Fru Plottra segrade till sist

Fick just ett mail från näringslivshistorikern Edward Blom som jag tidigare skrivit om. Han påpekar att han skrivit en betraktelse över två husmorsfilmer som ni hittar på ”ICA-historien”, alltså en hemsida om butikskedjan ICA:s historia. I den visar han att den ordningssamma Fru Planera visserligen var den framgångsrika i husmorsfilmen från 1950-talet som jag tidigare skrivit om, se här. Men den mer slarviga Fru Plottra hör framtiden till, att döma av en annan husmorsfilm från 1968. Vilket ju känns trösterikt.

Ni hittar båda filmerna som Edward Blom studerat på ICA-sidan ovan. Filmen från 1968, som jag ser först nu, är en härlig studie i den tidens färger, estetik, design och mode.

Den som är intresserad av husmorsfilmer kan med fördel också studera en artikel i nr 4 av tidningen Kapten Stofil som finns tillgänglig på tidskrift.nu. Här berättas hela bakgrund till filmerna. Jag blir särskilt nyfiken på den från 1969 där man i ett inslag om hygien anspelade på tidens proteströrelser genom att visa ett stort demonstrationståg bestående av små barn med plakat med paroller som: ”Använd pappersnäsdukar”, ”Byt underkläder och strumpor ofta”, ”Borsta tänderna ordentligt”, ”Tvätta händerna före maten”, ”Lukta gott”, osv.

Ytterligare tips såhär i juletid:
Edward Blom har en egen hemsida på TV8 där han för tillfället bland annat bjuder på sitt bästa sillrecept.
TV8 har också sänt ett inslag om julbordets historia med Edward Blom, den fulländade ciceronen i sådana sammanhang. Hör honom berätta om hur många assietter som krävs, vad det ska ligga på dessa, vilka snapsar som även en nykterist borde kunna unna sig och den eviga tvistefrågan om huruvida Janssons frestelse hör till varma fisken (lutfisken, en svår kombination på samma tallrik) eller det småvarma (köttbullar och korv).

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Edward Blom, husmor, husmorsfilm. Bokmärk permalänken.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s