Dansbandsmoms och dieselskatt på sd-stämma

Det ska bli intressant att följa sverigedemokraternas riksårsmöte i helgen. Det blir mitt första riksårsmöte med detta parti, vilket är lite märkligt med tanke på att jag granskat sd ända sedan starten. Jag hade inga problem att bli ackrediterad, de släpper in alla som inte uppenbart är vänsterextremister och ute efter att störa mötet, berättade pressekreteraren Mattias Karlsson när jag ringde upp. Jag försäkrade att jag inte tänkt gå med i något vänsterextremistiskt parti den här veckan i alla fall, då skrattade han och sa ”de lär väl inte släppa in dig heller”. Och det kan det ju ligga något i.

Jag ser framför allt fram emot att lyssna av debatter och samtal och höra hur man resonerar kring för partiet viktiga frågor. Det är alltid nyttigt att höra hur debatten förs när åsikterna lämnar dokumenten.

Bland motionerna noterar jag en från Jämtland/Härjedalen om renbetesnäringen. Anmärkningsvärt nog handlar den om att andra grupper diskrimineras till förmån för samerna. Man skulle ju kanske trott att ett parti som bryr sig så mycket om ursprung och rötter snarare skulle ta samernas parti. Andra har motionerat om avskaffande av dansbandsmoms och sänkt skatt på bensin och diesel (det senare en favoritfråga även för norska Fremskrittspartiet på Hagens tid när man ville flirta med de norska raggarna). Påfallande få saluför en uppfattning som rör invandring i en eller annan form, kanske för att de är så rörande överens just på den punkten. Kommer sd in i EU-parlamentet tänker de förstås verka för att vi går ur EU och att Turkiet hålls utanför. Återkommer med rapporter om hur det gick med dessa och andra motioner och debatter under riksårsmötet som pågår fredag till söndag.

Läs mer:
Rikspolisstyrelsen sätter in stor polisbevakning
Värmlands folkblad och NWT tar upp samma fråga.
Artikel i Dagens Arbete om att Värmland mot rasism protesterar mot sd.
Artikel i Arbetaren om en inställd antirasistisk konsert i helgen.

För övrigt är jag intervjuad på sajten Quick Response om det här att man tar in länkar även från rasistiska bloggar på dagstidningarnas hemsidor.

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i sd, Sverigedemokraterna. Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till Dansbandsmoms och dieselskatt på sd-stämma

 1. Robsten skriver:

  Och som jag sade på förra posten, jag skojar lite med dig, vore jag hemlig polis skulle jag näppeligen tala om det, jag är inte klantig.Men det övriga stämmer, jag satt tio meter från dig i tre dagar, så undrar du om jag var där, hmm..lite förnärmad blir jag.;-)

 2. Robsten skriver:

  Självklart kikade jag på vilka du pratade med. Blir det några läckor så…tja du anar nog.Du jag hade skrivit ”Robsten” på min namnskylt, jag satt ungefär 10 meter från dig i tre dagar, jag sneglade på dig var tionde minut för att kolla vad du sysslade med, i med kontakter, skriv lite, kolla podiet, jag försökte kolla ditt minspel vid olika utspel med det var föredömligt nollställt, professionellt nollställt kan man säga. Du var t.o.m. på väg att prata med mig men ändrade dig och pratade med två andra i stället. Klokt, jag är ganska restriktiv med journalister.

 3. Men det var ju just det jag menade, invandringsfrågan debatteras inte för att den inte är kontroversiell i sd som på andra håll.Jag pratade med väldigt många på riksårsmötet – var du där förresten? och kikade vem jag pratade med? – Det finns en del som jag har intervjuat genom åren, ibland flera gånger, som jag återvänder till för kommentarer. Men jag pratade också med många som var där för första gången och gått med i partiet alldeles nyligen. Skåningar, göteborgare, stockholmare, norrlänningar (han med renbetet och hans son t ex). Folk säger väldigt olika saker, det tycker jag är intressant. Och att det börjar dyka upp fler invandrare, två iranier och en från Kossovo var upp i talarstolen t ex.

 4. Robsten skriver:

  -”Påfallande få saluför en uppfattning som rör invandring i en eller annan form, kanske för att de är så rörande överens just på den punkten”-Du har nog missat något här, det är ju bara förändringar i partiets politik som diskuteras, ingen förändring är aktuell på denna punkt. Dessutom har de flesta diskuterat denna punkt till leda redan. Vi lite äldre får lyssna när nykomlingar pyser ur och ventilerar, alla argument är dragna tusen gånger redan. Vi diskuterar inte heller vikten av att andas.Dessutom diskuteras inte denna fråga i de övriga partierna heller, de är också rörande överens, har den tanken slagit dig?Dessutom pratade du lite väl mycket med vissa (viss) inom partiet, tror du kan ha fått en liten skev bild, no offence, men du borde kanske ha breddat dig lite. Annars var det ett seriöst jobb du gjorde.Det enda jag har att anföra är att du vet att Sd består av alldeles vanliga människor, du har pratat med så många med ansiktet upptryckt intill öronen på dem (vilket du förmodligen inte skulle vilja gjort med tvättäkta rasister) så du har nog bilden klart för dig, men så skriv det då! Eller är du rädd för att bli dissad av etabissemanget?

 5. Jimmy och ni andra:Jag har lagt upp en rapport från riksårsmötet och fler kommer!

 6. Såg fram emot en rapport från dig under helgen, antar att den kommer i veckan istället.Skall bli kul att läsa hur Loddan upplever sitt första RÅ med SD.

 7. Vad det gäller Expos framtid med SD i riksdagen så tror jag den är strålande.PK-maffian kommer att få moralisk panik * 1000 med riksdagen och fullkommligt dränka alla tänkbara självutnämnda ”antirasister” i skattepengar.Skolbarn, med SD i riksdagen har ni en stor chans till en betald klassresa till Polsen i ”utbildningssyfte”.

 8. Tobias Hubinette, som ju grundade expo, fanns inte bara med i AFA:s attack mot SD:s årsmöte 1995 utan arbetade samtidigt för Expo.På plats för att dokumentera fanns även en gömd Mattias Flyckt från Expo, han blev dock gripen av polisen innan själva attacken.Så Expos medverkan i det hela var dokumenterat stor.Expo kommer vad jag förstår inte släppas in i år heller, vilket ju rimmar med tanken om att inte släppa in oseriösa och politiskt extrema journalister.

 9. z999 skriver:

  A-L-L:”Expo lär nog fortsätta granska sd även om partiet kommer in i riksdagen.”Om dom fortsätter att få anslag kanske, men inte annars. Antirasisterna i Sverige har ingen idealism, tar man bort pengarna så försvinner dom i regel. Som centrum mot rasism och allt vad dom har hetat. Expo lär inte kunna köra sina föreläsningar på samma sätt heller, om dom inte vill framstå som förvirrade idioter inför en större allmänhet än idag.

 10. Har rättat stavfelet!Som jag förstått det tänker sd släppa in alla journalister som begär ackreditering (utom i extrema undantagsfall). Men av säkerhetsskäl är det förhandsanmälan som gäller, man måste stå på deras listor för att få komma in. Antar att även Expo är välkomna. Öppenhet är en medveten policy, man vill att sd ska uppfattas som ett mer vanligt, seriöst parti. Då ingår att ställa upp på att partiet granskas av medierna. Sedan kan man ju förstås resonera som att all publicitet, även negativ, är god i någon mening eftersom den ökar intresset för partiet.Den händelse som Jimmy talar om 1995 (och som jag berättar om i Gatans parlament) rör inte personer i Expo. Det är snarare AFA som förstört och bråkat kring SD:s riksårsmöten. Expo lär nog fortsätta granska sd även om partiet kommer in i riksdagen. Det är ju främst ett politiskt ställningstagande, inte något som handlar om ifall partiet är etablerat eller ej.

 11. Att bjuda in Loddan visar ju att man kan ge mer utrymme för journalister so blir mer seriösa i sitt arbete, det blir en signal att det lönar sig att vara korrekt.Däremot är det vöäl inte omöjligt att även Expo släpps in, det är ju lite småroligt med tanke på att jag minns deras besök på riksårsmötet 1995 när de hälsade på maskerade och med gatsten och syra i händerna som kastades in i lokalen.

 12. z999 skriver:

  Snuttefilt (…är det ett bra nickname tycker du?):”Bra så. Vi verkar hålla med varandra om det mesta.” OK. Jag är egentligen för en hårdare linje när det gäller invandrningen och uhjälpen än vad SD är. Men jag vet att i ett demokratiskt parti så måste det kompromissas, något som man inte behöver som privatperson. ”Jag är inte heller sd:are på så vis att jag har röstat på partiet tidigare eller är med i detsamma. Däremot kommer jag att rösta på sd 2009 och 2010. Det har jag bestämt mig för redan nu.”I kommunal och landstingsvalen så kanske jag röstar annorlunda, men det blir definitivt nationellt. Kan bli SD även där.”Anna-Lena: Det är ett stavfel i ditt blogginlägg. ”Något vänsterextremistiskt parti” ska det vara.”Spell flames? 🙂

 13. Snuttefilt skriver:

  z999: Bra så. Vi verkar hålla med varandra om det mesta. Jag är inte heller sd:are på så vis att jag har röstat på partiet tidigare eller är med i detsamma. Däremot kommer jag att rösta på sd 2009 och 2010. Det har jag bestämt mig för redan nu.Anna-Lena: Det är ett stavfel i ditt blogginlägg. ”Något vänsterextremistiskt parti” ska det vara.

 14. z999 skriver:

  Snuttefilt:”z999, vem är du egentligen? Är du sd:are eller anti-sd:are?”Tjaa, du kan väl se mig som sd’are eftersom jag antagligen kommer att rösta på dom i riksdagsvalet 2010 och även i eu-valet nästa år. Men jag är inte sd’are på det sättet att jag håller med dom om allt. Jag ser dom som snabbaste sättet att få en förändring.”Vad gäller nolltolerans gentemot expoiter menade jag främst på riksårsmötena. Ifjol släpptes ingen från Expo in, om jag minns rätt.”Lika bra det. SD har tagit expo alldeles på tok för mycket på allvar och har tagit till sig kritik från expo alldeles för mycket tycker jag.”Loddan har visserligen inte arbetat på Expo, om jag minns rätt, men hon har skrivit propagandaböcker mot sd tillsammans med salig Stieg.”Jag vet. Fast Stieg var klart mer rabiat än Anna-Lena.”Expo har också öppet ljugit om sd flera gånger, bland annat vad gäller sd:s brottsbelastning med mera.” Ja. Det är väldigt uppenbart att expo har skjutit in sig helt på att svärta ner SD på ett så löjligt sätt att även ”antirasister” har insett det. Antagligen för att de är rädda för att bli ansedda som att de har spelat ut sin roll om SD kommer in i riksdagen.”I valrörelser kommer Expo att börja användas som källa igen, eller om de ”avslöjar” något. Okunniga anti-sd:are brukar också använda Expo i början av sin anti-sd-agitation.”Det brukar gå över rätt snabbt hos de som använder expo som källa.”Funebo var ett stort misstag att man bjöd in. Att Loddan erbjöds men tackade nej var också ett misstag.”Funebo tycker jag definitivt var ett misstag.”Det är som att förnedra sig själv. Det har varit andra kontroversiella motioner förutom dödsstraffet, bland annat Samuel Älgemalm som ville förbjuda islam i Sverige.” Fast tänk på att jag inte anser att det är kontroversiellt. Fast jag tycker inte att man kommer åt problemet med muslimer bara för att man förbjuder islam. Dom har ju fortfarande sina värderingar och tyvärr så finns dom i Sverige på grund av brister inom det demokratiska systemet.”Sd har svårt att nå ut medialt till större grupper, varför man ofta, till sin förtret, är tvungen att förlita sig på att massmedierna kör neutrala eller positiva reportage.”Tjaa. Internet har väl gjort att det där inte är lika viktigt längre. Media dämpade ner att kalla SD för nazister i och med internets intåg i Sverige och dom inte längre hade monopol på nyheter på samma sätt som innan.

 15. Snuttefilt skriver:

  z999, vem är du egentligen? Är du sd:are eller anti-sd:are?Vad gäller nolltolerans gentemot expoiter menade jag främst på riksårsmötena. Ifjol släpptes ingen från Expo in, om jag minns rätt. Loddan har visserligen inte arbetat på Expo, om jag minns rätt, men hon har skrivit propagandaböcker mot sd tillsammans med salig Stieg.Expo har också öppet ljugit om sd flera gånger, bland annat vad gäller sd:s brottsbelastning med mera. I valrörelser kommer Expo att börja användas som källa igen, eller om de ”avslöjar” något. Okunniga anti-sd:are brukar också använda Expo i början av sin anti-sd-agitation.Men generellt sett har du förstås rätt. Expo har spelat ut sin roll som underrättelstjänst gentemot sd. Sd kommer ändå att komma in i riksdagen 2010, oaktat vad Expo ”avslöjar”.Funebo var ett stort misstag att man bjöd in. Att Loddan erbjöds men tackade nej var också ett misstag. Det är som att förnedra sig själv. Det har varit andra kontroversiella motioner förutom dödsstraffet, bland annat Samuel Älgemalm som ville förbjuda islam i Sverige. Sd har svårt att nå ut medialt till större grupper, varför man ofta, till sin förtret, är tvungen att förlita sig på att massmedierna kör neutrala eller positiva reportage.

 16. z999 skriver:

  Snuttefilt:”Jag trodde att sd hade nolltolerans gentemot expoiter.” Jaså? Om du läser på expos sida så kommer du att se väldigt många samtal mellan expo och företrädare för sd. Saken är väl den att expo inte ses som seriösa längre och det är väldigt få som läser vad de skriver. Det var längesen jag såg någon använda expo som källa.”Å andra sidan bjöd de ju in dig till 20 röster om 20 år, så vad kan man förvänta sig…”Inom SD så är det inte samma rövslickeri och ryggdunkande som inom alla andra partier. SD’s största fiende, tommy funebo, blev inbjuden att skriva i årsboken och gjorde det också.”Motionssystemet är förändrat i år och särskilt skräddarsytt så att inga kontroversiella motioner släpps igenom.” Skönt. Det blir mer konstruktivt och mindre tjaffsigt. Nu har det iofs inte varit speciellt kontroversiella motioner de senaste åren. Frågan om dödsstraff är den enda jag kan komma på och det är väl knappast kontroversiellt så som SD la fram det på den tiden.”Man vill inte ha negativ publicitet.”Det får man ju ändå så det spelar ingen roll. Blir det någon publicitet alls så kommer den, som alltid, att vändas till något positivt.

 17. Snuttefilt skriver:

  Jag trodde att sd hade nolltolerans gentemot expoiter. Å andra sidan bjöd de ju in dig till 20 röster om 20 år, så vad kan man förvänta sig…Motionssystemet är förändrat i år och särskilt skräddarsytt så att inga kontroversiella motioner släpps igenom. Man vill inte ha negativ publicitet.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s