Världshistoriens originellaste feminist?

Kommer osökt att tänka på det här klippet idag när det är internationella kvinnodagen. Isadore Fertel, här tillsammans med Tiny Tim, torde vara en av världshistoriens originellaste feminister. Se gärna hela filmen men kvinnokampssången börjar på 2.48 (han börjar med en hyllningssång till Ronald Reagan, tala om bredd). Jag vet ingenting om herr Fertels psykiska status, men kan inte låta bli att bli rörd av hans sanna entusiasm när han framför sin egen sång tillägnad kvinnokampslegenden Susan B.

g41976_u42806_sbanthony_hwsSusan B Anthony var en tidig amerikansk kämpe för kvinnors politiska rättigheter, hon föddes 1820 och engagerade sig även i slaveriets avskaffande samt att manliga och kvinnliga lärare skulle ha samma lön. 1869 grundade hon National Woman Suffragette Association. Inte mycket är känt om Isadore Fertel. Martin Kristenson skriver några rader i sin artikel om Tiny Tim Hjärnstorm, i stort sett den enda information jag hittat på nätet. Jag tar mig friheten att citera:

”På sitt nya skivbolag tog Tim sig an en annan artist, lika särpräglad som han själv. Isador Fertel hette han, en läspande sångare som hade en jiddischversion av ‘Rock around the clock’ på sin repertoar. Fertel var besatt av vintern, och såg alltid till att bo där det för tillfället fanns mest snö. Han hade till och med sagt upp sig från ett arbete, för att kunna flytta till en plats där det snöade. Fertel var ende manlige medlemmen i en organisation kallad Radical Feminists, och hans högsta dröm var att genomgå en könsoperation. Som feminist hade Fertel svårt att acceptera Tims kvinnosyn, men de var ändå mycket goda vänner. (Som någon påpekade: det här var en tid då båda två var i desperat behov av vänner).”

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s