Kan man jämföra Peter Mangs och Lasermannen?

Jag besökte Nyhetsmorgon i TV4 i morse för att prata om Peter Mangs och rättegången som inleds den 14 maj. Vi pratade framför allt om likheter och skillnader mellan John Ausonius, ”Lasermannen”, och Peter Mangs. De verkar båda ha haft åtminstone delvis främlingsfientliga motiv. Men en uppenbar skillnad är att Peter Mangs verkar ha planerat sina dåd mycket noga, medan Ausonius var mer slumpmässig i sina val av offer.

Peter Mangs verkar dessutom särskilt fixerad vid kriminalitet, framför allt narkotikabrottslighet, och har kanske också påverkats av att han lever i Malmö, en stad som ofta förknippas i debatten med så väl hög invandring som hög kriminalitet.  I samband med besöket på TV 4 var jag även intervjuad i TV4 News.

Jag har också skrivit ett debattinlägg på SVT Debatt som tar upp liknande frågor. Texten börjar så här:

Det är rimligt att tro att Peter Mangs ser sig själv som ett slags riddare för det rätta, precis som Breivik. Det är troligt att han också delar in tillvaron i ont och gott, rent och smutsigt. Att han ser det som ett slags plikt att agera, att ett mord kan vara en reningsprocess. Precis som Breivik eller Ausonius verkar han vara ensam, udda, vapenfixerad och fångad i sin egen värld. Ingen annan har lärt dem att hata invandrare, judar, muslimer eller vilka grupper de väljer att fokusera på. Man kan använda en term som självradikalisering,

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.