Lika goda kålsupare?

På söndag kväll kl 20.00 debatteras höger- och vänstervåld i programmet Veckans Debatt i Axess TV. Programmet spelades in nu på förmiddagen och i panelen sitter förutom jag själv Mats Deland, dr i ekonomisk historia, Magnus Sandelin, frilansjournalist och författare till boken ”Extremister” samt Niklas Svensson, tidigare reporter på Expressen, numera på TV4:s nyheter.

Niklas berättar bl a om hur dåvarande chefredaktören på Expressen Joakim Berner gick ut och stoppade namn och bildpublicering på vänsterrextremister i samband med en granskning som han var med om att genomföra. Historien har han tidigare skrivit om i Publicistklubbens årsbok förra året. Vi tar också upp att boken Brunt, som Mats Deland var redaktör för, innehåller en text av AFA Dokumentation. Något som jag tidigare uppmärksammat här på bloggen.

Programledare för Veckans debatt är Lennart Persson som tidigare ledde Debatt i SVT och en rad andra debattprogram ända sedan 80-talet. Vi försjönk före programmet i en nostalgisk tillbakablick på en av hans tidiga radiodebatter som jag har på kassettband någonstans (om jag bara visste var). Redaktionen hade lyckades få med paret Göran Assar och Vera Oredsson från Nordiska rikspartiet i studion, sällsynta gäster i etermedia och möjligen var detta första gången de ställde upp (det hävdar i alla fall Lennart Persson). Samtidigt hade man bjudit in Sven Wollter, Säpo, Ingrid Segerstedt Wiberg, KPMLr-ledaren Frank Baude och en rad andra bemärkta personer i Göteborgs politiska och kulturella liv som brakade samman i en fullständig kakafoni av anklagelser riktade mot varandra. Därtill fanns en man som överlevt Förintelsen och som tog så illa vid sig av paret Oredssons närvaro att han måste lämna studion.

”Det blev ett himla bra program”, sa Lennart Persson till mig i morse. Själv ställer jag mig tvivlande till om det var så omdömesgillt att utsätta den stackars judiske mannen för ett möte med aktiva nazister. Men ett minnesvärt program måste det ju ha varit eftersom vi fortfarande pratar om det över 20 år efteråt. Jag bör kanske säga att det gick betydligt lugnare till i dagens debatt där Mats Deland ensam var satt att försvara AFA och andra grupper i den autonoma rörelsen mot oss tre. Kanske inte helt lyckat ur hans synvinkel. Men jag antar att de hade väldigt svårt att få någon mer att ställa upp.

Missar ni söndagen så går programmet i repris ett antal gånger och visas även på webben.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i AFA, autonoma rörelsen, Axess TV, magnus sandelin, Mats Deland, nazism, Niklas Svensson. Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Lika goda kålsupare?

 1. Expressen ställer massor med artiklar, men oftast inte på de grunderna. De producerar säkert minst en tidning till per dag. Men här var det just på grund av att man inte vill publicera namn. Niklas Svensson skriver om detta i förra årets upplaga av Publicistklubbens årsbok som jag var redaktör för, hela boken handlade om politiskt våld och ytterkantspartier. Det fanns artiklar om Danskt Folkeparti, Osynliga partiet, SD, nazism etc.

 2. Dagens Konflikt skriver:

  Apropå programmet och sättet att bygga upp argumentation så är här en genomgång och kritik av Sandelins bokhttp://www.dagenskonflikt.se/petter/bokladan-extremister-talar-ut/

 3. Anonymous skriver:

  Jag tyckte det var en bra debatt. Bra att du framhöll att sd råkat illa ut. Det är ju dom som farit överlägset mest illa, vilket inte framkom i debatten i övrigt.Om jag får komma med nån personlig kritik tycker jag att du ska titta upp lite mer och förmedla ett ”här kommer jag”-intryck.:)

 4. Programmet går på söndag kväll och läggs sedan ut på webben.Jag har ändrat detta i bloggtexten också.

 5. Anonymous skriver:

  nu finns det ju exempel på folkvalda fascister som avskaffat demokratin.

 6. Tim Berggren skriver:

  Ska bli intressant att höra hur resonemanget går kring en grupps rätt att ta till våldsmetoder bara för att De har De ”rätta åsikterna”.Jag kan heller inte se det ”antifascistiska” i att hota folkvalda politiker, bränna valsedlar och störa torgmöten som är frivilliga att gå på.

 7. Daniel Eriksson skriver:

  Debatt går på söndagar. Första visningen är söndag kl 20.Ska bli intressant att se. Ska göra reklam för det på bloggen.

 8. Anonymous skriver:

  kommer det ikväll eller den 18e? för det står att det är premiär den 18e på axcess, och sen står det att det visas igen den 18e 23.25… är det 16 i båda fallen som menas eller 18e eller först 16 och sen 18.

 9. 1915 skriver:

  Att få ett knäck ställt är någonting som drabbar alla journalister. Jag tvivlar, men om expressen är nedlusade av extremvänstern så vore det jätteintressant att läsa reportaget. Niklas är väl redaktör på politikerbloggen numera, då kan han väl publicera där istället.

 10. Men var inte Deland där mer i egenskap av en ”seriös skribent” än ”AFA-aktivist”? Jag fick det intrycket i alla fall.Givetvis skall jag kolla, ”kanalen” (om man nu skall kalla den för det) har nog mer än andra bjudit på intressanta debatter under det senaste året, även om det kanske varit mer om religion än politik.Sedan det där med att AFA-folk så sällan ställer upp i media – inte ens maskerade och anonyma är ju intressant, inte minst för att ditt SVT-inslag 1994 (?) visade att dessa antidemokrater både i Danmark och Tyskland kan ha tom presskonferanser.Jag vet ju att en sådan kille som Klarström skulle fått igenom sin högsta önskan om ni skulle debatterat på hans tid, de som (givetvis felaktigt) menar att du nu ”bytt sida” verkar inte ha samma vilja att behandla det du skrivit. Det vägvalet är ju i sig intressant va?

 11. Jimmy: Du får väl titta på reportaget. Det togs upp allt möjligt men inte just detta.Annars, om det inte framgick, så tycker jag förstås att det hade varit bättre för debatten om det suttit fler där från autonoma vänstern. Men jag är inte förvånad. Det normala är att ingen ställer upp och debatterar. Nu gjorde Deland det i alla fall och det var väl bra.

 12. Tog du upp att Mats Deland enligt egen utsago på Aftonbladets kultursidor uppgett att han varit med och stört över 100 torgmöten?Nej, trodde inte det – men skulle det inte vara av vikt att Deland själv var/är en del av de som motarbetar demokratin i landet?Nåja, jag skall inte vara så anklagande, du har ju räkningar att betala precis som oss andra.

 13. Lars J skriver:

  Tre googlejournalister i debatt mot någon som faktiskt vet något om den autonoma vänstern… Märkligt.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s