Fackets kamp mot nazismen

Inför poddsändning med Dagens Arbete, f v Helle Klein, Harald Gatu och jag. Foto: Niklas Porter

En korvfabrik som hölls öppen på nätterna där man stoppade norska sedlar i konservburkar för vidare transport till den norska motståndsrörelsen under den tyska ockupationen på 1940-talet, kurirer som letade efter någon som bar en vintermössa på sommaren på en tågstation nära den norska gränsen i Värmland för att överlämna en väska med viktiga dokument till samma rörelse. Det är två exempel på hur unga i arbetarrörelsen stöttade kampen mot nazismen under åren då Nazi-Tyskland terroriserade både sitt eget folk och resten av Europa.

I veckan publicerade Dagens Arbete Historia ett poddsamtal om fackets och arbetarrörelsens kamp mot nazismen där jag medverkade tillsammans med reportern Harald Gatu. Vi intervjuades av Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Samtalet utgick för min del framför allt från mina två böcker ”En värmländsk Hitler – Birger Furugård och de första svenska nazisterna” som kom förra året och i ännu högre grad från ”Tvåfrontskrig – facklig kamp mot nazism och kommunism” från 2002. I den berättar jag mycket om facket och arbetarrörelsens arbete med att motarbeta antidemokratiska tendenser och extremism både från extremhöger och extremvänster.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s