Ayaan Hirsi Ali kan få asyl i Danmark

Utvecklingen av dramat kring Ayaan Hirsi Ali, den somaliskfödda debattören, politikern, författaren och islamkritkern, blir allt mer besynnerlig. Hon lever som bekant under dödshot alltsedan mordet på hennes tidigare samarbetspartner filmaren Theo van Gogh. Men nyligen valde hon att flytta till USA, vilket möjligen hade ett samband med att det riktats kritik mot att hon använt falska uppgifter för att få asyl i Nederländerna. Livvakterna som holländska staten betalade fick hon ta med sig.

Nyligen återvände hon till Nederländerna för att bestrida att skyddet var på väg att dras in. Det verkar inte ha gått så bra och enligt uppgift är hon åter i USA, numera betalar hon för sin egen säkerhet. Något som mött en del kritik i holländska medier som tycker det är ett skamligt agerande med tanke på hennes fortfarande mycket usatta situation.

Samtidigt meddelas det att man allvarligt överväger att erbjuda henne asyl i danska Odense (!). Danmark har man nämligen infört en möjlighet för just författare, kulturpersonligheter etc att få asyl. Vad det nu skulle innebära, som holländsk medborgare har väl Ayaan Hirsi Ali rätt att bosätta sig i vilket EU-land hon vill. Fortsättning följer.
(För mer information kring de senaste turerna läs på Klein Versetz blog. Bilden visar ett holländskt tidningsomslag från slutet av 2006.)

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Ayaan Hirsi Ali, islam, muslimer, Nederländerna. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ayaan Hirsi Ali kan få asyl i Danmark

  1. Anonymous skriver:

    KANSKE INTE DET SÄKRASTE STÄLLET ATT SLÅ SIG NER PÅ…

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s