Greps när de var på väg att attackera asylboende

Under måndagskvällen grep polisen 14 högerextremister vid en pendeltågsstation i Nynäshamn som av allt att döma var på väg att attackera ett asylboende, de var rustade med bland annat yxor, påkar och järnrör. Alla gripna uppges ha polsk bakgrund, men några ska ha arbetat i Sverige och haft svenska ID-handlingar.

Jag medverkade i dag i P4 Extra hos Lotta Bromée och pratade om det som hänt i Nynäshamn. Det är svårt att prata om det eftersom så lite är känt, och så många av de rykten som sprids är svåra att kontrollera. Det tycks i alla fall helt klart finnas kopplingar till det medborgargarde som syntes i Stockholm vid centralstationen för någon vecka sedan, några av de som greps och släpptes då ska ha gripits även i Nynäsnamn. Dådet planerades i en sluten Facebook-grupp och det tycks ha läckt åt alla håll för polisen fick flera olika tips som ledde till att de kunde ingripa på förhand.

I P4 fick jag frågor om varför högerextremister samarbetar över landgränserna. Det enkla svaret är väl att det inte är så mycket nationalism som rasism det handlar om, att det rör sig om små kretsar med extrema åsikter som anser att de har en gemensam uppgift att skydda västvärlden från utomeuropeiskt inflytande. Det brukade tidigare komma tillresta utländska demonstranter till Kungsträdgården och Lund på Karl XII:s dödsdag 30 november och till den under en period årligen återkommande Salemmanifestationen i början av december. Vet inte just om polska aktivister var så väl företrädda, men där syntes deltagare från många länder. Det är känt sedan länge att den här typen av kontakter förekommer, mer eller mindre frekvent.

NYTT: Jag pratade om huliganer och högerextremister i SVT i morse tillsammans med Fredrik Gårdare från Stockholmspolisen.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Greps när de var på väg att attackera asylboende

  1. Mikael skriver:

    Själv tycker jag att de tillresta polackerna är en motsvarighet till de danska BZ-aktivister som på sin tid for till Lund för att delta i protesterna mot ett fackeltåg som hade utlysts för att hedra Karl XII:s minne. BZ-aktivisterna var varken tillkallade eller nödbedda. Dom kom ändå, uppgav att de ihop med Lunds vänsterstudenter ville delta i den antifascistiska kampen. Några greps av polisen, alla återvände omsider snällt till Roskilde. Trivialt. Q.E.D.

  2. Anders Lotsson skriver:

    Det påstås att svenska rasister skickar efter polska likasinnade inför väntade våldsamheter. Om polackerna blir gripna kommer det i statistiken över brott begångna av utlänningar. VSB. Men kan de vara så smarta?

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s