”Alliansen försöker avpolitisera kvinnofrågorna”

om feminismKnapp ett år till nästa val. Dags att påminna om en av de frågor som verkar saknas helt i debatten just nu, Jag intervjuade  Lena Sommestad i förra numret av Ordfront magasin. Det var ett temanummer om feminism, och vi pratade en del om statusen för feminismen efter några år med borgerlig regering. Självklart tog vi även upp dessa frågors status i Socialdemokraterna idag och varför Lena Sommestad plötsligt meddelat att hon tänkte hoppa av som ordförande i S-kvinnor.

Här kommer ett utdrag ur artikeln:

”− Vi har tappat mest i de klassiska frågorna. Som kvinnors rätt till heltidsjobb. Hälften av alla LO-kvinnor som blir föräldrar har inte heltidsjobb. De går alltså in i föräldraskapet med en lön som inte räcker till för att få en självständig ställning gentemot en partner, och som knappt går att överleva på om man är ensamstående.

Den offentliga sektorn tilldelas allt mindre resurser, och det är kvinnor som betalar priset. Kvinnor får exempelvis uppväga brister i äldreomsorgen, och håller barnen hemma från fritidshem när antalet barn per personal blivit alltför orimligt.

− Näringslivet har fått diktera politiken, det sägs att det är exportpolitiken som ska lyfta Sverige. Vänd på det, utan välfärd inga kompetenta människor. Det går inte att reducera de som är beroende av en fungerande offentlig sektor till kostsamma konsumenter.

− Ytterst handlar det om skattepolitik. Är vi beredda betala skatt eller ska vi välta över ansvaret på kvinnorna att lösa bristen på jämställdhet privat?”

Hela artikeln finns att läsa här.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till ”Alliansen försöker avpolitisera kvinnofrågorna”

  1. Fredrik skriver:

    Mer än dubbelt så många män än kvinnor tar livet av sig.
    Är inte det den viktigaste jämställdhetsfrågan?

    https://mind.se/om-sjalvmord/fakta-om-sjalvmord/

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s