Den svenska populismen har sin bas i Skåne

I dagens DN Kultur skriver jag om SD:s populistiska rötter i Skåne, och hur de starka lokala ledarna där på sikt kan utmana partiet. Här är början på artikeln:

SD Sven Olle o Sten

Sven-Olle Olsson i Sjöbo och f d moderaten och riksdagsmannen Sten Andersson är exempel på två skåningar som tidigt gick över till SD.

”När de borgerliga partierna gjorde upp med SD om de tunga posterna i kommunledningen i Hässleholm var det bara fortsättningen på en lång historia. Visserligen sjönk Alliansens entusiasm inför de tilltänkta SD-kandidaterna efter bara några veckor, men vi lär få se mer.

Redan 2015 valde en moderatledd allians i Gävle att ta stöd av SD. Men det är i Skåne som den verkliga jordmånen för sådana lösningar finns, och hade inte partiernas centrala organisationer markerat så hårt centralt hade det hänt på fler platser för länge sedan.

SD:s nazistiska rötter tröskas ofta, mer sällan SD:s populistiska sydsvenska rötter. Därmed missar vi en möjlighet att förstå partiet och dess väljare. Vi odlar också en tro på att Sverige är så väsensskilt från resten av Norden. Men i åtminstone ett svenskt landskap har den politiska debatten varit ganska lik den som förts i Danmark.

SD:s nazistiska rötter tröskas ofta, mer sällan SD:s populistiska sydsvenska rötter. Därmed missar vi en möjlighet att förstå partiet och dess väljare. Vi odlar också en tro på att Sverige är så väsensskilt från resten av Norden. Men i åtminstone ett svenskt landskap har den politiska debatten varit ganska lik den som förts i Danmark.”

Advertisements

Om annalenalod

Journalist och författare, specialiserad på politisk extremism, migration, migrantarbetares rättigheter, mänskliga rättigheter etc.
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s