Stenkastning mot sverigedemokraternas ledare

Trots all uppmärksamhet kring sd för tillfället tycks de flesta medier har missat att sd-ledaren Jimmie Åkesson blev attackerad i samband med en utbildningsdag som sd anordnade i Tomelilla i lördags. Enligt polisanmälan ska en ung man i munkjacka med uppdragen huva ha kastat en knytnävsstor sten mot hans huvud, enligt en artikel i Kvällsposten som Z999, regelbunden besökare på denna blogg, uppmärksammat mig på. Det luktar AFA lång väg, tycker Z999 och jag kan inte annat än hålla med.
Jag fick en fråga när jag föreläste i går för en kurs för poliser om hur AFA:s strategi förändras av att sd har framgångar och att partierna börjar ta debatten. Inte alls verkar det, att döma av det här attentatet. Samtidigt har jag förstått att de finns delar av AFA som tycker att våldet tagit över på bekostnad av ideologin och som söker en nya väg och försöker diskutera detta. Så jag antar att bilden inte är enhetlig.

Om annalenalod

Journalist och författare, specialiserad på politiskt våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten, skriver även om bl a högerpopulism och terrorism.
Detta inlägg publicerades i AFA, Jimmie Åkesson, sd, Sverigedemokraterna. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Stenkastning mot sverigedemokraternas ledare

 1. Grue skriver:

  Vad AFA tycker eller inte tycker är oväsentligt. Det som är väsentligt är att dom fungerar som etablissemangets stödtrupper. LArs Ohly talar om nazism i samband med SD i nationell TV – sån retorik får konsekvenser. Många menar ju att retoriken mot Palme var det som utlöste mordet men dagens retorik mot SD är ännu aggressivare. Våldsbenägna mänskor påverkas av det.Vidare har man med få undantag tagit avstånd från våldet från vänstern. Peter Englund skriver initierat om våldsromantiken inom vänstern här:http://peterenglund.wordpress.com/2007/01/30/solnedgang-for-vanstern/

 2. Robsten skriver:

  Det mest anmärkningvärda är att AFA:iterna får, eller tycker sig få legitimitet uppfrån för sina handlingar. Komm och tänka på det när jag hörde Ohly i TV-debatten med Åkesson. Ohly hade ett mycket aggresivt och provocerande tonläge, hans tal om att de (V) skall vara där SD är högst 24 timmar efter det att SD framträtt andas också lite AFA. Inga ledande politiker har med kraft eller övertygelse gått ut och kritiserat AFA:s metoder, de har inte gjort särskilt mycket heller. Vi får väl hoppas på lite mer aktioner mot C så det blir lite reaktioner mot dessa rörelser och dess metoder.

 3. Gugge skriver:

  Jag befarar att din fråga om det politiska patrasket är underlig.Var hör du hemma själv?

 4. Anonymous skriver:

  Gugge; och vem i NSDAP anser du inte var politiskt patrask?

 5. Gugge skriver:

  Goebbels hävdade på sin tid att de flesta inom den politiska vänstern arbetade för legitima politiska mål.Inom denna vänster skulle det dock – menade den blivande folkupplysnings- och propagandaminstern – finnas en oförbätterlig kärna av politiskt slödder.Jojo, jag tror nog att den intelligente mannen också visste, att det fanns gott om patrask också inom NSDAP. Det höll han tyst om.

 6. Anonymous skriver:

  Det var ett fint sätt att säga ”jag vet inte”.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s