Äntligen talar Obama, men vad säger han?

Jag har lovsjungit Barack Obama på den här bloggen. Nu senast i en japansk version. Men jag har känt hur besvikelsen växt ju längre han dröjt med att säga något om det fruktansvärda som händer i Gaza. Ingen ström, nästan inget vatten, civilbefolkningen far fruktansvärt illa. Samtidigt som USA lägger ett veto i FN:s säkerhetsråd.

Det är fortfarande några dagar till innan Obama tillträder som president. Efter den 20 januari kommer han att ha avsevärt mycket mer att säga, förklarade han i sitt första uttalande om krigsutvecklingen i Mellanöstern (se Svd). Än så länge ville han bara meddela att han är djupt oroad över att civila människor dödas i Gaza och i Israel. Känns lite tunt, men förhoppningsvis laddar han för ett starkare tal.

Man kan ändå glädjas lite åt att USA:s utrikesdepartement meddelat att man vill ha ett omedelbart eld upphör. Men också notera att Israels premiärminister Ehud Olmert avvisat krav från Frankrikes president på vapenvila i konflikten med Hamas. Det är svårt att vara hoppfull i dessa tider.

Länkar: Aftonbladet från krigets Gaza, DN om kriget, DN om Obamas passivitet, Svd om attacker mot skolor, Svd om Obamas väntan.

Bloggar – en spretig bukett med några lite längre och intressantare texter som jag hittat, ingen enhetlig linje, döm själva. Detta är inte enkelt: Traditio et renovatio, Fred i mellanöstern, Mr D Frihetsblogg, Adrian Kaba, Scaber Nestor, Vänstra stranden, Kamferdroppar

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Barack Obama, Gaza, Israel, USA. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Äntligen talar Obama, men vad säger han?

 1. Anonymous skriver:

  Man får nog vänta med att se vartåt Obama styr efter att han är installerad. Innan dess är det mest mys och ryggdunkningar mellan Bush och Obama. Obama kan eller skall inte inta någon hållning i frågan eftersom det faktiskt inte är han som leder USA än.Efter installationen kommer verkligheten snabbt nog ikapp.Jag tror att konflikten i mellanöstern kommer att fortsätta i evighet om inte Israel utplånas vilket en del gärna skulle se.Arabstaterna har ju också nytta av en gemensam yttre fiende dvs. Israel.Något som däremot skulle kunna göra situationen mer instabil eller t.o.m explosiv är en Amerikansk statsfinansiell kollaps. Med ett instabilt och försvagat USA skulle Israel kanske bli mer utsatt än idag.Känner mig inte sådär överdrivet engagerad i frågan, man får väl se hur det går.mvhVettvillingen

 2. z999 skriver:

  Jag håller med vettvillingen i hans analys. Jag är annars väldigt kluven i den här frågan trots mina tvärsäkra uttalanden som inte rikigt sepglar vad jag tycker. Jag delar väl också till viss del ND’s åsikt att palestinierna har rätt till någon typ av land, även om jag vet att det inte är någon hållbar lösning.

 3. Anonymous skriver:

  Till Anonym från AnonymObama förväntas väl agera som han gör även som president.Blir Fatah av med Hamas så kan man ju tänka sig att det blir fred, men de som bundit upp sig kring Iran ger nog inte upp så lätt. De fortsätter nog som terrorister och saboterar en ev palestinsk stat. Men det här förutsåg nog de kloka män som författade Toran och siade om utgången, ett StorIsrael, dvs ett Israel som hela tiden måste försvara sig och på sikt därför är det utvalda folket att ockupera och ta över först denna del av mellanöstern, sedan kanske hela världen. Man ska inte underskatta de religiösa urkunderna. Det finns mycket sprängstoff där.

 4. Anonymous skriver:

  Anonym sa:”Obama håller huvudet kallt som vanligt, vilket förväntas av en president.”Obama är inte USAs president förrän han har tillträtt ämbetet. Tills dess är det Bush som är president.Kriget kommer inte att ta slut i första taget och även om det skulle göra det snart så kommer det att blossa upp igen förr eller senare. Det handlar inte bara om Israel eller palestinierna. Hörde en lokal statsvetare i P1 häromdagen och enligt hans uppfattning var Fatah inte helt missnöjda med händelseutvecklingen utan såg Israels upptrappning som en möjlig väg att bli av med Hamas.mvh”vettvillingensomintebordefågålös ”

 5. Obamas situation är förstås väldigt svår i det här läget. Det jag kan hoppas på, om det finns något hopp, är att Israel nu gått så långt att en del vänner börjar vackla och tycker att det räcker. Fick just en otroligt stark film på Facebook av Luciano Astudillo som vibrerade av vrede, bilder av kriget och människorna och uppfordrande meningar till oss som tittade.

 6. Anonymous skriver:

  Obama håller huvudet kallt som vanligt, vilket förväntas av en president. Obama är en ungtupp i politiken men en försiktig general som konsulterar sina medarbetare. Det gör den kloke som är lite lättviktig och oerfaren, och den attityden bäddar kanske för ytterligare 4 år. Ledaren betyder inte allt och får gärna vara popstjärna, bara man inser sina begränsningar. Reinfeldt är väl f ö lite av Sveriges Obama men har hamnat på kollisionskurs med väljarna, kanske p g a dåliga rådgivare.Israel löser sina problem på sitt eget sätt, det vet alla vid det här laget, även Hamas som tacksamt och cyniskt söker utnyttja situationen, men vad är att vänta av en fundamentalistisk rörelse som tagit till sig terrorismens retoritk, eftersträvar martyrskap och på islamskt vis aldrig tycks kunna backa från sina positioner, en hopplös samarbetspartner. Det vill till att Hamas visar större flexibilitet om man vill slippa paralleller med fascismens Europa.Men så länge det finns terrorism/fascism kommer kriget att pågå. F ö bombade de allierade medvetet civila under andra världskriget men i en helt annan skala, och där hamnar man väl om kriget utvidgas. Men Israel nöjer sig nog med en begränsad bestraffningsaktion, man tycks ju aldrig vilja avsluta kriget, vilket kanske inte ens är möjligt. Det skulle väckar för stora protester, men detta gynnar kanske dem som drömmer om ett storisrael att palestinerna långsamt tynar bort för att en dag kanske ta sin tillflykt till Egypten, eller varför inte Europa? Vore palestienerna smarta ansökte dom om medlemskap i EU, om inte Israel hinner före.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s