Fanatisk muslim fick mothugg i Tensta

För en tid sedan stod jag, för första gången i mitt liv, öga mot öga med en verkligt fanatisk muslim. Sådana man bara läser om i tidningar och hör om på TV. Han var en stilig ung man, lång och smal med vacker röst, klädd i traditionella vita kläder. Och ha talade med värme och kärlek om Allah. Allt som kränker Allah ska man döda, sa han.

Vad säger man när människor säger sådana saker? Jag vet inte, och tror inte heller att min insats var så föredömlig som den framställdes i en ledare i Aftonbladet i måndags av Emine Onatli. Jag protesterade förstås, talade om att det han sa var fullständigt vansinnigt. Nu var jag tack och lov inte ensam, vid min sida hade jag Nalin Pekgul och Ahmed Gul, ordföranden i turkiska föreningen i Tensta (det var i deras lokaler vi hade debatten som egentligen skulle handla om reaktionerna i Sverige på Muhammedbilderna). Både känner den muslimska miljön mycket bättre än jag och var bra på att argumentera för sin sak.

Jag kände efter en stund en viss trygghet som infann sig, trots de fanatiska uttalandena. I den enkla lokalen vid ett blåsigt förortstorg, som de flesta stockholmare nog aldrig har besökt, fanns ett antal män, unga som gamla, som genast gav svar på tal och fördömde uttalandet. Samtidigt som de inte en tum vek från sina lovsånger till Allah och islam som det renaste, vackraste och mest vördnadsvärda de kände till. Jag önskar att många fler fått höra den här debatten och fått se hur det går till när kloka, vettiga muslimer tar på sig uppdraget att försöker att göra det vi alla borde göra: attackera fanatisk, extremistisk islamism som ju, vilket jag tror alla är medvetna om, är ett av de verkligt stora hoten mot demokrati och fred i vår tid.

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i islamofobi, muslimer, Nalin Pekgul, Tensta. Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till Fanatisk muslim fick mothugg i Tensta

 1. z999 skriver:

  För att se en självklar konsekvens av globalisering och invandring, kolla den här sidan som är ett bra exempel på vart vi kommit på grund av att vänstern och högern (moderaterna) håller ihopKolla här

 2. z999 skriver:

  Ungefär på samma sätt som när etablissemanget i övrigt ”kritiserar” islam. Största skälet för vänstern idag att de backar upp islam är väl för att det är trendigt? En gång i tiden så insåg vänstern att religionen används för att förtrycka folk, det gör dom inte idag. I början av 1900-talet och slutet på 1800 så hade Sverige ingen reglerad invandring, det var i princip fritt att flytta hit. Detta utnyttjades av arbetsgivare (bolagshögern) till att ta in strejkbrytare och till att ta in arbetskraft som totalt saknade rättigheter. Det var vänstern på den tiden som drev igenom ett stopp för den invandringen.Idag är det annorlunda. Invandring på arbetsgivarens villkor backas idag upp av vänstern. Många inom vänstern säger ”jag känner mer samhörighet med utländska arbetare än inhemska kapitalister…” (nåt åt det hållet). Den åsikten delar dom med många arbetsgivare idag, så länge som den samhörigheten kan utnyttjas till att hålla nere lönerna.Vet inte om du känner till amaltheadådet? En hel båt med strejkbrytare/billig och lättutnyttjad arbetskraft sprängdes. Med bakgrund av det så ter sig vänsterns aktioner idag ganska tillrättalagda tycker jag.

 3. Anonymous skriver:

  z99>> Du har delivs rätt i att vänstern omhuldar islam. Men det finns även många inom vänster som motsätter sig detta. Se bl a http://www.socialism.nu/index.php?page=forum&section=thread&id=15378&post_id=418388#Post418388

 4. Tackar för tipset. Granska rullstolsbundna verkar ju vara en lysande idé.Bryr mig faktiskt rätt lite om vem som gillar vad jag gör och vem det gagnar.

 5. z999 skriver:

  Said:” anna-lena: högerextremisterna här verkar iaf vara rätt glada över att du börjat snacka om ”fanatiska muslimer”. ”Kolla här

 6. z999 skriver:

  På tal om islam, är det ingen annan som reagerar över att vänstern försvarar islam så hårdnackat trots att Karl Marx har sagt att religionen är ett opium för folket?Just därför så ser jag vänstern mest som militant samhällskorrekta pajaser.Faktum är att dom alltid har varit det, på 60-talet så var det protester mot vietnamkriget. Protester där även statsministern gick med i demonstrationståget. Allting var liksom tillrättalagt och lagom och la dimridåer.Då liksom nu så dominerades media av vänsterfolk som i diverse krönikor och tvprogram försökte analysera fram något vettigt i allt snömos. Och då liksom nu så ledde ingenting till några förändringar, det brukar inte göra det när man trampar på i makthavarnas fotspår.När Ylva Thörn i vårdfacket går med på löneavtal som för tankarna till slaveri så vet hon att hon inte kommer att drabbas av några militanta vänsterprotester. Töntiga ”strejker” inom vården som mest sparar in pengar till arbetsgivaren skapar ingen reaktion hos vänstern.

 7. z999 skriver:

  Jag vill upplysa er som tror att ”extremhögern” har tjänat på muslimernas beteende, att det har vi inte. Alla terrordåd och annat har gjort att islamofilerna börjat tala om moderata muslimer. Det innebär att största delen av extremhögern är helt fokuserad på de muslimer som begår olika former av terror, sedan är det enkelt för islamofilerna att visa på att det bara är en liten del av muslimerna som sysslar med sånt. Krigspropagandan från USA rår inte extremhögern på heller. Den som under ett par år nu har predikat att Irak är överfyllt med muslimer som vill ha demokrati och att det bara är en liten grupp muslimer som vill bekämpa USA’s kamp för demokrati.

 8. z999 skriver:

  A.L.L:”Det var inte det jag debatterade i Tensta utan tanken var att prata om vad som hänt efter att bilderna publicerats,” När jag läste om din beskrivning av mötet så kom jag att tänka på när hon Franzen i gamla Ny Demokrati sa en del om hur Sverige skulle förändras genom invandringen. Det hon sa avfärdades givetvis som rasistiskt struntprat. När man läser din beskrivning av mötet med muslimer så ser man att Franzen hade fel i början av 90-talet, det blev värre.”vem som tjänat på det (t ex främlingsfientliga grupper), vilka som förlorat (framför allt vanliga muslimer antar jag) osv.” Ni funderade inte på vilka som bränt ner ambassader och flaggor och slaktat något hundratal människor? Undrar vad som skulle hända om muslimerna plötsligt behandlades som vuxna människor som är ansvariga för sina handlingar? Dom har faktiskt enormt mycket större chans att komma ut med sina åsikter än vad ”de främlingsfientliga” har och det har dom utnyttjat till att tala om att det visserligen var fel att reagera så våldsamt. Men sen det viktigaste, hur fel det var av jyllandsposten att publicera bilderna. Vi har alltså c:a 400.000 människor i Sverige som anser att västerländska icke-muslimer ska vara så pålästa på deras religion samt rädda för dom att såna här saker inte ska kunna hända.”Men eftersom det dök upp en person på mötet som agerade som jag skriver om tog debatten en annan vändning.”Ja, att vi är på väg mot en katastrofal framtid mörkades.

 9. ( ) skriver:

  anna-lena: högerextremisterna här verkar iaf vara rätt glada över att du börjat snacka om ”fanatiska muslimer”. vilken grupp skall du kartlägga här näst? rullstolsbundna?

 10. Muhammed har avbildats förr, vissa verkar tycka att det är helt OK. Det var inte det jag debatterade i Tensta utan tanken var att prata om vad som hänt efter att bilderna publicerats, vem som tjänat på det (t ex främlingsfientliga grupper), vilka som förlorat (framför allt vanliga muslimer antar jag) osv. Men eftersom det dök upp en person på mötet som agerade som jag skriver om tog debatten en annan vändning.Mycket pedofiler bland högerextremister? Vad bygger du det på? Om frågan inte är ett skämt (fast vet inte om det är särskilt kul i så fall) så måste jag säga att jag har svårt att se vad de ena skulle ha med det andra att göra.

 11. kagemusha skriver:

  Schizo:kan du verkligen inte debattera på något annat sätt än att försöka nedvärdera dina motdebattörer? detta anonyma debatterade plocker verkligen fram det sämsta hos människor

 12. z999 skriver:

  Schizo, bara några saker till. Du skrev:”Allt är inte svart eller vitt; det stadiet lämnar man normalt vid 15-års ålder.”Ålder är ingen garanti för att man blir mer nyanserad. Det är inte 15-åringar som startar krig i världen eller bygger kärnvapen som kan utplåna mänskligheten flera gånger. Livserfarenhet är bra, men man ska inte blanda ihop det med att bli avtrubbad för orättvisor. Och eftersom vi diskuterar islam och muhammed, jag är inte rädd för 15-åriga muslimer, dom jag är orolig för är betydligt äldre.

 13. z999 skriver:

  Schizo:”Jag tänker inte gå in i debatt med dig eftersom jag verkligen avskyr polariserade religionsdebatter (som aldrig handlar om religion, utan något annat).” Eftersom ingen av oss är muslim (eller?) så är en sån debatt inte så givande kanske för någon av oss? ”Jag tycker du ska ta och läsa på lite om Mohammed, det finns otaliga biografier, jag fick t.ex. tag på en på bokrean senast.” Jag tycker inte att det är speciellt givande att läsa om religiösa profeter från religioner som jag inte är intresserade utav. Däremot så anser jag att det kan vara viktigt att läsa hur profeter från olika religioner påverkar världen än idag.Barnäktenskap i mellanöstern motiveras med att mohammed gifte sig med en nio-åring själv, bland annat. ”Islam (och Mohammed själv på den tiden) värjer sig mot ikonisering av sina profeter eftersom dessa var vanliga människor och de troende ska enbart underkasta sig Gud.”Ja, jag vet. Avbildning av profeten eller gud ses som avgudadyrkan. Kombinera det med att islam har sina sharialagar som många musilmer anser ska stå över alla andra lagar och ska gälla alla i ett samhälle, oavsett vad de andra tror eller inte tror på. Då har du grunden till varför det blev så våldsamt efter jyllandspostens publicering av bilder. Islam räver att även jyllandsposten underordnar sig deras kufiska regler.Det skulle vara ungefär som att jehovas vittnen skulle gå runt och tvinga folk utanför sin religion att avstå från blodtransfusioner. Det gör dom nu inte och det beror på att kristna är totalt överlägsna gentemot muslimer när det gäller tolerans mot folk utanför deras tro.”Sedan ligger problemet givetvis inte endast i att JP publicerade kränkande och provocerande bilder; det fanns krafter även i mellanöstern som såg till att piska upp stämningarna.” Jo, det stämmer. ”Flyktingarna” i Danmark har mycket kontakter och inflytande i mellanöstern.”Allt är inte svart eller vitt; det stadiet lämnar man normalt vid 15-års ålder.” Många återfår det senare i livet, jag lovar.”Skaffa kunskap om det du yttrar dig om och lär dig sätta saker och ting i sitt sammanhang. Om du inte är skraj förstås. Eller 14 år.”Jag är rädd för islams spridning i Europa och framförallt i Sverige.

 14. Schizo skriver:

  Jag tänker inte gå in i debatt med dig eftersom jag verkligen avskyr polariserade religionsdebatter (som aldrig handlar om religion, utan något annat). Jag tycker du ska ta och läsa på lite om Mohammed, det finns otaliga biografier, jag fick t.ex. tag på en på bokrean senast. Islam (och Mohammed själv på den tiden) värjer sig mot ikonisering av sina profeter eftersom dessa var vanliga människor och de troende ska enbart underkasta sig Gud.Sedan ligger problemet givetvis inte endast i att JP publicerade kränkande och provocerande bilder; det fanns krafter även i mellanöstern som såg till att piska upp stämningarna. Allt är inte svart eller vitt; det stadiet lämnar man normalt vid 15-års ålder. Skaffa kunskap om det du yttrar dig om och lär dig sätta saker och ting i sitt sammanhang. Om du inte är skraj förstås. Eller 14 år.

 15. z999 skriver:

  schizo:” z999: Du anser mycket för att vara så grymt oinsatt i vad du talar om.”Jaha? Vi är på en blog där folk skriver vad de anser, och det gör väl du också?”Eller tror du på fullaste allvar att just avbildningar av Mohammed ledde till så starka reaktioner?”Det är vad de har angett som skäl, även på det möte som Anna-Lena skriver om. ”Mohammed har ju avbildats förr, i såväl muslimska som icke-muslimska länder utan att byggnader satts i brand för det.”Jag vet. Fast läget är helt annorlunda nu än då, dom har stärkt sina positioner i världen. I Sverige så har antalet muslimer ungefär hundradubblats på väldigt kort tid genom invandringen. Och även i övriga Europa så har de växt ungefär lika fort, det är ju inte bara Sverige som har drabbats av den enorma invandringen. Du kan ju gå in på någon muslimsk sida och kolla utvecklingen själv om du vill ha mer exakta siffror. Detta medför att dom kan ställa större och större krav i Europa och det har dom också gjort.Orsaken till varför pedofilen muhammed har kunnat avbildas tidigare i muslimska länder utan bråk vet jag inte eftersom jag inte har sett någon förklaring till det utav dom. Har du?Från Europas sida sett så är kanske inte ambassadbränderna det värsta och även om det dött några hundra på grund av bilderna så har det inte drabbat Europa så speciellt. Och även om det är ett stort antal muslimer inblandade i bränderna och morden så är dom inte riktigt representativa. Det som jag anser vara mer skrämmande är alla andra muslimer som anser religionen ska gå före principer om yttrandefrihet. Och sen att den åsikten försvaras av alla islamofiler, personer som normalt kanske skulle försvara yttrandefriheten.

 16. Schizo skriver:

  z999: Du anser mycket för att vara så grymt oinsatt i vad du talar om.Eller tror du på fullaste allvar att just avbildningar av Mohammed ledde till så starka reaktioner? Mohammed har ju avbildats förr, i såväl muslimska som icke-muslimska länder utan att byggnader satts i brand för det.

 17. Anonymous skriver:

  Hej Expert-Anna! Har du märkt att det är oproportionerligt mycket pedofiler bland högerextrema aktivister? Planerar du någon forskning med denna vinkling inom den närmaste tiden? Det skulle vara väldigt intressant att läsa en djupdykning i denna fråga.

 18. z999 skriver:

  Jag anser att en muslim är extrem fanatiker om man anser att Jyllandsposten skulle ha någon skyldighet att följa det muslimska förbudet att avbilda profeten Muhammed. Om man nu har valt en tro som har en sådan regel om sin största profet så får man inse att omgivningen inte har samma tro. Om tron i sig själv gör att man inte kan accptera det så är det tron i sig själv, islam, som är en fara för samhället. Jag anser att Jyllandspostens publicering av bilderna i samband med kritik av islams koppling till terrorism i högsta grad var befogad och relevant, men även om den inte är det så anser jag att de har rätt att publicera bilderna.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s