Tunt med folk på vänsterns 1 maj-tåg


Kort läges-rapport från dagens 1 maj-firande i Stockholm. Som vanligt prome-nerade jag runt och tittade på flera demonstrationer:
Vänsterpartiet – kändes glesare än vanligt på Medborgarplatsen. Che Guevara-tröjor och Palestinasjalar till salu, få vanliga i vården och barnfamiljer och liknande jämfört med rekordåren då vänsterpartitåget var större än sossarnas. En bild av ett parti som smalnat av sedan Schymantiden och blivit mer sekteristiskt.

Tunt med folk på syndikalisternas demonstration – åtminstone när den kom fram till Östermalmstorg (! – förr höll de alltid till i Gamla stan). Många var äldre, enligt de jag talade med (hann aldrig fram själv). Vet inte hur man ska tolka det. R-arna var inte heller så många på Sergels torg, men det var väl mer väntat.

Sossarnas tåg – troligen lite fler än förra året och verkade som medelåldern sjunkit något. Men det var ändå ganska gott om plats på Norra Bantorget. Stefan Sundström sjöng och sålde en skiva för 20 kronor som han gett ut tillsammans med LO. Hade kanske trott att Mona Sahlin-effekten räckt lite längre, att fler skulle gå ut på gator och torg 1 maj. Men folk satsade nog på långhelg på landet.

Trots karuseller och hoppborg blir det aldrig folkfest. Carin Jämtin och Wanja Lundby Wedin drog ändå ner en hel del applåder (särskilt när de kritiserade Alliansen). Noterade att både Expo och Kommittén mot Antisemitism hade egna stånd på Norra Bantorget. Hur man nu ska tolka det.
Foto: Per Wikström

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i 1 maj, Carin Jämtin, Louisiana, Socialdemokraterna, syndikalisterna, Wanja Lundby Wedin. Bokmärk permalänken.

26 kommentarer till Tunt med folk på vänsterns 1 maj-tåg

 1. Anonymous skriver:

  Redan under den tid, som föregick Hitlers maktövertagande 30 jan. 1933, utövade nazisterna genom SA ett avsevärt och skräckinjagande våld mot den politiska vänstern.Vänstern var delad i socialdemokrater och kommunister. De senare menade att socialdemokraterna splittrade arbetarklassen. Kommunistiska aktivister bröt – i enande syfte – upp socialdemokratiska fackliga och politiska möten. Sossarna fick smörj. Kommunisterna hade en hängiven och handlingsberedd kärna av orädda aktivister. Krafterna räckte också till för att angripa de nationalsocialistiska mötena.De nazistiska mötena försvarades av SA, de socialdemokratiska av den frivilliga vaktstyrkan Reichsbanner Schwarz-Rot-Gold.Våren 1933 förbjöds alla politiska partier utom NSDAP.

 2. Tackar för vänligheten.Fast vet inte precis om jag håller med om att Expo fabulerar. Inte mer än andra medier som skriver om nazister och högerextremister. Det sprids många myter, som delvis beror på att personer i de partier och organisationer som man skriver om, själva har ett intresse av att sprida sådana om sig själva och sina motståndare.Min bok Gatans parlament är inte heller fri från sådant. Problemet är t ex att både AFA och nazisterna gärna överdriver beskrivningen av våldet (och gärna vill bättra på sin image som endera offer eller mer förövare).Men jag försöker, efter bästa förmåga.

 3. z999 skriver:

  Det kunde va rätt kul om det fanns något sådant som expo påstår sig vara, fast på riktigt alltså. Någonting som är mer i samma anda som AnnaLenas bok om gatans parlament som faktiskt är en ansträngning att låta faktan själv få vara sensationell istället för att skapa sensationer som inte existerar.

 4. Anonymous skriver:

  Mona Sahlin startade upp Centrum mot rasism med hjälp av partivännen Stig Wallin. Troligen var den senare också initiativtagare till CMR.

 5. Robsten skriver:

  Mitt arkiv börjar också bli en smula föråldrat som ni redan noterat. Andersson lever väl inte längre, Sahlin är ju inte integrationsminister längre.Kommer någon ihåg vad hon åstadkom som integrationsminister?

 6. Robsten skriver:

  Förlåt, inte riktigt vaken än. Tre sossar räknar jag till nu, Andersson och Fries är väl sossar de också.

 7. Robsten skriver:

  Jag får väl klistra in några meningar från mitt eget arkiv,”Bland de personer som aktivt stödjer eXpo finns Nina Lekander (journalist), Mona Sahlin (Demokrati- och integrationsminister), Göran Rosenberg (journalist), Karin Pilsäter (riksdagsledamot fp), Birgitta Ohlsson (riksdagsledamot fp), Håkan Holmberg (utrikesredaktör UNT), Björn Fries (fd kommunalråd numera anställd av regeringen), Sten Andersson (fd utrikesminister s) samt en rad olika kulturpersoner. I eXpos styrelse sitter bland andra Robert Aschberg (TV3) och Bim Clinell (frilandsjournalist).”En sosse och två folkpartister, det är en talande bild. I princip stöds eXpo av det politiska etablissemnaget, där den borgerliga delen som vanligt kommer lite för lätt undan.

 8. Jag föreslår något helt annat:Att vi lägger ner den här diskussionen om Rickard Slätt som jag tycker kändes rätt meningslös redan från början.

 9. Anonymous skriver:

  Slätt trivs nog, tillräckligt. Slätt var under några år chefredaktör på Expo. Det är han inte längre.En hypotes. Expofolket är så förslöat att det där med att trivas eller inte trivas är av mindre betydelse.

 10. Vi kan väl enas om att ingen av oss egentligen vet hur många som gick i de olika demonstrationerna, och som vanligt räknar alltid folk till sin fördel. Vet inte riktigt vilka källor man ska lita på. Möjligen inte mig heller, i det här fallet. Skulle kanske inte heller hålla Sd-kuriren för den bästa uppgiftslämnaren.F ö har jag inget otalt med Rickard Slätt som folk ondgjort sig över i tidigare kommentarer.Känner honom för all del knappast alls, men kan svårligen tro att han varit något jätteproblem för Expo med tanke på att han arbetade där rätt länge.

 11. Anonymous skriver:

  Fler personer gick i alla fall i SD:s demonstration i Tomelilla än vad som gick i patraskets demonstrationer runt om i landet tillsammans.

 12. Gugge skriver:

  Förmodar att det kommande numret av SD-Kuriren inte kan läsas nu, ens på nätet.Ordfront har gott rykte när det gäller att räkna antalet deltagare i möten och tåg.

 13. Anonymous skriver:

  Den enda tillförlitliga källan är SD-kuriren.

 14. Anonymous skriver:

  De som har kläckt ur sig och även lyckats mänga de tre tusen i media är exalterade personer, ökända vänstermänniskor..

 15. Christian skriver:

  Mycket underlig bloggpost: från både (v) och syndikalisterna rapporteras (också i vanliga media) större demonstrationer än på länge: 8500 respektive 3000

 16. Anonymous skriver:

  Anna-Lena! Jag har fasligt svårt att svälja det där med tre tusen syndikalister/anarkister.Någon har t.o.m. plussat till ”att där var över 3 000 personer”.Har man inte sett tredubbelt? Redan tusen skulle ju vara en stor succé vad gäller en mobilisering av dessa samhällets olycksbarn.

 17. Apropå syndikalisternas tåg:Tror min sagesman anlände lite sent, när många gått hem. Har kontrollerat och det är nog förklaringen till den bild jag fick.Det stod några tusen deltagare även i Stockholm City.Apropå Expo och SKMA:Såvitt jag vet har Expo haft folk i styrelsen och som jobbat där med olika politiska preferenser och bakgrund. Om man skulle räkna alla som sponsras av studieförbund som uppbundna så skulle man få räkna in stora delar av allsköns idell verksamhet i det här landet.SKMA har jag alltid sett som rätt nära folkpartiet. Men rent formellt tror jag de också räknar sig som obundna.”Nazistjakt” tenderar alltid att vara en rätt grabbig verksamhet. Tycker ofta, åtminstone förr, att jag bemöttes med en attityd att jag som kvinna inte förstår vidden och allvaret med de fruktansvärt hårda, onda och jättefarliga nazisterna. Nu gör jag ju rätt lite i den vägen numera. Men vanan att försöka klappa kvinnor på huvudet i politiska sammanhang är irriterande vanlig överallt (även om jag med ålders rätt drabbas mindre av det idag än förr).

 18. Anonymous skriver:

  Såg att sajten Yelah uppger 3 000 deltagare i syndikalisternas demonstration.Är sajten ett sanningsvittne?

 19. Anonymous skriver:

  tunt med folk i syndikalisternas tåg? jämfört med vad? om du bemödat dig att ta dig dit hade du sett att där var över 3000 personer, den största syndikalistiska första maj på många år i stockholm.

 20. Anonymous skriver:

  Tack för länkningen till Richard Slätts artikel i Expo. Den nu 30-årige Slätt var en gång aktiv i MUF. Som liten var han klen. Jobbade ett tag på Radio Blekinge. Praktikant? Är rätt övertygad om att han är till mer besvär för kollegorna på Expo än för exempelvis SD,

 21. z999 skriver:

  Pajaserna på expo är i högsta grad politiskt beroende, de källor som de får pengar ifrån tillåter inte att det skrivs vad som helst. Detta är orsaken till att islams antisemitism inte granskas trots att expo påstår sig granska rasism.Expo förlorar stödet om de skulle skriva om islams antisemitism i Sverige, utom när det gäller radio islam möjligen som det är tillåtet att hacka på eftersom Ahmed Rami är dömd i svensk domstol och numera har mycket kontakter med NSF.Sen tror jag iofs inte att expo skulle ha någon förmåga att kunna gräva fram något om islam i Sverige själva.Jornalistiken är dessutom på extremt låg nivå. Expo har möjligheten att vara mer partisk än andra tidningar och det utnyttjar dom väldigt mycket. Mest tydligast i sitt reportage om salemdemonstrationen 2003, det år då vänstern var som mest våldsamma. Men det intrycket får inte läsare av expo.En annan highlight från expo, kolla den här artikeln av Richard Slätt om kvinnor inom extremhögern.klicka härNär det gäller ställningstaganden inom extremhögern så förutsätter expo att åtminstone de vuxna anhängarna har gjort ett eget övervägande och tänkt igenom sina åsikter. Detta gäller inte kvinnor, så här skriver Richard-”Fler kvinnor. Den nazistiska rörelsen lockar allt fler kvinnor. Richard Slätt menar att det behövs mer forskning för att förstå och hindra utvecklingen.”Undrar om han själv ser sig som den mogna och intellektuellt överlägsna mannen som ska tala om för de förvirrade fruntimmerna hur man egentligen ska tycka?Typ ”Men lilla gumman, detta begriper inte du…”Hela expo artikeln samt en del annat de skriver har den andan också vilket föranledde en av DN’s krönikörer att ta expo i örat, jag har inte länken kvar till den krönikan men hon som skrev belös det hela väldigt bra.Vidare-”Anna Hagwall, andre vice ordförande i Sverigedemokraternas styrelse, är ett alibi i dubbel bemärkelse. Hon är invandrare från Ungern och kvinna. Signalen som partiet vill sända ut är att det inte är rasistiskt eller skulle ha en förlegad kvinnosyn.”SD har verkligen inte använt Anna Hagwall på det sättet och mig veterligen så har hon aldrig själv använt sitt kön eller härkomst på det sättet. Det speglar mer Richards syn på kvinnor och extremhögern.

 22. Anonymous skriver:

  Är själv övertygad om att varken Expo eller Kommittén har något med sossarna att göra.Delar Anna-Lenas åsikt att båda är politiskt oberoende. Men man kan ju likväl vara kopplad ihop med något annat. Som DN till Bonniers, exempelvis.Kommittén anknyter såväl vad gäller idéer som aktörer till liberalismen (= Folkpartiet).Expo ligger – utan att vara på något sätt partipolitisk – mer till vänster.Det kan ha sitt intresse att notera att Kommittén har sina exakta motsvarigheter i andra länder. Båda inrättnigarna företräder demokratiska värderingar. Även Expo ogillar luv- och våldsvänstern.

 23. Grue skriver:

  Visst – Expo påstår att ”Expo saknar kopplingar till specifika partier och politiska grupper, men samarbetar med alla individer och grupper som delar stiftelsens plattform.” Vidare att:”Expo är partpolitiskt obunden.”Jag hörde av mig till Expo för att höra om dom inte skulle rapportera om att ABF bjudit in antisemiten Gilead Atzmon att tala. Chefredaktör Poole svarade att så skulle ske men sen verkar han har fått kalla fötter för efter en månad har det fortfarande inte skett.Blir inte Expo tungt sponsrade av ABF förresten?Expo är inget annat än en del av det gigantiska propagandamaskineriet som sossarna sjösatt.

 24. Såvitt jag vet är båda ideella föreningar. Min fundering var mest att jag inte haft någon känsla av att de varit kopplade till socialdemokratin utan politiskt oberoende.

 25. Grue skriver:

  Vad menar du med den sista kommentaren? Antyder du att Expo inte är neutrala visavi S? Obs seriös fråga ej retorisk.

 26. Anonymous skriver:

  Att både Svenska kommittén mot antisemitism och Expo ställde upp på N. Bantorget ger onekligen anledning till funderingar.Att Expo spelar under täcket med TV 3 är känt. Och hur är det med Kommittén?Vann Expo och/eller Kommittén något på sitt deltagande? Varför var de där? Och vad var det för gökar som satt i stånden? Rörde det sig om professionella yrkesdemokrater eller var det idealister som satte till av sin fritid?

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s