförening (med det framgår inte klart att han själv lider av detta i Sydsvenskans artikel, se nedan). Mer kanske klarnar när de 7 500 sidor långa förundersökningen släpps idag.

Peter Mangs misstänks för 3 mord och sannolikt 12 mordförsök (antalet mordförsök har ändrats några gånger, lite oklart hur många som slutligen tas upp i rättegången). Han kan ha gjort betydligt mer än så, rättegången kommer inte att beröra alla dåd som han kan ha varit inblandad i. Han nekar fortfarande till alla anklagelser.

Läs mer: Aftonbladet, Rapport, Sydsvenskan om Peter Mangs liv, Sydsvenskan2 om åklagarnas teorier, om offren i SvD och AB1AB2 och AB3, Expressen, ett tips ändrade allt skriver Skånskan, här skedde skottlossningarna – se SvD. Äldre artikel i AB om Mangs hemliga liv på nätet.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.