Nazister i dödsmisshandel av handikappad

Jag skriver i min bok ”Vit makt och blågula drömmar” (1999) att handi-kappade visserligen var en grupp som nazisterna i tredje riket försökte utrota, men att det knappast finns något exempel på angrepp från nazistiskt håll på rörelsehindrade i dagens Sverige. I dagarna har dock ett sådant fall avslöjats (se t ex Aftonbladet), och ett sällsynt brutalt sådant. Det har tidigare rapporterats om dödsmisshandeln, men inte nämnts något om gärningsmännens politiska uppfattning. Lite märkligt, med tanke på vilket löpsedelsstoff nazism var för bara några år sedan. Numera blir det ofta notiser, trots att jag har en känsla av att antalet aktiva knappast minskat.

Den som är intresserad kan ta del av Nationalsocialistisk Front, NSF:s, uttalande i samband med mordet (gärningsmännen uppges vara medlemmar i NSF). Där tar man fasta på brottets privata karaktär, det talas om en familj präglad av missbruk och besvikelser. Jag antar att den bilden också är korrekt. Det är nog relativt vanligt att den som dras till en våldsideologi som nazismen själv har en historia där han eller hon drabbats av olika övergrepp. Det hindrar inte att det brott som det nu rapporteras om är sällsynt grovt och präglat av den sortens hänsynslöshet som är så vanlig i nazistmiljön. Nazister brukar lära sig att avhumanisera sina offer, de reduceras till symboler i en kamp och slutar att vara människor av kött och blod.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i nazism, NSF, Upplands Väsby. Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Nazister i dödsmisshandel av handikappad

 1. Runar skriver:

  Jag känner denna kille och det har ingenting med politiska motiv att göra, visst har grabbarna en dragning åt extremhöger men att det skulle föreligga ett sådant motiv till detta är nonsens..Det är helt enkelt så att han tagit ut sin vanmakt över att ha växt upp med en alkoholiserad mamma på denne man. Tidningarna har tyvärr en klar tendens att måla upp alla gärningar som nazistiska, trots att det troligen är precis tvärtom, dvs att det förekommer fler brott som begås av invandrare mot svenskar, endast pga att de är just svenskar.

 2. Det som gör att man lyft fram nazismen i sammanhanget är väl bilderna på att de gör nazisthälsningar efteråt och vetskapen att en av dem var medlem i NSF. Men jag tycker nog att det med tiden framkommit rätt väl att det fanns andra förmodligen viktigare motiv till mordet. Kanske hade de också olika motiv, jag vet inte eftersom jag inte känner någon av killarna. Så det måste bli spekulationer från min sida.

 3. Anonymous skriver:

  Jag känner en av personerna väldigt väl och kan försäkra dig om att mordet inte har nånting att göra med nazismen!

 4. z999 skriver:

  RG:”Tror att Jonas och Z999 är alltför misstänksamma. Själva idén att obalanserade personer gärna söker sig till politiska flankgrupper är inte det minsta egendomligt. Det är allmänt känt att det förhåller sig så.”Det är möjligt att det kanske förhåller sig så, men jag vill i alla fall inte serveras en förljugen bild av det. Man kan få en relativt mer rättvisande bild av det hela om man till exempel läser Anna Lenas bok om vänster/höger extremister.

 5. Robin Goodfellow skriver:

  Tror att Jonas och Z999 är alltför misstänksamma. Själva idén att obalanserade personer gärna söker sig till politiska flankgrupper är inte det minsta egendomligt. Det är allmänt känt att det förhåller sig så. Vänstern – som numera vad det doktrinära beträffar är tämligen liberal – vill inte ha nån dialog. På den kanten är man oemottaglig för kritik och varnigar.Vid en konfrontation gäller att media alltid tar parti för vänstern. Rätt eller fel att så göra, detta kan ju varken förbjudas eller hindras.

 6. z999 skriver:

  Jonas:”Vad sa för övrigt vänstern när deras kommunpolitiker Daniel Kihl begick dubbelmord? OCh vad sa du då Anna-Lena?”Det är väl så att vänstern har en tendens(!) att utnämna sig själva till goda, självgoda kallas det visst. Själv har jag funderat rätt mycket över nazisternas påstådda våldsamhet. Händelser som fått mig att fundera är exempelvis salemdemonstrationen där vänstern alltid har stått för allt våld och extremhögern för inget våld. Trots det så framstår det motsatta när man läser medias beskrivning av händelseförloppet. Salemborna påstås vara rädda för extremhögern och rädda för att gå ut den dagen. Samtliga som jag känner i det området är inte rädda för extremhögern.År 2003 så gav media en sann bild av händelserna, även om rubrikerna minst sagt la ut rökridåer. ”Tidningen” expo skrev i idignerad besvikelse över hur hemskt det var att media fokuserade på våldsamheterna i salem samt talade om att det var vänstern som stått för allt våld. Expo ansåg att media istället skulle belysa att detta var den största nazistdemonstrationen i Europa efter kriget. Undrar hur rubrikerna skulle sett ut om folkets marsch hade varit i stil med kravallerna i Göteborg förresten. Dom kravallerna +andra vänsterkravaller littelfierades i media.Att förstora upp det nazistiska våldet främjar den rabiata viljan i media att få alla som är negativa till massinvandringen att framstå som onda.

 7. Jonas skriver:

  I så fall borde Svenska kyrkan dra till sig flest våldsamma individer. Å andra sidan kanske de gör det också men tanke på hur många som är med. Kristendomen har en lång historia av våldsanvändande, för att inte tala om marxismen, liberalismen och anhängare av konservativa ideal. Sedan har vi ju muslimerna och judarna.Det finns nog en våldsam historia inom alla ideologier. Konstigt att Anna-Lena glömt allt detta. Varför skulle för övrigt NSf ljuga om att de utesluter en medlem? Hade han inte varit med så hade de väl sagt det, hade de inte uteslutit honom så hade de väl förklarat varför.Vad sa för övrigt vänstern när deras kommunpolitiker Daniel Kihl begick dubbelmord? OCh vad sa du då Anna-Lena?

 8. Gugge skriver:

  Tycker ändå att det förefaller som om nationalsocialisterna själva inser att deras ideologi är historiskt belastad och att prognosen är vansklig. Det som har hänt kan hända igen.De är emellertid benägna att ursäkta det mesta med hänvisning till sin idé om att det pågår en kamp för den vita rasens överlevnad.

 9. Ni försöker få det att låta som att vara nazist är som att köpa bullar eller rösta på sossarna eller vad som helst. Tror ni själva på det? Det är väl inte så konstigt att personer med våldsam läggning dras till en ideologi vars förespråkare systematiskt dödat och förföljt miljontals människor under andra världskriget. Och vars anhängare fortsätter att göra det även i modern tid. Behöver jag upprepa: Kode, Klippan, Söderberg, Malexander, flera homosexmord i Göteborg… Går man till jobbet och säger att ”jag blev nazist för att de har så bra miljöpolitik” får man nog väldigt svårt att argumentera för sin sak”.Däremot är ju inte allt man gör politik bara för att man är nazist.Enligt NSF var en kille medlem och han är nu utesluten (men så säger de å andra sidan alltid när det händer något)

 10. z999 skriver:

  Jag är nog benägen att hålla med Jonas här. Det beror rätt mycket på att jag är väldigt trött på att läsa ihopljugna historier om antydda politiska mord. Jag kan inte få det till att pojken som dödade den handikappade gjorde detta av politiska skäl. Med den bakgrund som han hade så var det väl bara en tidsfråga innan han hade gett sig på i princip vem som helst. Psykologer brukar kunna räkna upp något tiotal skäl till varför det brister hos en del och de hemfaller åt ett besinningslöst våld. Den här pojken hade uppfyllt nästan hela kvoten. Tragiskt att inte psykvården kan fånga upp såna här människor innan det händer sånt här.Om inte mördaren har tjänat något på det politiskt sett eller motiverat det med politiska skäl så tappar jag intresset för vad för politiska åsikter mördaren har.

 11. Jonas skriver:

  Det stämmer inte. Media har lyft fram dessa brutala mord mer för att gärningsmännen var eller på något sätt kunde kallas för ”nazister”. Sådana brott sker dock varje dag i Sverige.Om polisen sedan hittar en hög med porrtidningar eller Aftonbladet i mördarens bostad så drar man inga slutsatser från det. Finns det ett gammalt medlemskap i Unga örnar eller Cuf så är det inget som tas med i förundersökningen eller kommer med i tidningen. Medias intresse växer när de på något sätt kan koppla det till ”nazism”. Mordet på Anna Lind är ett tydligt exempel på hur media frossade när den första misstänkte gripits och det fanns ett väldigt långsökt band till ”nazismen” genom att han var med i samma supporterklubb som någon ”nazist” och därmed träffat honom några gånger.Media lurar möjligen in en och annan psykopat till den nationella rörelsen men dessa försvinner ganska fort när de upptäcker att de inte har plats där. Jag har sett flera komma och försvinna snart igen.Psykopater söker sig annars vanligen till partier där de kan nå snabba framgångar i samhället och tjäna stora pengar. Det gör man inte i den nationella rörelsen idag. Istället är det nog lämplig att söka efter psykopater i socialdemokraterna.

 12. Extrema våldsbrott som det här är extremt ovanliga i Sverige. Jag vågar nog påstå att de är betydligt vanligare i nazistiska kretsar med tanke på hur små dessa grupepr är. Tänk Malexander, morden i Klippan, Kode, Björn Söderberg etc. Kanske som Kry skriver för att ”farliga psykopater” dras till nazismen hellre än till mer vanliga politiska partier. Men den nazisiska ideologin understödjer ett sätt att se på världen som gör att våldet ligger närmare till hands. Det dessutom historien med all önskvärd tydlighet. (Enligt NSF var alltså en av killarna medlem!)

 13. Kry skriver:

  Jonas! Min text är allmänt hållen och ej menad som illvillig kritik av de nationella.NSF, se upp!

 14. Jonas skriver:

  Det är onekligen ett synnerligen brutalt mord om medias rapportering stämmer. Att det skulle vara så vanligt i NSF eller andra grupper kan jag dock inte hålla med om. Visst har det förekommit grova våldsbrott från personer i NSF eller liknande grupper men det finns liknande exempel på ungdomar i alla andra partier eller organisationer också.Pojken (det var en som var medlem om du läser texten, inte alla tre) är säkerligen en sökare och har säkert inget större ideologisk förankring. Kanske hade han kunnat vara kvar i NSF och bli en skötsam medborgare eller så hade han gått vidare efter något år och börjat ägna sig åt kriminalitet eller annat destruktivt. Det får vi inte veta nu när han förstört sitt och andras liv genom sin gärning.Det är dock beklagligt att media nu drar så stora växlar på att en av gärningsmännen är (var) med i NSF eftersom gärningen inte har med politik att göra. Media försöker utnyttja denna hemska händelse för sina politiska syften. Det rör sig knappast om en politiker som ställt upp till val eller varit en öppen representant utan en vilsen 16-åring som under en kort period sökt sig till NSF.I media har man inte fått läsa någonting om något motiv. De kör helt och hållet på ”nazist-spåret” och bryr sig inte en sekund om att det i sammanhanget är ointressant.

 15. Kry skriver:

  Tycker att din redogörelse för det ondskefulla mordet på den handikappade mannen är både uttömmande och välbalanserad, Anna-Lena.Vi är väl alla övertygade om att koncentrationen av farliga psykopater är stark inom de nazistiska organisationerna (NSF, SMR). Det som har hänt nu kommer – så min dystra prognos – att hända igen.Kanske något likväl skulle kunna göras för att i tid stoppa galningar av den här sorten?

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s