Skamlig behandling av Ayaan Hirsi Ali


Den kontroversiella holländska politikern Ayaan Hirsi Ali är i blåsväder efter att hennes bakgrund på nytt varit uppe till diskussion. Hon har aldrig stuckit under stol med att hon ljög om sin identitet för att få asyl, men nu ska hon tydligen även bli av med pass och holländskt medborgarskap.

Jag kan inte tycka annat än att det är djupt skamligt av ett land som anser sig vara en rättsstat. Hur många asylsökande har inte ändrat sin uppgifter. Det har gått 14 år sedan hon kom till Nederländerna, hon hade goda skäl att vilja fly efter att ha vägrat ett tvångsäktenskap. Idag borde hennes skyddsbehov vägra betydligt tyngre. Sedan mordet på filmaren och samarbetspartner Theo van Gogh, och det mordhot som framfördes mot henne i samband med detta, har hon levt med ständigt beskydd.

Jag är fullt medveten om att hon uppfattas som en kontroversiell person, även bland de som anser sig hålla med henne i sak. Hon har försökt att gå sin egen väg, inte alltid varit så lyhörd och lyssnat på andra, hon tycks ha stött sig med många och hennes kritik av islam kan ses som alltför ensidig och kategorisk. Men trots detta: Hur hon nu behandlas är fullständigt rättsvidrigt. Andra länder i Europa borde protestera. (Bilden är ur den film som hon gjorde tillsammans med Theo van Gogh)

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Ayaan Hirsi Ali, islamofobi, Nederländerna, Theo van Gogh. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Skamlig behandling av Ayaan Hirsi Ali

 1. OM skriver:

  Tja, ljuger man om sina asylskäl så får man räkna med att det blir problem längre fram… Varför ska Ayaan Hirsi Ali behandlas annorlunda i det avseendet?

 2. Visste inte detta med Ebru Umar, ruggigt. Jag tycker utvecklingen i Nederländerna verkligen känns oroväckande. Det var ju flera bra program i Uppdrag granskning kring problem med öppenhet etc i islam, i ett medverkade Nalin Pekgul som är en av många som länge försökt lyfta frågan utan att människor velat lyssna.

 3. z999 skriver:

  A.L.L:”Däremot är jag övertygad om att det spelar in för att det finns folk, i synnerhet i Nederländerna, som inte försvarar henne nu när hon behöver det.”Det är väl samma som här i Sverige, den som kritiserar islam blir lite svartlistad och utfryst? Holland ansågs för några år sedan som det bästa föredömet för integration.Lite grann kan det nog väga in i beslutet att Nederländerna blir av med en besvärlig person. Det kan ju bli stora problem för regeringen där att fortsätta att försvara islam om hon skulle bli mördad.Ebru Umar som tog över Theo van Goghs spalt i en gratistidning där blev misshandlad den 21 april. Hon har också kritiserat islam och hon hade oturen att två muslimer lyckades stöta på henne utanför henes hem. Som tur var så överlevde hon.Med bakgrund av det så kanske det är lika bra att hon lämnar Nederländerna och flyttar till USA, även om det bor muslimer även där.

 4. Jag skulle nog vilja påstå att hon är kontroversiell, och det handlar inte om att hon är kvinna, inte alls. Men som jag skrev tycker jag inte att det har något med saken att göra. Inte när hon har ett så tydligt skyddsbehov. Däremot är jag övertygad om att det spelar in för att det finns folk, i synnerhet i Nederländerna, som inte försvarar henne nu när hon behöver det.

 5. z999 skriver:

  A.L.L:”Idag borde hennes skyddsbehov vägra betydligt tyngre. Sedan mordet på filmaren och samarbetspartner Theo van Gogh, och det mordhot som framfördes mot henne i samband med detta, har hon levt med ständigt beskydd.”Hon är ju inte den första, Salman Rushdie lever väl fortfarande under hot från muslimerna, trots att han bor i England. Massinvandringen av muslimer till västvärlden har ju medfört att de ser det som nästan sin skyldighet att bedriva samma religiösa terror i de länder de flytt till.”Jag är fullt medveten om att hon uppfattas som en kontroversiell person, även bland de som anser sig hålla med henne i sak.” Hurdå? Har hon inte visat ganska allmänt sett sunda reaktioner på sin situation?”Hon har försökt att gå sin egen väg, inte alltid varit så lyhörd och lyssnat på andra,” Men gör du inte den bedömningen för att hon är kvinna? Är du säker på att du hade skrivit likadant om henne om hon hade varit en man? Och vad skulle hon egentligen ha lyssnat på?”hon tycks ha stött sig med många och hennes kritik av islam kan ses som alltför ensidig och kategorisk.”Stöter man sig med islam så stöter man sig med miljontals människor, och det behövs inte speciellt mycket. När man bedömer islam så är det väl ganska naturligt att vara ensidig och kategorisk? Jag har inget positivt att säga om den religionen i alla fall. Jag har hittils aldrig träffat på några så kallade moderata muslimer, jag har läst att det finns men inte i det mångkulturella område som jag bor i.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s