Stökigt i Salem som vanligt

Det blev stökigt som vanligt i Salem. Ungefär 1 000 personer tågade i den högerextremistiska manifestationen. 144 personer greps, av dessa var enligt Aftonbladet 38 ”tillresta autonoma”.

Insatsen på 500 poliser ska ha kostat skattebetalarna 6 miljoner kronor vilket är betydligt mer än t ex ett vanligt fotbollsderby. Vad nu den jämförelsen säger. Man kan tycka att yttrandefriheten aldrig kan kosta för mycket. Men detta måste också ställas mot vanliga människor i Salems utsatthet, att de ska leva som i en belägrad stad något dygn varje år är väl ingenting de direkt bett om.

Upplägget från arrangörernas sida är det vanliga: Vi har inget ansvar, vi kan inte hålla reda på alla som är där. Jag reagerar särskilt på ett uttalande i morgonens Svenska Dagbladet, just den artikel jag läser verkar ännu inte ligga på webben, där en representant för Nätverket mot rasism, Daniel Viklund, uttalar sig:
”Det är inte vår sak att fördöma vad andra människor gör och varför de är förbannade. Men jag kan säga att de är förbannade med rätta.”

Bodde jag i Salem skulle jag också vara förbannad på att någon med vett och vilja släppte lös en totalt ansvarslös mobb i min stad som under förevändning att de bekämpar rasism levde ut sina aggressioner mot alla möjliga andra mål. Tydligen hade t ex hemtjänsten ansett det nödvändigt att inte gå ut till gamla i det område där demonstrationen hölls under lördagen. Nästa år kanske man måste skicka med vakter med hemtjänstpersonalen. Sådana konsekvenser är absurda, och jag vägrar och tro att det är nödvändigt om avsikten är att visa sin avsky mot rasism. Det måste helt enkelt finnas värdigare sätt. (Klistermärke från arrangörerna av Salemmanifestationen 2007)

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i nazism, Nätverket mot rasism, Salem. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Stökigt i Salem som vanligt

 1. Träffade en släkting i går som bor i Salem och som tyckte situationen blivit allt mer obehaglig. Han är inte särskilt politiskt intresserad alls vad jag kan förstå. Men Salembor känner sig förmodligen som om de är belägrade av en slags föreställning som pågår bortom deras kontroll och som inte har någonting med något som de känner till och är engagerade i att göra. Då menar jag både Folkets Marsch och Nätverket mot rasism. Antar att det inte är meningen i någondera fallen men borde begrundas. Vad säger det om ingenting av det man gör berör andra än de som själva är inblandade?

 2. z999 skriver:

  Det skulle vara intressant att läsa ett inlägg om salemdemonstrationen av dig.

 3. Tackar z999, skall kolla på det (och ptom uppdatera mellan varven nu när terminen på skolan börjr lida mot sitt slut).

 4. z999 skriver:

  Jimmy, jag försökte skriva ett inlägg på kafé kastanjeträdet men det gick tydligen inte in. Felet är när man ska skriva den där verifieringstexten att man inte får någon bekräftelse på att man har skrivit den rätt.

 5. Lassese skriver:

  Det är bedrövligt att se hur de där maskerade demokratiförstörarna får hållas fritt. Bedrövligt!Det är inte utan att man får tankar som att AFA, NMR, med anhang fungerar som det forna Securitate med de etablerade politikernas tysta medgivande.Fy farao för hur 68-idealen om allas rätt har trampats ner i smutsen!

 6. ”38 omhändertogs bara för att de var utlänningar.”Nej, för att de inte hade rätt att vara på plats, inte för att de var ”utlänningar”.

 7. z999 skriver:

  Vänsterpöbeln kanske är nöjd med den här inledningen på blogginlägget?Det blev stökigt som vanligt i Salem. Ungefär 1 000 personer tågade i den högerextremistiska manifestationen. 144 personer greps, av dessa var enligt Aftonbladet 38 ”tillresta autonoma”. Det blir lite vad man kallar syftningsfel eftersom dom där raderna uttryckligen ger sken av att det är högerextremisterna som står för det stökiga och även att det är högerextremister som har blivit gripna. Att Anna-Lena skriver så på en blogg är ju en sak, men när samtlig media också gullar med vänsterpöbeln så blir det en annan sak.

 8. z999 skriver:

  Anonym:”Det var strax över tusen nazister och ”hangarounds” som marscherade i Salem.” Info14 skrev strax under 1000, men men…”Antifascisterna lyckades med att försena marschen i två timmar och i förväg demolera en del bussar som skulle ta nazister ut till Salem.”Bekvämt för överheten i samhället om man jämför med Ådalen 1931 då de fick beordra ut militär. Klart billigare med ”antifascister”.”Nazisterna var hela tiden omgärdade av förmodligen årets största polisinsats med till och med en helikopter med värmekamera cirklande ovanför dem.”Inte bara det, varje pendelstation fraån tcentralen till rönninge var ju också bevakad.”Vad tror ni detta gör för nazisternas propaganda? Underverk?”Ja, det ser ut så. Speciellt eftersom de demokratiska krafterna i samhället ville kringgå grundlagen och förbjuda demonstrationen.”Knappast. Nazistmarschen har gått tillbaka sedan tidigare år och stagnerat.” Nej. Det svenska deltagandet ökade i år och man hade så avlägsna gäster som ända borta från Texas.”Hade den lämnats orörd hade i stället fler ”gränsfall” (unga personer med lösa högerextrema åsikter, ej ännu organiserade nazister) begett sig ut till Salem där de mötts av ett mäktigt fackeltåg och kamratskap,” Orsaken till att folkets marsch inte får samma uppmärksamhet beror ju på att vänsterpöbeln inte är lika aggressiv.”Salemmarschen fungerar som den nazistiska rörelsens enande ritual och utgör ett lysande rekryteringstillfälle.” Jag tror att det är en enande ritual för fler än nazister, speciellt nu när salemfonden har stramat upp det lite.

 9. Anonymous skriver:

  Det var strax över tusen nazister och ”hangarounds” som marscherade i Salem. Antifascisterna lyckades med att försena marschen i två timmar och i förväg demolera en del bussar som skulle ta nazister ut till Salem. Nazisterna var hela tiden omgärdade av förmodligen årets största polisinsats med till och med en helikopter med värmekamera cirklande ovanför dem.Vad tror ni detta gör för nazisternas propaganda? Underverk? Knappast. Nazistmarschen har gått tillbaka sedan tidigare år och stagnerat. Hade den lämnats orörd hade i stället fler ”gränsfall” (unga personer med lösa högerextrema åsikter, ej ännu organiserade nazister) begett sig ut till Salem där de mötts av ett mäktigt fackeltåg och kamratskap, inte skränande vänsterextremister och murar av kravallpolis i ett annars öde Salem.Salemmarschen fungerar som den nazistiska rörelsens enande ritual och utgör ett lysande rekryteringstillfälle. Man kan inte ignorera bort den. Det fungerar inte så, tyvärr liberaler.

 10. Lars skriver:

  Det var inte 144 som greps utan 193 som OMHÄNDERTOGS. Det är en stor skillnad. 38 omhändertogs bara för att de var utlänningar.

 11. Thoralf A skriver:

  Jag undrar verkligen när media tänker prata klarspråk om dessa vänsterhuliganer.Sorgligt att se hur en del media avstår från att skriva att det nästan uteslutande är dessa vänsterorganisationer som står för våld och skadegörelse.http://thoralfalfsson.webblogg.se/1197229566_500_poliser_till_en_k.html

 12. Robin Goodfellow skriver:

  Med tanke på hur Nätverket mot rasism har burit sig åt tidigare skulle det väl ha varit rimligt att släppa fram Salemfonden och förbjuda Nätverket.Nätverket har inga stadgar, ingen styrelse, inga årsmöten, inga öppet redovisade medlemmar….. Organisationen förefaller att vara ett paraply för diverse ljusskygga vänstergrupper.

 13. Ja, utan vänstern så hade det inte behövts så mycket som en enda polisman eller brandman i Salem under hela lördagen.När vänstern får agera som de gör så börjar man ju faktiskt se stora problem i det demokratiska resonemanget att tillåta dem tillstånd för att ödelägga en hel kommun.

 14. Anonymous skriver:

  Typiskt att självutnämnda experter är okunniga. Bilden du snott är inget klistermärke utan en banner som kommit upp efter länsrättens beslut.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s