Ultranationalister tar plats i Greklands riksdag

ImagePartiet Gyllene Gryning (Chrysi Avyi), som nu tar plats i grekiska parlamentet efter gårdagens val med cirka 7 procent av rösterna, har beskrivits som nynazistiskt. En korrekt term? Partiet är definitivt ultranationalistiskt. Invandringsfientligheten finns där, liksom kritikens av Greklands låneuppgörelse med EU. Men partiemblemet påminner ju onekligen om en nazistsymbol, och när SvD besöker partilokalen finner de travar av cd-skivor med nynazistiska grupper som Stahlgewitter och Der Stürmer.

Ilias Panagiotaros, vice partiledare förklarar: ”Vårt jobb är att rensa upp, klargör han. Okej, ibland går några av kamraterna kanske för långt. Men i grund och botten är det inget annat än självförsvar.”

I mina öron låter det mer likt en extremare extremhöger än de mer polerade högerpopulistiska partierna vi sett mycket av i Europa på senare år. Mer Svenskarnas parti än SD t ex.

Läs mer: SvD, Ekot, TV4, DN, Sydsvenskan, Sydsvenskan 2, Ekot

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , . Bokmärk permalänken.