Folkpartiet vill ha utbildning i hur man blir svensk

Folkpartiet har kommit med ett förslag till integrationsprogram som ska läggas fram inför partirådet. Det handlar t ex om att man borde utbilda invandrare i hur det går till i Sverige och vilka värderingar vi har (vilka de nu är, det är inte närmare preciserat). Texten innehåller bl a följande textavsnitt:

”Sverige bör införa en ny introduktionsutbildning för människor som vill bosätta sig i Sverige – en omfattande och avgiftsfri medborgarkurs om det svenska samhället. Detta mot bakgrund att SFI-undervisningen renodlas i riktning mot språkundervisning. Kursen ska informera om hur det svenska samhället fungerar – om rättigheter och skyldigheter samt om den värdegrund som samhället bygger på. Alla som flyttar till Sverige i vuxen ålder ska inbjudas till denna utbildning.”

Det får mig osökt att tänka på ett avsnittet om just en sådan utbildning ur humorprogrammet Hipp Hipp.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i folkpartiet, Hipp Hipp, integration. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Folkpartiet vill ha utbildning i hur man blir svensk

 1. Anonymous skriver:

  z999, vilka är invandrarna ? finnarna, norrmännen, grekerna,polackerna,spanjorerna, italienarna, balterna, ryssarna syrianerna,turkarna, araberna, muslimerna, de svarta muslimerna, usa-medborgarna ?

 2. z999 skriver:

  ”Stämmer Abrahamssons påstående om att mångkulturen inte fungerar eftersom ”invandrarna” lever på sina egna villkor utanför vårt samhälle?”Ja, det stämmer,

 3. Anonymous skriver:

  Anna-Lena:Nationaldemokraterna påstår att de invandrargrupper som bor i Sverige mår bäst av att leva på sina egna områden utanför landet eftersom ND hävdar att de vägrar att ingå i det svenska samhället när det gäller språk, kultur, social samvaro m.m.”Det bästa är därför att sträva efter att varje folkgrupp får ett eget land. Den moraliska rätten anser Nationaldemokraterna att varje etnisk grupp borde ha, en princip som kallas etnopluralism. Då kan man leva som goda grannar, i stället för att riskera kulturkonflikter och friktion genom att leva inpå varandra.Även de assyriska enklaverna i Sverige börjar idag att kraftigt drabbas av mångkulturen. Invandrare från hela Mellanöstern, främst Irak, flyttar nu in till dessa områden. Den gemenskap och etniska sammanhållning som fanns i dessa områden bryts nu sönder, precis som den redan gjort i många svenska områden.Abramsson hänvisade i programmet till de forskningsresultat som den prisbelönte amerikanske statsvetaren Robert Putnam kommit fram till, nämligen att ju fler etniska grupper som samlas i ett samhälle, desto mer misstro känner invånarna gentemot varandra. Detta i sin tur undergräver demokratin. Enligt Putnam sjunker det ”sociala kapitalet” i mångkulturella områden och människorna där uppvisar ett sköldpaddsbeteende och drar sig undan kontakter med andra.”Stämmer Abrahamssons påstående om att mångkulturen inte fungerar eftersom ”invandrarna” lever på sina egna villkor utanför vårt samhälle?http://www.nd.se/nyheter/dokument.asp?dokID=721

 4. z999 skriver:

  Varför talas det om krav i detta sammanhang egentligen? Är det så att invandrare väljer bort att lära sig svenska för att de ändå inte tänker jobba? Och varför skulle i så fall svenska-kunskaper ändra på nånting?En medborgarkurs om det svenska samhället? Tja, att dom skulle ha något intresse av att lära sig något om det samhälle de flyttat till är väl otänkbart förståss.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s