Attacker på romer i Italien påminner om förföljelserna av judar

Jag känner mig skrämd av det som händer romerna i Italien just nu. Förföljelserna drivs dessutom på av regeringspartierna vilket gör det hela ännu mer oroande. Katolska kyrkan talar om en ”modern pogrom” och tankarna går förstås till förföljelserna av judarna.

800 romer tvingdes fly från sina bostäder i förorter till Neapel sedan arga folkmassor gått till attack med stenar och brandbomber och bränt ner ett tältläger, det var den andra anlagda branden på en vecka. Det påstås att den lokala maffian, Carmorran, ligger bakom. Men lokalbefolkningen applåderar, och polisen verkar inte intresserad av att ingripa.

Egentligen började det här redan inför förra parlamentsvalet då Silvio Berlusconi och andra högerpolitiker pekade ut romerna som kriminella och smutsiga i försök att vinna över väljarna i valdebatterna. Berlusconi vann ju som bekant, och han lovade då hårdare tag mot papperslösa invandrare, i synnerhet just romer.

Inrikesminister Roberto Maroni från Lega Nord, Berlusconis stödparti som fördubblade sina röster på sin främlingsfientliga agenda, har tagit fram ett paket med lagar som betyder hårdare gränsövervakningen. Trots att Italien gått med i Schengen-samarbetet. Det blir dessutom snabbare avvisning av papperslösa invandrare, Maroni vill straffa illegala resor in i landet med upp till fyra års fängelse, samt uppmaningar till myndigheterna att avhysa romerna från tältläger och förstöra deras tillfälliga bostäder. Hittills har 400 personer gripits efter sådana raider och förts till uppsamlingsläger.

Läs mer:

Dagens Nyheter
Göteborgs Posten
Svenska Dagbladet
Sveriges Radio
TV4 Nyheterna

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Italien, papperslösa, romer, Silvio Berlusconi. Bokmärk permalänken.

21 kommentarer till Attacker på romer i Italien påminner om förföljelserna av judar

 1. Anonymous skriver:

  Blir fruktansvärd bestört hur vissa av er kan så otänksamma. Ni måste verkligen leva i en värld med 4 väggar och inte alls förstå vad som händer ute i världen och hur verkligheten ser ut! Komentaren ex ” romerna får skylla sig själv” verkar inte ha mer allmänbilning än sin tv i vardags rummet.Tror ni på fullaste allvar att dessa människor väljer att ha det som dom har?Gör ni det så är ni ju fruktansvärt intelligent befriande!Om ni skulle möta romer eller vilket annat folkslag i världen som lever i sådan extrem fattigdom och missär som romerna skulle ni förstå.Vad som gör det hela extra svårt för romer är den fler hundra åriga förföljelsen som denna folk grupp blivit utsatt för!Romerna får ingen chans att få utbildning eller jobb. Deras situation är desperat. Dessa människor kämpar varje dag för sin överlevnad!Dessa människor har barn som gråter av hunger och av köld på grund av att dom inte har kläder skor m.m.Ska dom skylla sig själva då?För att majoritets samhället vägrar aceptera dom? Vägrar att låta barnen gå i skola eller dom vuxna jobb?Att ge ett sådant påstående är oerhört dummt! För slutsats förmågan borde vara större. Om man ser det logiskt vem vill begå stöld för att ge sina barn mat? Uppenbara svaret borde bli INGEN!Sen denna oerhört dumma kommentar att romerna våldtar????Detta är ett väldigt osant och rent utsakt dumt påstående!Romerna levar inte eller får i Italien vistas där majoritets samhälle vistas. Romerna bor i slum läger utanför!Romerna är heller inte intresserade av icke romska kvinnor då inom den romska kulturen för dom inte vet så är det en oskriven regel att romer gärna inte har sexuellt umgänge med icke romer!Däremot används och utnyttjas unga romska flickor av kriminella italienare inom prostitution!Efter som fattig domen gör dom till en utsatt grupp är det lätt att utnyttja dom på flera olika sätt. Många organiserade ligor som inte är romer använder romerna till att utföra brottsliga gärningar! Så Hoppas att alla ni okunniga människor kan förstå hur dessa romer lever!– Rom som arbetar med humana frågor!

 2. Illwill skriver:

  2100 procents överrepresentation i mordstatistiken.Kunde inte bry mig mindre om zigenare, och förstår att italienarna gör det samma.Vill en grupp ha världens stöd så bör de ge fan i att mörda, våldta, stjäla och råna.Vill de ha min medkänsla och sympati så får de börja uppföra sig som jag anser att människor ska bete sig, det samma gäller Sveriges invandrare. Tills dess, kunde inte bry mig mindre. De betyder inget för mig, jag betyder inget för dem…funkar fin-fint för mig.

 3. Svensk rom!! skriver:

  Problemet som romerna har, är att dom faktiskt inte HAR något eget land. Det finns ingenstans för dom att ta vägen! Inget land = ingen bostad = inga arbeten = inga pengar = kriminell ( för att överleva). Hade Sverige bestämt sig för att göra samma sak som dom gör mot romerna i Italien, så hade jag inte vetat vart jag skulle ha tagit vägen. Min enda utväg hade varit, att ta självmord….. fast det är väl det, som sådana människor som vill att man ska göra!!??

 4. z999 skriver:

  A-L-L:”Det gör det ändå inte mer rätt att skövla läger, särbehandla, ändra hela flyktingpolitiken och bete sig totalt rättsvidrigt.”Problemet är att myndighetspersoner struntar i sitt ansvar. Det kan väl egentligen inte kallas flyktingpolitik att tillåta illegala snyltare att ta upp en bit av Italien och den delen som är legala(?) av dom är det på grund av att vissa italienska ministrar utnyttjar brister i det demokratiska systemet.

 5. z999 skriver:

  ”Det var nazister som omhändertogs av polisen.”Synd att du inte hade en källa, om det stämmer som du skriver så betyder det i så fall ett trendbrott. I medias gullefnussande med vänstern så ingår det att alltid skriva att det är nazister när det är det och undvika att skriva ut när det är vänstern.

 6. Men så bra att vi fick reda på det då.

 7. Giles skriver:

  z999″Någon som vet vilken grupp de sex personerna i den här atikeln kom från?”Det var nazister som omhändertogs av polisen.

 8. Giles skriver:

  Ni glömmer väl inte att spana in Guldfiskes utmärkta artikelserie om postfascism, nyfascism och den sociala högern i Italien? http://guldfiske.motkraftblogg.net/

 9. Anonymous skriver:

  Således är det inte mer än rätt att romerna ockuperar en bit av Italien och utropar en egen stat!

 10. Jonathan skriver:

  Charlotte,helt riktigt.

 11. Charlotte skriver:

  Eftersom romer också utsattes för förintelsen kan man kanske säga att förföljelsen av romer påminner om förföljelsen av romer.z999: P-A-P-P-E-R-S-L-Ö-S-A!!!!

 12. Vet ingenting om gripandena vid demonstrationen som Z999 talar om, vore intressant att veta tycker även jag.Annars är ni farligt ute i träsket bland fördomar när det gäller romerna. En person med romskt ursprung kan stjäla, eller tio eller hundra. Det gör det ändå inte mer rätt att skövla läger, särbehandla, ändra hela flyktingpolitiken och bete sig totalt rättsvidrigt.

 13. faran ligger väl i att kalla såna som borde kallas tjuvar för annat än tjuvar, och snyltare för annat än snyltare. det är ju den egenskapen/handlingen som är problemet, inte ev egenupplevd eller utifrånstämplad grupptillhörighet.ett brott är ett brott.en stöld är en stöld.ett mord är ett mord.eller ?ett svin är ett svin.

 14. z999 skriver:

  Jag tycker att attacken på romerna (obs! detta inlägg gäller ej nordiska romer!) i det här fallet påminner om när italienarna under andra världskriget hade en motståndsrörelse som angrep, på den tiden, tyska inkräktare (för er som vet med er att ni är politiskt korrekta, byt ordet inkräktare mot papperslösa).I ett civiliserat samhälle så sköter staten om illegalt inkräktande, men om inte staten gör det så är det en krigssituation där alla civilia regler sätts ur spel. Hoppas att italienska staten tar hand om situationen och återför Italien till ett civilit tillstånd.

 15. Anonymous skriver:

  Dock ska du faktiskt ha heder av att du i alla fall försöker skildra verklighten som den är vad gäller vänsterextremisternas kopplingar i journalistträsket. Menar du allvar med detta så ska du ha all heder av detta, ty media ska försöka skildra sanningen oavsett politisk kulör på de inblandade 🙂

 16. Anonymous skriver:

  Romerna har sig själv att skylla i många avseende. Tyvärr är det så bara. Finns säkerligen orsaker till att lokalbefolkningen ilsknar till gentemot romerna.Kanske en diskussion/ analys också från det ”andra sidan av myntet” borde företas innan man tycker synd om de ”stackars” romerna som behandlas så illa av de ”hemska” italienarna ?Men detta skrivet menar jag INTE att det är rätt att bränna ner hus och begå terrorhandlingar etc.Incidenter av detta slag bör problematiseras mer annars blir det mer som en slags politiska pamfletter. Men vad kan man förvänta sig av en självutnämnd vänster ”sanningsägare” ?

 17. z999 skriver:

  ”Det påstås att den lokala maffian, Carmorran, ligger bakom. ”Det kan inte vara riktigt. Skulle Camorran ha blivit så idealistiska? Dom rör väl inte en fena utan att få pengar?

 18. z999 skriver:

  Anonym::-) 🙂 :-)Off topic. Någon som vet vilken grupp de sex personerna i den här atikeln kom från?demonstrationVar det vänstern eller högern som motdemonstrerade?

 19. Anonymous skriver:

  papperslösa papperslösa papperslösa papperslösa!

 20. z999 skriver:

  ”Attacker på romer i Italien påminner om förföljelserna av judar”Visst gör den det. Det vet ju alla att judarna i Tyskland var illegala invandrare med syfte att snylta på de enorma rikedomarna i Tyskland efter första världskriget.Om ”antirasister” fortsätter att kalla illegala invandrare för papperslösa så kommer jag hädanefter att kalla SMR för civilklädda krigshjältar.

 21. Anonymous skriver:

  fyyyy faan…. man blir ju mörkrädd för mindre….

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s