Apropå detta med fildelning


Jag tankar ner en hel del musik. Någon gång med bittorrent men lika ofta på andra sätt, rar-filer utlagda på rapidshare etc. Mest gammal musik, 60-70-tal. Det är kul att höra musik som jag inte hört på många år, men också mycket som jag missade när det begav sig (dessutom gick jag bara i 2:an 1968 så min musiksmak var inte så utvecklad). Det är också kul att hitta ny musik från andra delar av världen som Kina och Indien (hittade nyligen ett jättebra och rätt märkligt band från Shanghai som samplar gamla tal av ledare och spännande ljud med techno, ett av omslagen syns här intill).

Jag har märkt att det utvecklats en praxis som säkert inte har ett dugg med lagar att göra utan bara är rent praktisk. Många lägger ut musik som bara finns på vinyl, men om de kör ut sådant som finns nyutgivet på CD kan det hända att någon kritiserar detta och filen tas bort. Detta gäller på vissa av de sajter jag besöker, andra verkar mer okänsliga för sådana påtryckningar. När det gäller ny musik lägger många av artisterna allt oftare ut några låtar från sina skivor som smakprov fritt att ladda ner.

Min tro är att det inte går att stoppa utvecklingen, att marknaden reglerar sig själv. När jag var yngre spelade vi av skivor på kassettband, då infördes en kassettskatt. Kanske vore en bredbandsavgift som Lars Ilshammar föreslår en väg att gå, hur det ska lösas tekniskt har jag ingen aning om. Det kan inte vara så att det inte finns några immateriella värden, jag tycker ärligt synd om unga eller lite smalare atister som inte säljer lika mycket skivor längre.

Ibland köper jag skivor av artister som jag lärt mig att gilla genom att jag tankat ner gratisskivor. Men utbudet är så dåligt om man gillar mer udda musik. Internet är en guldgruva för alla som är musikintresserade och det kan ingen stoppa. Men jag önskar att fler vore beredda att betala för sådant de gillar och att det skapas lösningar för att göra det på ett smidigare och billigare sätt. Inte till Madonna eller andra storsäljare, de klarar sig. Men betala för att ny musik ska få en chans att överleva.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i fildelning. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Apropå detta med fildelning

 1. Ulf Pettersson skriver:

  k h: Jämförelsen med mark är helt felaktig, information är en icke-rivalserande resurs.c.l.k.: ”att något är OK bara för att det inte går att förhindra är inte ett bra argument.” Det kan det visst vara; om kostnaderna med att förhindra något är högre än vinsten med att förbjuda detsamma.Jag håller med dig om att moral bör rätta sig efter konsekvenserna. Och det är just därför friare information och fildelning är rätt. De allra flesta artister förlorar litet eftersom inkomsterna från upphovsrätt är låga.För det första kommer inkomsterna för skapande personer typiskt sett från andra håll än försäljning av verk. Vidare fördelas inkomsterna från upphovsrätten extremt ojämt. De 35 största artisterna i USA tar t ex in 7,5 ggr större intäkter på konserter än på skivförsäljning.Se här för en grundlig genomgång av kreatörers inkomster.

 2. Jacob R skriver:

  Det finns en hel del sajter & liknande som helt bojkottar all musik som ligger på RIAA-anslutna skivbolag, inte bara för att det är de som anmäler fildelare utan också för att ”de ger bara ut dålig musik”, typ. Och som ”cv” skriver, att det är svårt att få tag på udda musik på fildelningsnätverken. Min erfarenhet är att det är oerhört mycket svårare att få tag på den på andra håll.

 3. Jag tycker du förenklar frågan. Det finns många lagar som är stiftade utan kontakt med verkligheten. En del försvinner, som att gå mot röd gubbe. Att vi straffbelägger innehav av knark för eget behov är ingenting som poliser i gemen tycker är bra, det minskar inte knarkets spridning och om polisen verkligen tog den på allvar skulle de ägna orimligt mycket tid åt sådant som inte leder någon vart och inte minskar knarkets spridning.Folk kopierade musik på kassettband, det medförde skatt på kassettband. Det tar längre tid och är svårare att kopiera med den gamla tekniken, men principen är den samma. När företagen ger ett mervärde köper folk, de vill ha omslag, snygga inlagor, nu kommer ofta dvd-filmer (se Bruce Springsteens senaste t ex). När företagen tar hutlöst betalt och gör handeln krånglig i onödan får de inga kunder. Kunden har alltid rätt – sa man förr. Faktiskt, kan jag tycka.Ge oss något och ta lagom betalt så köper vi.

 4. Anna-Lena:Man kan tycka vad man vill om illegal fildelning (viktigt att göra skillnad eftersom det finns legal fildelning också) men att säga att något är OK bara för att det inte går att förhindra är inte ett bra argument. Samma sak kan med sanning sägas om en lång rad brott som vi alla (de flesta) vill komma åt. Ingen skulle ju tycka det var OK med övergrepp på barn med argumentet att det ändå inte går att komma åt ens en bråkdel av alla de som begår sådana brott.I moralfrågor handlar det om att ta ställning till konsekvenserna av det man gör. Man bör således fråga sig vad som skulle hända om alla gjorde som man själv gör? Kommer man fram till att resultatet är OK, ja då fungerar det. Om man däremot kommer till slutsatsen att världen skulle bli sämre eller fattigare, ja då bör man kanske fundera över om det man sysslar med är försvarbart.När det gäller den typen av fildelning du sysslar med så har jag ingen bestämd uppfattning. Dock stör det mig att så många som i politiska sammanhang försvarar fildelning av upphovsrättsskyddat material inte orkat tänka igenom konsekvenserna. Jag tror personligen att gratiskulturen på sikt leder till ett sämre kulturutbud med färre professionella musiker och filmskapare.

 5. Jag har samma erfarenhet av Pirate Bay t ex. Det är mest storsäljare som ligger där. Jag letar mer på udda sajter och bloggar, en del finns t ex på http://www.weirdomusic.com/downloads.htm som samlar ofta väldigt konstiga tips. Men mycket oväntat, kul och ibland riktigt bra. Musik som totalt saknar ett kommersiellt värde, ingen skulle komma på tanken att ge ut detta på CD. Men såhär kan gamla vinylfynd få ett nytt liv på nätet. Det är säkert att bryta mot lagen, men jag har svårt att se att det skadar någon. Det är skillnad på lagbrott och lagbrott.

 6. CV skriver:

  De mer udda artisterna brukar vara rätt svåra om inte omöjliga att få tag på via fildelningsnätverken. 90 procent av det som finns där är storsäljarna som ändå klarar sig.För min del: om jag gillar ett band eller en artist, då vill jag ha cd:en för jag vill ha omslag, texter och allt. Vad skivbolagen måste göra är: sänka priserna och skapa mervärden: bra omslag osv.RSkulturbloggen.com

 7. K.H. skriver:

  Jag laddar absolut inte ner musik från nätet. Smakprov på en minut är en annan sak. Det är som att lyssna på skivan i affären. Vad är nästa steg i detta? Vad kommer efter Piratpartiet? Ett parti som vill att ingen skall äga mark så att man kan bygga ett hus på en annans tomt?

 8. Anonymous skriver:

  Ojsan. Bryter du mot lagen bara sådär? En ny medlem i Osynliga partiet kanske?

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s