Medelklass-Lasse från Linköping

Apropå en låååång diskussion på den här bloggen om vem som är medelklass eller ej måste jag bara rekommendera en artikel av Jan Gradvall på Expressens kultursida häromdagen. Den handlar om Lars Winnerbäck som är bördig från Linköping, enligt Gradvall Sveriges ”medelklassigaste och mellanmjölkigaste stad”. Det får stå för honom. Men jag tycker han har rätt roliga och träffande iaktagelser kring vad det innebär för en rockstjärnas image att ha medelklassbakgrund. Inte mycket cred där.
Kan inte heller bespara er denna lilla pärla i min boksamling, kom ut på Svenska Dagbladets förlag på 50-talet och jag lovar att titeln inte är ett enda dugg ironisk. (Linköping är förresten en stad som åtminstone har haft både väldigt aktiva vänsteraktivister och nazister, vad det nu säger om staden).

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Jan Gradvall, Lars Winnerbäck, medelklass. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Medelklass-Lasse från Linköping

  1. 1915 skriver:

    Lars som ung spoling var för övrigt skinnskalle och hängde i samma gäng som killarna i bandet Svastika. Det är fortfarande lika roligt fastän det kanske stör någons skitviktiga teorier om högerextremismens klassbakgrund.

  2. z999 skriver:

    Och fler exempel är väl när moderaterna kallar sig för arbetarparti. Men vem vet, det krävs kanske en viss materiell trygghet för att det ska kännas meningsfullt att fundera över vem som äger produktionsmedlen?

  3. z999 skriver:

    När afa samt resten kallar sig för arbetarklass påminner rätt mycket om när terrorister i mellanöstern kallas för fattiga och desperata människor. Muhammed Atta (som är den mest kända från world trade center) hade en pilotutbildning, Usama bin Laden är från överklassen i Saudi Arabien och detsamma gäller för majoriteten av al quaidas hårda kärna.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s