Kan man ha en SD:are som lärare?

I veckan har jag varit intervjuad av en nyhets-reporter från SVT som ville diskutera att elever på en skola är kritiska till att de fått en SD:are som lärare. (Vet inte om inslaget sänts, i så fall har jag missat det). Jag inser problemet, tror nog att jag själv skulle känna mig klart tveksam om min dotter gick i den här klassen.

Den här frågan är svår, eftersom det handlar om hur barn bemöts i en ålder då de är väldigt öppna för yttre påverkan. Läraren har en väldigt stor makt över hur de utvecklas. Det märks självklart alltid på något sätt var en lärare står politiskt, även om han eller hon inte säger det. Men regeln måste ändå vara att alla ska ha en chans, att vi bedömer människors handlingar, inte deras åsikter. I synnerhet som åsikterna inte framförs i klassrummet, och den här läraren hade inte alls propagerat för SD, mot invandring eller något sådant.

Vi kan inte diskriminera människor som tillhör olika minoriteter från läraryrket. Var skulle vi i så fall dra gränsen? Får en lärare vara djurrättsaktivist? Abortmotståndare? Med i Hells Angels? Jehovas vittnen? (Det sistnämnda råkade jag själv ut för under årskurs 3 i skolan, och det var inte särskilt roligt, hon vägrade t ex julfirandet och födelsedagar). Strängt taget kan det vara nog så knepigt att lärare är politiskt aktiva i vanliga partier, fast då är det inte så mycket man kan göra åt eftersom det är mer acceptabelt. Helst vill man ju att lärarna ska vara objektiva, men det säger sig självt att alla människor ser på världen på olika sätt och att det alltid kommer att märkas, vare sig de vill det eller inte. (Bilden föreställer partiledaren i SD Jimmy Åkesson och Björn Söder. Jag har placerat min blogg i Stockholm på bloggkartan.se).

Om annalenalod

Journalist och författare, specialiserad på politiskt våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten, skriver även om bl a högerpopulism och terrorism.
Det här inlägget postades i sd, Sverigedemokraterna. Bokmärk permalänken.

26 kommentarer till Kan man ha en SD:are som lärare?

 1. Anonymous skriver:

  Själv hade jag en samhällskunskapslärare som var aktiv i KPMLR (vilket han inte var sen att utnyttja) kanske därför jag aldrig kommer rösta socialistiskt eller kommunistiskt..har du överhuvud taget läst SD.s partiprogram, eller går du på den samlade vänsterinriktade journalistkårens förtalskampanj.. Ett tips.. gå in på sverigedemokraternas hemsida och läs själv vad de vill..

 2. Robsten skriver:

  Faktiskt har Funebo rätt när det gäller kommentarernas längd, försök hålla dessa korta. Vad som är ”antidemokratiskt” med SD måste väl konkretiseras? vad är det som är ”antidemokratiskt”? Är SD mot fria val? Åsiktsfrihet? Är nog det politiska etablissemanget som har blivit en smula ”antiemokratiskt”. Allas lika värde? Vem har ifrågasatt detta? Konkreta exempel på detta atck!

 3. z999 skriver:

  A.L.L:”Jag är tveksam. Jag tycker inte SD till alla delar respekterar allas lika värde,” Dom påstår att dom gör det, liksom alla andra partier utom de nationalsocialistiska. Jag däremot anser personligen att ingen människa har något värde att leva upp till, det är viktigare hur vi beter oss mot dom som uppenbarligen anses ha ett lägre värde. Jag anser vidare att alla människor omkring mig har olika värde och att det beror på olika sociala sammanhang. Den som hävdar att alla är lika värda har aldrig haft någon riktig vän, aldrig varit förälskad eller aldrig haft barn.Vad människan egentligen är värd universellt sett är tydligast vid naturkatastrofer. ”t ex religionsfriheten.”För mig är det obegripligt hur någon kan ta religionsfriheten på allvar nuförtiden när den har spelat ut sin roll. The Source skrev till mig att jag måste inse att religionen är subjektiv. Till skillnad från honom och andra som skriver här så anser jag att religionen är just subjektiv. Därför räcker lagen om åsiktsfrihet gott och väl. I ett civiliserat samhälle så bör religionen ses på samma sätt som andra åsikter. Låt folk tro vad dom vill och forma sina liv efter det. I regel gör dom det ändå.

 4. Anonymous skriver:

  Jag håller med, men problemet med läraren som det handlade om i tv-inslaget är att han är en aktiv politiker och dessutom har en blogg där han har länkar till än mer extrema sidor än Sverigedemoktaraterna. I min värld uppstår då två problem; dels åsikterna i den demokratiska ”gråzonen”, men även det rent principiella i att vara politiskt aktiv överhuvudtaget som lärare. Var ska gränsen gå?

 5. Problemet är väl framför allt om en lärare inte har samma grundläggande värderingar som skolan predikar: allas lika värde, demokrati etc. Vad han tycker hemma och privat kan vi inte göra något åt. Men om han bloggar och agiterar mer eller mindre öppet för odemokratiska uppfattningar tycker jag inte han kan vara lärare.Sedan är frågan: Går det att en lärare öppet tar ställning för SD? Jag är tveksam. Jag tycker inte SD till alla delar respekterar allas lika värde, t ex religionsfriheten. Men igen: Tar han det lugnt och bara agiterar hemma kan man inte göra något.

 6. Anonymous skriver:

  Självklart ska man som lärare få ha en politisk åsikt. Har man inte det som framförallt samhällslärare är det konstigt. Min fråga som jag inte kan få bukt med är; Bör man som lärare vara politiskt aktiv? Dvs. stå på gator och torg och agitera, eller för den delen ha en blogg på nätet där man vädrar sina åsikter? Bör man vara politiskt aktiv under ett valår?

 7. David skriver:

  robert boström>>Jag lovar dig en sak. Du kommer aldrig någonsin att accepteras eller tas på allvar av nån av dina framtida samhällskollegor om du efter så många år av universitetsstudier fortfarande är aktiv sverigedemokrat. Dock är jag ganska övertygad om, förutsatt att du är en social, diskuterande och lyssnande person, som kan ta till sig andra åsikter än de du redan har, att du knappast kommer att vilja kalla dig sd:are när du är klar med din utbildning.

 8. Tommy Funebo skriver:

  Ang. att moderera debatten:En del sd:are skriver så oerhört långa kommentarer, men en bloggkommentar bör definitionsmässigt vara någorlunda kort. I annat fall glöms själva postningen lätt bort. Kolla bara på den här tråden hur mycket som är off topic…

 9. Dags att börja moderera debatten, ansåg Tommy Funebo i ett inlägg för evigheter sedan.Men jag har tagit mig friheten att fylla på batterierna under en helg på Åland med goda vänner. Men ni sköter ändå debatten rätt hyggligt själva, tycker jag. Frånsett att många stavar som krattor. En sak till: Man måste inte skriva så lååååååångt och så många inlägg om samma sak. Ibland är det jätteintressant, men regeln tycker jag annars är att det mest blir bättre om det är kort och rappt när det gäller internet.Annars är det jättekul att det börjar bli så många som går in och kommenterar vad jag skriver på min blogg.

 10. Anonymous skriver:

  Varför har man inte en egen rätt att få ha sin idelogiska syn?Vad har ens politiska tillhörighet med arbetet att vara lärare?I gammla Sovjet och dess satellitstater så känner man igen detta fenomen, med att vidtaga olika repressalier emot dom som inte tänker som diktaturers ledare och medier tillmäter dem.Även idag finns sådana diktaturer och ledare samt medier.Vi har idag Kuba,Nord-Korea,islamländer samt Sverige.Ironiskt att se Sverige i denna eminenta samling utav länder som kränker grundlagar,yttrandefrihet och åsiktsfrihet.Sverigedemokraterna fick även ett provocerande och förljuget påhopp att dom inte respekterar homosexuella!? Deras politik och syn är densamma på homosexuella som riksdagspartierna.Dom förespråkar däremot INTE att homosexuella ska få adoptera barn pga att det är etiskt fel samt bryter mot barnens rättighet.Barnens rättigheter är den viktigaste punkten,mer viktigt än två mäns önskan om att skaffa barn!Sverigedemokraternas syn är densamma som flera etablerade riksdagspartier vill jag med detta säja.Vi vet hur kommunismen har kränkt alla rättigheter och inte är för varken demokrati eller männskliga rättigheter.Ändå ser vi dessa kommunistiska lärare i varje skola och har sett detta under minst 50 års tid.Jag är dock glad att Anna-Lena inte föll för medias påtryckningar eller försök att svärta ner Sverigedemokraterna med ytterliga lögner och påhopp.Tack Anna-Lena för en opartisk och demokratiskt utatal i media.Jag ser verkligen upp till folk och då framförallt kvinnor som vågar stå på sej för att skydda demokratin och åsiktsfriheten samt yttrandefriheten.MVH: Jorma/Sverigedemokrat

 11. Tommy Funebo skriver:

  Kanske dags att börja moderera kommentarerna på bloggen, Anna-Lena?

 12. z999 skriver:

  Sundh:”Jag avvek från diskussionen, det håller jag med om. Ämnet i sig är komplext och intressant, ber om ursäkt för att mitt inlägg knappast bidrog till den debatten. Det var snarare ett spontant uttryck för den hopplöshetskänsla jag som förälder får inför lärarkåren idag.” OK, med den bakgrunden så var ditt inlägg både begripligt och ursäktat tycker jag.”Mina egna barns lärare är till stor del gravt inkompetenta. Svenskalärare som inte kan stava (att stava ”proffesionell” är INTE ett typiskt dyslektiskt stavfel!) eller ens läser böcker, SO-lärare som inte kan ett skvatt utöver det som för tillfället står i läroboken.”Jag förstår. Själv hade jag det tvivelaktiga nöjet att gå i skola under 70-talets alla mer eller mindre mystiska reformer där skolarbetet kom i andra hand.”Fick jag höra att mina barn därtill hade en sverigedemokrat som lärare i, säg (hemska tanke), SO eller historia, då skulle det vara droppen som fick bägaren att rinna över.”Jag förstår den reaktionen också. Även om det nu inte är SD som är orsaken till de flesta problem som finns i skolorna idag. ”Realiteten är att våra barn idag har ett överflöd av okunniga, torftiga, ytliga lärare, och att Lärarhögskolan är en katastrof.”Jo, jag har förstått att det gått den vägen och är glad att jag inte har barn i skolan idag.

 13. Sundh skriver:

  Z999: Jag avvek från diskussionen, det håller jag med om. Ämnet i sig är komplext och intressant, ber om ursäkt för att mitt inlägg knappast bidrog till den debatten. Det var snarare ett spontant uttryck för den hopplöshetskänsla jag som förälder får inför lärarkåren idag. Mina egna barns lärare är till stor del gravt inkompetenta. Svenskalärare som inte kan stava (att stava ”proffesionell” är INTE ett typiskt dyslektiskt stavfel!) eller ens läser böcker, SO-lärare som inte kan ett skvatt utöver det som för tillfället står i läroboken.Fick jag höra att mina barn därtill hade en sverigedemokrat som lärare i, säg (hemska tanke), SO eller historia, då skulle det vara droppen som fick bägaren att rinna över.Realiteten är att våra barn idag har ett överflöd av okunniga, torftiga, ytliga lärare, och att Lärarhögskolan är en katastrof.

 14. z999 skriver:

  Sundh, här har du en lämplig lärarkandidat som inte kommer att ha några problem med att få jobb tror jagLäs här

 15. Talande är ju att ingen alls ifrågasätter dessa lärares kompitens förän EFTER det visar sig vilka åsikter de har.SÅ det kan ju omöjligt handla om att de skulle vara dåliga lärare.

 16. z999 skriver:

  Eftersom det inte går att scanna av lärarens åsikter på ett tillförlitligt sätt så kanske man får ta till nya åtgärder och vara lite mer kreativ så att föräldrarna lugnt kan skicka sina barn till skolan.Mitt förslag är att man direkt i grundlagen slår fast att alla läroböcker i samhällskunskap, historia och religion är skrivna direkt av Gud och inte kan ifrågasättas. Då slipper man väl lite att bekymra sig om lärarens åsikter? För tänk om han är sverigedemokrat utan att tala om det. Att heligförklara skolböcker på det sättet är väl inte värre än när kristna högern i USA vill jämställa (?) bibelns skapelseberättelse med Darwins teorier?Nästa steg kunde vara att lagstifta om att svensk invandringspolitik också är sanktionerad av Gud själv. För att få lite tyngd i det så kunde man förbjuda avbildningar av invandringsministern.

 17. z999 skriver:

  Sundh:”Det handlar inte så mycket om politisk tillhörighet som att en lärare bör uppfylla ett visst mått av intelligens.” Är det vad du tycker privat? Dom som har beslutat om att avpolletera lärare med fel åsikter har inte brytt sig om vilken intellektuell kunskapsnivå de har.”Är man aktiv inom SD är man per definition inskränkt och svagbegåvad.” Var inte det ganska obegåvat skrivet av dig? Du ser alltså intellektuell kunskap som lika med intelligens och intelligens som lika med hög medkänsla?”Titta på Robert Boström här ovan, blivande lärare som lyckas med bedriften att lägga in TVÅ stavfel i ordet ”professionellt”.”Betyder det att du anser att människor med dyslexi som helt stenkorkade? Jag har sett ett läkarintyg från en av de intelligentaste läkare som jag känner (min bedömning) där det stod stressyndrom med tre s. Robert Boström skrev ett svar på ett blogginlägg, inte en doktorsavhandling så det är minst sagt löjligt att använda det gamla spellflaming. Jag ska inte kasta sten i glashus här, jag har själv använt spellflaming och anklagat folk för att vara ointelligenta när dom har haft så fantastiska argument så att jag inte har kunnat argumentera ned dom. Förhoppningsvis har i alla fall jag mognat som människa sen dess. ”En lärare ska ha breda kunskaper, brinnande intresse för andra kulturer, passion för analys och öppen diskussion.” Vi diskuterar i den här kedjan om en lärare ska få ha rätt till åsikter som avviker för mycket från de som skolan stakar ut. Så den där kommentaren från dig blir ganska underlig.”Har man detta är man knappast med i en lågpanneförening som SD.Nej, främlingsfientliga chauvinister blir inte bra lärare.” Det är som sagt mest nedsättande adjektiv i det du skriver och ingen kritik med riktig substans och alltså inget som går att svara seriöst på, och någon pajkastningsdiskussion ger jag mig inte in på.

 18. Sundh skriver:

  Det handlar inte så mycket om politisk tillhörighet som att en lärare bör uppfylla ett visst mått av intelligens. Är man aktiv inom SD är man per definition inskränkt och svagbegåvad. Titta på Robert Boström här ovan, blivande lärare som lyckas med bedriften att lägga in TVÅ stavfel i ordet ”professionellt”.En lärare ska ha breda kunskaper, brinnande intresse för andra kulturer, passion för analys och öppen diskussion. Har man detta är man knappast med i en lågpanneförening som SD.Nej, främlingsfientliga chauvinister blir inte bra lärare. Men så tycker jag inte heller att religiösa friskolor är någon direkt klurig idé.

 19. z999 skriver:

  A.L.L:”Människor är väldigt känsliga för vem de överlämnar sina barn till. ”Är dom? Jag tycker att dagens föräldrar tycks vara ganska tåliga när jag läser om hur de skickar sina barn till skolor där de blivit mobbade, och i ett fall en våldtäkt. Hermedalsskolan i mångkulturella Malmö stängdes på grund av väldigt mycket våld, men fram till dess så har föräldrarna skickat sina barn dit ändå. När dramatiska institutet skickade folk som läste porrnoveller för barnen för att kolla reaktionen (?) så har de flesta föräldrar inte tvekat att skicka sina barn till samma skola igen. När det har gällt avstängning av SD lärare så har det inte varit reaktionen från föräldrar som har lett till avstängning vad jag vet.

 20. Robert. Jag håller i och för sig helt och hållet med dig. Kollade på din presentation. Jag anar ändå att du kommer att få problem. Av samma skäl som den här läraren som SVT diskuterar i sitt inslag. Det här är verkligen en het potatis. Människor är väldigt känsliga för vem de överlämnar sina barn till. Antar att detta inte är sista gången som den här frågan kommer upp.

 21. Robert Boström skriver:

  Jag hoppas verkligen att SD:are anses lämpliga som lärare, speciellt samhällskunskap, annars har jag utbildat mig helt fel i dryga två år.Sen märks vart lärare står politiskt, jag kommer ihåg från min egen gymnasietid att hela klassen satt och gissade politiskt tillhörighet på alla våra lärare.Som lärare måste man uppträda proffesionellt, och då ska det inte spela någon roll om vad man än har för politiska åsikter.Jag som blivande lärare går in för att jag vill undervisa, undervisningen är ett mål i sig, vad jag sen lär ut under undervisningen spelar ingen roll.

 22. z999 skriver:

  En sak till. Man talar ju ibland om vuxna förebilder för barn, ses verkligen lärare som förebilder? Har dom någonsin gjort det?Ett större problem är väl hur undervisningen ska läggas upp? Jag menar, ska en lärare i samhällskunskap rabbla en massa antirasistiska lögner om att invandringen är lönsam för Sverige och att invandringen har berikat den svenska kulturen trots att det inte finns några siffror som bevisar det (motsatsen finns)? Tänk om eleverna bor i ett sånt område som jag bor i och ibland kanske är utomhus och ser hur det egentligen ser ut? Eller tänk om eleverna läser tidningar och tittar på TV?

 23. z999 skriver:

  När jag var i den åldern då jag gick i skolan så ingick det i den normala utvecklingen (ansågs det då i alla fall) att frigöra sig från föräldrar och lärare åsiktsmässigt. Jag tror knappast att det är något problem med lärare som har vissa åsikter. Det viktiga är väl läroplanen och vilka riktlinjer som läggs upp för hur läraren ska undervisa?

 24. jonlin skriver:

  Jag själv har en vänsterpartist som lärare, är det ok?För det första. Läraryrket är en yrke som förutsätter att den som är anställd som lärare måsta uppfylla vissa krav på objektivitet. Det är helt enkelt att sätta ett frågetecken kring hela lärarkårens proffesionalism att hävda att politisk engagerade lärare påverkar sina elever. För det andra. Är det inte viktigare att adressera frågor rörande de politiska åsikter som har smugit sig in i läroplanen. I läroplanen står tex att lärarna skall lära ut en värdegrund som motsvarar solidaritet, kristen tradition och västerländs humanism osv osv. Är det mer ok än att vissa lärare företräder politiska åsikter?Om du nu eftersträvar (som jag) en skola som är en institution för lärande och kunskap och inte en institution för moral- och åsiktsindoktrinering är det viktigare att läroplanen hålls fri från element som reglerar moral och åsikter än att lärarna måste vara totalt åsiktsbefriade. Alla lärare som jag har träffat har förmågan att skilja på sitt yrke och sin personliga politiska övertygelse men läroplanen genomsyras av en politisk agenda.

 25. Tony skriver:

  SD:are som lärare? Tveksamt. Det finns ju de Sverigedemokratiska lärare som i klassrummet vill uttalar sin önskan att utvisa alla invandrare… men personen tillåts vara lärare.

 26. stålmusen skriver:

  ”Kan man ha en SD:are som lärare”???Ovanligt löjlig och Pk-vänlig fråga!!KAN MAN HA EN KOMMUNIST SOM LÄRARE—??????

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s