Finns det verkligen någon påskmusik?

R-1786962-1243275857.jpeg14d26140e5c4d1d14858066ac4382661cbabafe4Snart är det dags för mig och Fredrik af Trampe att slå till med ett nytt musikprogram i radio, och vi följer vår tradition att uppehålla oss vid musik som passar i speciella storhelger. Två år i rad har vi spelat musik på julafton. Nu blir det radio med påsktema på påskafton den 15 april kl 17-19, och kanalen är P4 precis som tidigare gånger.

Finns det någon påskmusik, undrar någon. Ja, visst gör det det. Ni ser bilder från en tysk påskfavorit: Klaus und Klaus med ekivoka Der Eiermann (rätt påfrestande, men visst är det påskfeeling – se även filmen som jag lagt till längst ner). Jävlaranamma är ett hyfsat okänt band som spelat in en hel påskskiva som avhandlar många delar av den långa helgen. Vi har en massa annat också om ägg, kycklingar, tuppar och harar. Kom gärna med förslag om ni vet något som ni tror vi missat, men två timmar fyller vi med råge även med det vi hittills skrapat ihop.

Gissar att vi inte bara spelar det mest njutbara. Men här kommer en av mina absoluta påskfavoriter:

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Finns det verkligen någon påskmusik?

 1. Tomas Johansson skriver:

  För oss som lyssnar på klassisk musik så blir frågan om det finns någon påskmusik mycket märklig. Med hjälp av den skulle man kunna fylla ett program hela påsken från skärtorsdag till annandagen, dygnet runt, med påskmusik! Hursomhelst så tycker jag nog att Easter Parade är given i ditt program på Påskafton!

  • annalenalod skriver:

   Jo men den ska vi ha med. förstås. Vi satsar alltså främst på profan påskmusik. Det är knepigare.

   • Tomas Johansson skriver:

    Hörde just Kycklingpolka av Julius Jacobsen på P2. Med tanke på P2:s lyssnarfrekvens och P4-lyssnarnas profil tror jag inte kollisionsrisken är så stor så ni kan nog spela den på påskafton. Är jag fördomsfull nu?

 2. axelwkarlsson skriver:

  Ägg har kopplingar till kristen tradition. Ur ägg kommer nytt liv, liksom i uppståndelsen. I den ryska ortodoxa kyrkan har man en tradition av mycket avancerat målande på ägg.

 3. axelwkarlsson skriver:

  Snart alla ängar står i skrud, Och skogen kläder sig som brud,. När livets krafter blomma. Så komme vår i Jesu namn. I FOLKENS LIV, i kyrkans famn,. Till alla själars fromma. (Grundtvig)

  • annalenalod skriver:

   Den känner jag inte till. Det mesta i påskmusikväg har faktiskt en koppling till den kristna högtiden – till skillnad mot julen. Men vi ska väl hitta lite om ägg och kycklingar och sådant också.

   • axelwkarlsson skriver:

    Första versen av denna psalm, nr 198 i nu gällande svenska psalmbok (1986) är mer känd:
    Likt vårdagssol i morgonglöd
    gick Jesus fram ur natt och död
    till liv förutan like.
    Därför, så länge världen står
    det efter vinter kommer vår
    också i andens rike.

 4. axelwkarlsson skriver:

  O huvud blodigt sårat . . .

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s