En nya våg av ockuperade hus

Nu ökar antalet husockupationer igen, skriver Svd idag. Det är första gången på 15 år. Husockuationerna var vanliga inom den gamla 68-vänstern (minns t ex Mullvaden) och förekom ofta under 80-talet och början av 90-talet. Sedan tog andra aktionsformer över vilket sannolikt var en följd av att antalet hus som gick att ockupera minskade i takt med rivningar och renoveringar. Så varför har nu plötsligt ett 50-tal ungdomar gripits för olaga intrång bara sedan oktober förra året?

Möjligen är det just tillgången på möjliga objekt som har förbättrats, finanskrisen gör att fler hus står tomma. Men det är knappast bostadsbristen som är orsaken utan mer en allmän vilja att protestera mot samhället. Samtliga som gripits i Göteborg och Lund har kunnat hänvisa till en bostadsadress.

Lite märkligt dock att Svenskans expert Jan Carle anser att de som gör sådana här aktioner inte är vänsteraktivister, och Svd fyller i med att låta en anonym aktivist säga att de agerar som autonoma grupper. Det är ju precis det som känntecknat vänsteraktivisterna i många år, att de agerar i små autonoma grupper. (Fotot visar en husockupation i Berlin under senare delen av 80-talet)

Läs mer: Ockupantnytt, ockupanter i Lund skriver själva, mest om händelserna kring ockuationen i Rosengård och Rosengårdskravallerna före jul, Petter Larsson skrev i Sydsvenskan strax före jul om kravallerna och det som hände i Rosengård, han pekar bl a på att det finns ett samband mellan moskéockupationen och andra ockupationer i Lund under hösten, Yelah skriver om en ockupation i Lund, Sydsvenskan skrev i november om några ockuationer, Malmö-Lund City har en haft ett antal artiklar om detta under hösten som finns länkade från samma sida, Svensson har skrivit ett inlägg nu och skrev ett tidigare inlägg i november i samma ämne, Trotten om ockupationer i Göteborg (de båda senare har fler länkar till höstens olika husockuationer)

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i autonoma rörelsen, husockupationer. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till En nya våg av ockuperade hus

 1. Anonymous skriver:

  Intressant i artikeln att nazisterna inte har bilder på de mest ledande av antifascisterna…

 2. Sophia skriver:

  Bäste Lars! Gillar inte den högfärdiga tonen i ditt inlägg.Skulle det nu va nått fel med att komma från Miljonprogrammet! Detta var ett av arbetarna (= SAP) själva startat och genomfört projekt. Det blev bra bostäder för de flesta av oss knegare och knegarungar.

 3. Nu har jag tröskat mig igenom texten som är förfärande intern och illa skriven. Men för någon som mig ger den förstås en intressant inblick i hur ytterlighetsrörelserna ser på varandra. För alla andra, icke invigda, förblir många av anklagelsepunkterna dunkla. Något som förstärks av det emellanåt minst sagt märkliga språket, ska detta vara det svenska folkets yppersta rasliga material? Man undrar. Kopplingen mellan SUF och autonoma kretsar stämmer förstås, den har jag också sett många exempel på.

 4. Det var då en förfärligt lång drapa, printade och fick ut 24 sidor. Läser innan jag kommer med en kommentar.

 5. Lars skriver:

  Bara för att för alltid göra av sig med de falska antagandet som du ofta gör att vänsteraktivister skulle vara medelklass/överklass eller ha ”ordnade förhållanden”. http://www.info14.com/2009-01-25-info-14_avslojar_rf-_afa-_och_syndikalistaktivisterna_bakom_attacken.htmlDet stämmer helt enkelt inte. Och detta har vi alltid vetat om så det är ju lite frustrerande att bli kallad för överklass när man är uppväxt i miljonprogrammets bittra verklighet. 😉

 6. ”Ockupationsvåg”? Någa,i sådana fall har jag ockuperat mitt sovrum medan min kisse har ockuperat soffan i mitt vardagsrum…

 7. Då ska jag lägga in en länk till det också!

 8. Anders_S skriver:

  Jag har skrivit ett nu också. Om att dagens ockupationer inte kommer att leda nånstans utan medföljande opinionsbildning (Lund utgör därvidlag ett undantag)

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s