Växande islamofobi i Nederländerna

Gårdagens Världen i fokus i TV 8 innehöll en intervju med författaren Ian Buruma om situationen i Nederländerna med islamofobi och rasism. Han berättade att människor säger åt honom:
”Förr, före 11 september 2001 (World Trade Center-attentatet, kallades jag turk eller marockan, fast jag bott här hela mitt liv. Nu kallas jag muslim.”
Burumas bok ”Murder in Amsterdam” är en klok berättelse om ett samhälle i kris, där de som trodde på mångkulturen och var alltför blinda för de problem som fanns idag gått alldeles för långt i sina försök att förklara alla problem med att det handlar om militant islam. Även vänstermänniskor som förr var anhängare av ett annat synsätt är idag ofta väldigt islamofoba.
De går alldeles för långt åt andra hållet, menade Buruma. Klart det finns problem med en stor minoritet i ett samhälle som inte får plats, som aldrig släpps in. Klart att det inte är enkelt att få människor med olika bakgrund att förenas. Men svaret är inte att svartmåla och hårdra.
Buruma talade om hur integrationen paradoxalt nog är lättare i USA där människor inte har något skyddsnät än i Europa där man av missriktad välvilja försöker ta hand om vuxna människor och beröver dem deras initiativförmåga.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Ian Buruma, islam, islamofobi, muslimer, Nederländerna. Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Växande islamofobi i Nederländerna

 1. Anonymous skriver:

  Vad som skrämmer mig är att samma islamofobi växer även i Sverige. Och det är på den vågen även Sverigedemokraterna rider. Även i Sverige är det ju vi och dom i allt större utsträckning.Kolla in forum som http://www.fomi.nu/ eller http://imittsverige.blogspot.com/. Båda sprider i praktiken hatpropaganda.

 2. Tror vi ska hålla tungan rätt i mun och hävda att människor blir nerslagna, mördade etc av EN muslim. Som gör sin tolkning av islam. Inte islam eller muslimer i allmänhet. Vad gäller USA så tror inte jag heller avsaknaden av bidragssystem är poängen. Poängen är att människor tillåts delta på samma villkor som alla andra. Det är när vi har en missriktad överbeskyddande välvilja som egentligen stänger människor ute som vi får problem. Att samhället erbjuder ett skyddsnät är inte dåligt i sig.

 3. z999 skriver:

  Agående islam och islamofobi, Kadra Yusuf i Norge råkade kritisera islams kvinnosyn och blev nedsparkad av muslimer i allahs namn.läs härAtt europeiska Theo van Gogh blev mördad för sin islamkritik kan ju vara förståeligt eftersom han kanske trodde på det där att det bara är en liten grupp muslimer som är aggresiva och farliga. Men Kadra Yusuf är ju från den muslimska kulturen och borde veta bättre.

 4. z999 skriver:

  Charlotte W:”Jag är också, utifrån mitt perspektiv, tveksam över det där med att USA skulle ha lyckats bättres p g a en avsaknad av ”bidragssystem, som kväver den enskildes initiativförmåga”.” Jag tycker inte att man kan säga att dom har lyckats bättre, dom har haft och har fortfarande en restriktivare invandringspolitik, trots att de nyliberala krafterna kämpar för en uppluckring.”Att koppla USA:s delvis mer lyckade mångfald till en ekonomisk politik som skapar enorma klassklyftor och lidande är cyniskt, kanske har det helt enkelt med landets historia av att vara ett invandrarland att göra?” Landet har inte byggts upp genom någon mångkultur, den europeiska invandringen har dominerat och det var ju en engelsk koloni från början. Det finns ju inget nationellt enande trots all patriotism. När en svart amerikan misshandlas eller mördas av poliser, typ som Rodney King, så går skiljelinjen mellan vit och svart och inte mellan laglydig laglös och svarta kravaller uppstår. Detta trots att det är över hundra år sedan slaveriet tog slut.”Som Kanada, och där har man en helt annan ekonomisk politik.”Dom har också problem. Zanyar Adami från gringo konstaterade det när han besökte Kanada för att undersöka. Kanada har börjat få ungefär liknande problem som Sverige. Liksom i USA så lever invandrarna i olika enklaver även om det inte finns något som liknar till exempel chinatown i USA (San Fransisco).”Man ska väl inte heller gå alltför långt i synen på USA som vällyckat utifrån en mångfaldsaspekt, jag menar…vadå mexikanska hemtjänare till rika vita? Vadå tung övervikt av svarta i ghetton och fängelser? Vadå svårt för muslimer efter 11/9 2001?”Finns det egentligen någon vision av hur ett mångkulturellt samhälle ska se ut och fungera? De kulturer som finns runtom i världen är skapade ur olika synsätt och olika synsätt brukar vara *en* orsak till krig.På sin tid så tvingade Tito ihop flera olika kulturer under samma tak i forna Jugoslavien. Dom förenades under kommunismen och så länge tvångsåtgärderna existerade så ”fungerade” det hela. När sedan tvångsåtgärderna försvann med kommunismens fall så uppstod ett av de blodigaste och oförsonligaste krigen som Europa har drabbats av.

 5. Charlotte W skriver:

  Jag är också, utifrån mitt perspektiv, tveksam över det där med att USA skulle ha lyckats bättres p g a en avsaknad av ”bidragssystem, som kväver den enskildes initiativförmåga”. Att koppla USA:s delvis mer lyckade mångfald till en ekonomisk politik som skapar enorma klassklyftor och lidande är cyniskt, kanske har det helt enkelt med landets historia av att vara ett invandrarland att göra? Som Kanada, och där har man en helt annan ekonomisk politik. Man ska väl inte heller gå alltför långt i synen på USA som vällyckat utifrån en mångfaldsaspekt, jag menar…vadå mexikanska hemtjänare till rika vita? Vadå tung övervikt av svarta i ghetton och fängelser? Vadå svårt för muslimer efter 11/9 2001?

 6. z999 skriver:

  Intressant info politiskt-inkorrekt.Här, en länk som bekräftar det du skriver.klicka här

 7. Okej, skall försöka låna Buramas bok via biblioteket, åtminstone.Det skrivs ju så mycket om den. En annan bok jag gärna skulle läsa är Bruce Bawers ”While Europe slept”.Bawer är en homosexuell amerikan som bodde några år i Norge, och som oroad av utvecklingen i Europa senare skrev en bok om saken.En bok som jag har läst och som påverkat mig starkt är Samuel Huntingtons ”Who are we?”, inköpt på Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan för ett par år sedan.Intressant om man bryr sig om det ur europeisk synvinkel ”exotiska” USA.Huvudtesen är att USA har en kärnkultur, ”core culture”, som är frikyrkligt engelsk. Huntington spårar den till East Anglia på 1600-talet.Olika invandringsvågor har tills efter invandringsreformen 1965, anpassat sig till denna kärnkultur.Även katolska invandrare från Irland och Italien i så hög grad, att en schism mellan amerikansk katolicism och påven uppstod på 1890-talet.Som du antagligen vet tvingade invandrarströmmar kring förra sekelskiftet fram en restriktiv invandringslag 1924, eftersom man börjat se tecken på att amerikaniseringen av de stora invandrarmassorna slutade fungera.Med gettoisering och alienering som följd.Denna lag (impopulär inom judenheten på grund av att judar avvisades som senare gick under i den vidriga Förintelsen) sörjde för att de stora ointegrerade massorna slutligen *assimilerades*vilket i sin tur skapade uppfattningen om det framgångsrika invandringslandet USA.1965 drev kongressen på initiativ av senator Edward Kennedy och en judisk kongressman, Emanuell Celler, igenom en ny invandringslag, eftersom den från 1924 uppfattades som rasistisk (invandringen fördelades etniskt utifrån en specifik grupps andelav den amerikanska befolkningen).Celler och Kennedy lovade att reformen inte skulle ändra den etniska sammansättningen av USA:s befolkning i någon större utsträckning. Med facit i hand vet vi att de hade fel.Den spansktalande invandringen har varit så stor att det republikanska partikonventet i Philadelphia (”Filadelfia”) 2004 var tvåspråkigt.Huntington menar att invandringen (en del av globaliseringen) kommer att leda till att USA de facto kommer att upphöra att existera kring 2025.Bushs kampanj för NAFTA (ett frihandelsområde inkluderande USA, Kanada och Mexiko) tycks ge honom rätt. Så alla patriotiska floskler till trots, så är Bush knappast en amerikansk nationalist. Tyvärr.

 8. USA är ju faktiskt ett invandrarland.Även om indianerna trängts tillbaks så hade de aldrig bebott hela landet och utvecklat det på det sätt som skett. Att alla i princip är invandrare, eller åtmistone deras förfäder, gör nog mycket lättare.USA är också ett relativt nytt land.I Europa avkrävs invandrare att människor ska passa in kulturellt på ett helt annat sätt. Vi har en kultur, på gott och ont, som är gammalt och inrotad. Det intressanta med Holland är att landet egentligen inte skiljer sig så mycket från Sverige. Men ändå har stämningarna där trissats upp mycket mer. Buruma försöker förstå varför,och jag rekommenderar verkligen alla att läsa hans bok.Men en sak han kommer fram till är att precis som terroristeran som härjade i London häromåret så är Theo van Goghs mördare väl integrerad, uppvuxen i väst. Men något annat drar honom tillbaks, till en trohet mot ideal som han aldrig haft, till en fundamentalism som inte handlar om något som hänt i hans deras gamla hemland som de för länge sedan släppt kontakten med utan om en situation i hans nya hemland.

 9. z999Glad för att nå’n mer än jag intresserar sig för USA:s invandringsproblem.I svensk invandringskritisk och borgerlig propaganda brukar man framhålla USA som ett föredöme för oss.Men har man sedan hösten 2000 följt invandringsdebatten där via främst Vdare.com, som även publicerat ca tre, fyra av mina mail, så vet man att det amerikanska föredömet bara är en irriterande myt.Lou Dobbs känner jag väl till förstås. Har länkat honom på min blogg.I dess blogroll har jag även länken nedan. Måstes läsas! Faktaspäckad och skrämmande. Och framförallt förvånande, med tanke på att det är ett långt, kritiskt reportage i en MSM-blaska som TIME.Who left the Door Open? (Time Magazine reportage från 2004

 10. z999 skriver:

  Tack Politisktinkorrekt.Även i USA så växer kritiken mot medias rapportering om invandringen.Läs härOch hur beskrivs fenomenet med illegal mexikansk invandring. Här en artikel från moderata SvD-artikelJag citerar från början av artikeln:”Motsägelsefull politik Södra USA är beroende av de illegala invandrarna från Mexiko, och varje år tar sig en halvmiljon människor över gränsen. Ändå har kongressen beslutat att bygga en mur för att stoppa flyktingströmmen.”USA nämns som en enda person som är beroende av invandringen från Mexiko. Med USA menas knappast folk från arbetarklassen utan oseriösa företag med traditioner från slavtiden som vill ha billig oorganiserad arbetskraft till lågavlönade okvalificerade skitjobb. Bland vanliga amerikaner så växer motståndet mot den mexikanska invandringen (men även mot annan invandring), detta har föranlett byggandet av en mur mot Mexiko som en eftergift till dessa väljare. Detta är bara en kompromiss eftersom eländet fortsätter.Och nog finns det ett stort motstånd mot islam även i Sverige.I Sverige så är mer än hälften direkt negativa till islam.Klicka här

 11. Jag håller med z999 om allt. ”Islamofobi” skapas av vad medierna rapporterar. Jag har sammanställt en lista på engelska i senaste postningen på min blogg, så jag hoppas att ni läser den.Gläder mig att z999 tar upp integrationsproblemen i USA, som följt på den massiva illegala invandringen från Mexiko. Den tidigare amerikaniseringen av invandrare har på grund av den upphört. Men även bland många legala invandrare har amerikaniseringsprocessen avstannat på grund av billiga flygresor som möjliggör täta besök i hemlandet. På så sätt klipps aldrig banden med det gamla landet och lojaliteten med USA blir aldrig stark på grund av möjligheten till dubbelt medborgarskap.Till Anonym vill jag säga att jag avvisar alla krav på att sharia skall få råda mellan muslimer i familjetvister. Lagen skall vara lika för alla, även på familjejuridikens område. När man försökte införa sharia på det området i Kanada, protesterade många muslimska kvinnor och menade att det skulle vara ett svek mot dem. De svenska imamernas förnöjsamhet är positiv, men låt oss inte glömma Aldebes brev till riksdagspartierna om särrättigheter för muslimer. Och att fru Aldebe, som kandiderade till riksdagen för centern, försvarade kraven i en tv-intervju.T ex då att flickor ärver mindre efter föräldrarna än pojkar.

 12. Anonymous skriver:

  Muslimernas missnöje i Nederländerna gäller bl. a. att sharia ej respekteras. I Sverige har de muslimska ledarna förklarat, att de själva och deras trosfränder överlag är belåtna med den svenska lagstiftningen. I Nederländerna finns det en opinionsbildning för att förmå staten att erkänna den shafitiska familje- och förmögenhetsrätten(äktenskap, arv, testamente, gåva m. fl).De shafitiska sunniterna i NL kräver i första hand tolerans, i andra hand det civila samhällets stöd.Några krav gällande hanteringen av brottmål har veterligen inte framförts i något enda europeiskt land.

 13. z999 skriver:

  Att islamofobin ökar i nederländerna är väl egentligen inte så konstigt? Mordet på Theo van Gogh, ett lik är ju rätt påtagligt. Sen är det ungefär samma pjosk med muslimer i nederländerna som här och det gör ju knappast att andra blir så väldigt väl inställda till dom.Samtidigt så kan man ju på goda grunder anta att det mesta av islamofobin inte kommer fram eftersom mordet på Theo van Gogh borde ha skrämt till tystnad.

 14. z999 skriver:

  A-L-L:”Buruma talade om hur integrationen paradoxalt nog är lättare i USA där människor inte har något skyddsnät”Numera när man har utrotat indianerna så går det lättare ja.Skämt åsido, det är enorma integrationsproblem även i USA, något som märktes tydligt i Bush senaste rundresa i landet. Speciellt i de delar som drabbas hårdast av den mexikanska invandringen. ” …än i Europa där man av missriktad välvilja försöker ta hand om vuxna människor och beröver dem deras initiativförmåga.”Det där är en nyliberal inställning där man struntar i att det kan finnas svenskar som har hjälpbehov. Genom att ta bort socialbidrag och allmänt skära bort större delen av den sociala välfärden så drabbas inte samhället speciellt av invandringen. Och jovisst, det stämmer att initiativförmågan stärks när det där praktiseras. Kriminaliteten ökar.Fördelen med det hela är att Danderydborna slipper reta upp sig på folk med bidrag.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s