Kul om kulturella möten


Plöjer just nu en av de roligaste och intressantaste böcker som jag läst på länge: ”Kreol” av Gunnar Harding. En gammal klassiker som uppdaterades och som finns i pocket. Läs den!
Harding berättar om ett antal människoöden i södra USA med början redan under 1700-talet. Det här är historien om jazzens födelse, om voodookulturen med Marie Laveau. Men mest av allt om hur vitalt och spännande det kan bli när olika kulturer möts och bryts mot varandra. De afrikanska arvet, det västindiska, det spanska, franska etc. Borde läsas av alla som tror att utveckling är att vi stänger in oss och bara umgås med andra som är likadana som oss själva.
Dessutom rejält underhållande om man gillar goda historier. Vissa av berättelserna är fullkomligt sanslösa. Som den om Buddy Bolden, världshistoriens förste jazztrumpetare som slutade på mentalsjukhus, eller den om författaren Lafcadio Hearn som skulle dokumentera sin samtid på jazzställen, bordeller och andra tillhåll men ofta hamnade rätt snett i sina analyser.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Gunnar Harding, jazz, Kreol, Louisiana, Marie Laveau, New Orleans. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Kul om kulturella möten

  1. z999 skriver:

    Off topicSverigedemokraten Erik Hellsborn är nu den senaste i raden av sverigedemokrater som har blivit utsatt för myndighetsövergrepp från de ljusa och demokratiska krafterna i samhället-Kolla här

  2. Robsten skriver:

    Du skriver,”Borde läsas av alla som tror att utveckling är att vi stänger in oss och bara umgås med andra som är likadana som oss själva.”Men vilka tror det? Är det så att är man emot denna vansinniga flyktingpolitik vi nu bedriver så är man per definition en xenofob som vill stänga in sig hermetiskt? Är det en seriös debattnivå? Är Finland t.ex. ett land som vill ”stänga in sig och bara umgås med varnadra”?

  3. z999 skriver:

    A-L-L:”Men mest av allt om hur vitalt och spännande det kan bli när olika kulturer möts och bryts mot varandra.”Ja, om man tar till sig dom på det subtila sätt som du gör när du läser boken och filtrerar bort negerslaveri, inbördeskrig och andra otäckheter. På det sättet har de flesta länder tidigare tagit till sig intryck från olika kulturer, alltså att man har haft en gränsövervakad nationalstat och sedan tagit till sig de kulturella inslag som passar med den egna kulturen, andra kulturella inslag sållas då bort eftersom invånarna inte tycker om dom. Detta är på sätt och vis raka motsatsen mot den ”mångkultur” som man satsar på i Sverige. Vi har ett enormt amerikanskt inflytande på vår kultur men utan att ha någon större amerikansk invandring. ”De afrikanska arvet, det västindiska, det spanska, franska etc. Borde läsas av alla som tror att utveckling är att vi stänger in oss och bara umgås med andra som är likadana som oss själva.”Den kan vara trevligt att läsa av nationaldemokrater och andra som anser att kulturen skapas av människor och inte tvärtom. Flera generationer framåt i USA så skapar afroamerikaner en ny kultur (hip-hop med mera) som har sina rötter i en afrikansk kultur som de aldrig har sett.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s