Synd och skam på Bergmanveckan

Årets Bergmanvecka på Fårö har temat ”Synd och skam” och jag och Fredrik af Trampe ska medverka i några av passen för att prata utifrån texter som fanns med i vår bok ”Frigjorda tider – när porren blev kultur och kulturen porr” (vår medförfattare Martin Kristenson kommer också att vara på plats och boken säljs till ett reducerat pris för de som är intresserade, eller köp den här).

På torsdagen den 29 juni klockan 13 kan man se Vilgot Sjömans utskällda men klart intressanta film ”Tabu” från 1977 och höra mig och Trampe prata om den med Clara Gustavsson från Filminstitutet. Sjöman hade ju gjort succé med ”Nyfiken Gul”. Men tio år senare var han trött på allt vad sexliberalism hette och ville göra en kritisk satir som skildrade det som han tyckte allt mer hade förvandlats till ett spektakel. Problemet var att de som såg filmen inte förstod hans avsikter, eller inte höll med.

Senare samma dag klockan 17 pratar jag och Trampe och filmvetaren Mariah Larsson med Jan Holmberg från Stiftelsen Ingmar Bergman om ”Den förstenade prinsen”, en porrfilm som Ingmar Bergman tänkt sig att göra, men som aldrig blev av. Manuset finns dock bevarat och vi hade fått läsa det när vi skrev boken. Det är en smått hisnande upplevelse att försöka förstå vad det hade kunnat bli. Jag antar att vi också kommer att prata mer generellt om Bergmans roll i det frigjorda sextiotalet och vad som över huvud taget präglade perioden.

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s