Kovändning i fildelningsdebatten

Fildelningsförbudet var inte kontroversiellt när det drevs igenom. Nu verkar plötsligt flera partier ändra sig. Är det inte konstigt hur fort det kan gå. Lagstiftning är extremt svårt när det handlar om nya medier. Datalagstiftningen släpar konstant efter, det kommer lagar som är överspelade redan när de träder i kraft. Minns Datainspektionens Anita Bondestam och hennes uttalande om att ”skaffar man modem så blir det problem”. Det var inte så förtvivlat länge sedan egentligen.

Jag tror som sagt att mycket reglerar sig självt. Inte allt, ibland måste vi gå in och styra, men inte alls så ofta som sker. När det gäller ny teknik hinner vi faktiskt inte vänta på lagarna, det måste gå fortare. Kanske borde kanske rentav datafrågor inte alls hanteras på det här sättet utan på något mycket smidigare sätt av en myndighet som förstår att hänga med i utvecklingen.

En sådan mydighet är för övrigt inte Datainspektionen, om någon trodde det. Den hanterar i princip endast integritetsfrågor på Internet, huvudsaklingen att dataaktörer följer den svenska personuppgiftslagen, PUL. En lag som för all del också känns lika föråldrad som annan datalagstiftning och som bl.a. slår fast att man måste fråga den vars namn man publicerar på Internet. Salig Bondestams ande svävar nog trots allt lite över den myndigheten än idag.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Datainspektionen, fildelning, PUL. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Kovändning i fildelningsdebatten

  1. Ulf Pettersson skriver:

    ”Fildelningsförbudet var inte kontroversiellt när det drevs igenom.”Det stämmer definitivt inte. Bara för att det saknas politiskt organiserade grupperingar, betyder inte det att det saknas intressen för samma sak. Lagen var mycket kontroversiell bland insatta personer, men dessa var helt osynliga i media. Se mitt inlägg om collective action problems.

  2. Är det inte också så att man efterfrågar kunskap genom vanliga, traditionella kanaler som forskarvärlden etc. Fast just när det gäller Internet och liknande är det ju knappast där som kunskapen finns och då missar man att hitta experterna eftersom man inte kan identifiera dem. Sedan tror jag faktiskt också att den snabba tekniska utvecklingen spelar in

  3. Anonymous skriver:

    ”Är det inte konstigt hur fort det kan gå. Lagstiftning är extremt svårt när det handlar om nya medier.”Det jag tycker är konstigt är att man kan hålla på och tvärsäkert fatta beslut om saker som man har absolut noll koll på. Problemet är inte att kompetensen inte finns, utan vanligtvis att även om makten ens skulle vilja fråga kunskapen, så skulle den inte känna igen den. Jag tror att det är detta som kallas ”kunskapssamhället”.Förresten, ”Fildelningsförbudet” var kontroversiellt hos många som var insatt i både immaterialrätt och ”Internet”. Nu frågade man ju naturligtvis inte dem.

  4. z999 skriver:

    Att tusentals människor blir av med sina it-jobb och att hela lönerevisionsavdelningar flyttas till Indien som har lägre löner och nästan samma itkunnande som i västvärlden är det ingen som bryr sig speciellt om. Det ses som integrerat i utvecklingen bara.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s