Hjälp till våldtagna kvinnor gav årets Palmepris

Årets Olof Palme-pristagare Dr Denis Mukwege har väckt ovanligt mycket uppmärksamhet. Såg ett inslag i morse i TV4:s morgonprogram (det gick även i går kväll) och det var en stort uppslagen artikel i morse i Svenska Dagbladet.

Det stora intresset beror kanske på att frågan om att hjälpa kvinnor som våldtas i krigets Kongo-Kinshasa känns så laddad, viktig och hittils inte särskilt uppmärksammad. Men säkert också på att Denis Mukwege verkar vara en sådan fantastisk person, han gör ett stort intryck på alla han träffar. Min nära vän Maria var i Kongo och filmade för Unicefs räkning och har berättat. Hon blev väldigt glad över priset, liksom alla andra som fått reda på det. Ser fram emot att få träffa honom i morgon när priset delas ut. (Reportaget i TV4 verkar inte ligga på webben men här finns ett filmat inslag på engelska, ni som förstår franska kan hitta en intervju med honom på You Tube.)

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Denis Mukwege, Olof Palmes minnesfond, Palmepriset. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Hjälp till våldtagna kvinnor gav årets Palmepris

 1. Greger skriver:

  PK-folket i USA bestämde ca 1965 att ordet ”neger” skulle vara en nedsättande term. Så gott som alla anpassade sig på stubben. Kvar var bara de tröga och illviliga. Och dessa hånades naturligtvis av dem som hängde med. Något senare byttes ”zigenare” mot ”romer” eller alternativt ”romer och sinti”, det senare används för någon typ av (för mig personligen okänd) artbestämning.Min farmors far var 100% zigenare. Inget som jag har något obehag av. Min farmor var känd som en mycket konventionell, bildad och klipsk kvinna. Duktig skribent (som naturligtvis också stavade rätt).

 2. z999 skriver:

  A-L-L:"Vill bara säga att det är anmärkningsvärt och talande att du använder det nedsättande uttrycket negern om Mukwege."En miss beroende av att jag aldrig använt det som skällsord (tror jag). Jag använder även ordet zigenare eftersom jag tycker att det låter sagoaktigt och tusen ggr finare än "romer" som låter som en sjukdom. Men jag har inget emot att anpassa språkbruket efter vad folk vill bli kallade. I Mukweges fall så kan det ju diskuteras om det går att uttrycka sig nedsättande. Han har ju i direkt handling ställt sig över många, oavsett hudfärg eller andra egenskaper."Våldtäktskulturen är, vad jag förstår, mer en del av kriget än en följd av något specifikt afrikanskt (vad nu det är, Afrika är en oändligt stor kontinent)." Nej, det är specifikt för större delen av Afrika. Många afrikanska länder har inte ens något separat ord för våldtäkt.http://www.homosidan.se/hivafrk.htmhttp://www.rattviseakademin.se/Default.aspx?ID=265&M=News&PID=567&NewsID=100http://www.actionaid.se/omraden/hivaids/Det är alltså inte kopplat till krigen i Afrika."Det är ju inte så att våldtäkter är obefintliga i Sverige heller."Nej, men i vår kultur så anses det vara fel i alla fall. Skulle vara kul att veta hur statistiken ser ut egentligen. Vad jag skulle vilja veta är om antalet våldtäkter med svenska män har minskat efter all år av kvinnokamp. Jag tror att den har det men att antalet sedan hålls uppe med hjälp av invandringen. Men efetrsom antirasisterna i landet inte anser att det är något allvarligt brott så kommer man väl aldrig att få veta."I det här fallet handlar det inte bara våldtäkter utan könsstympning, i princip en slags tortyr."Det däremot är en funktion av krig.

 3. Anonymous skriver:

  Våldtäktskulturer i Afrika? Nja, Sydafrika som inte ligger i krig har en mycket hög våldtäkts statistik. En del av den anledningen att många tror att samlag med en oskuld kurerar AIDS. I ett av de värsta fallen jag någonsin hört talas om var det tre stycken som hade våldtagit en flicka som inte ens var två år gammal. Hon sprack i underlivet så illa att tarmarna rann ut. Det fanns bilder på henne efter operationen. Fy f-n! Sen är det inte ovanligt med s.k. ”correctional rapes” dvs. att man gruppvåldtar lesbiska/ bisexuella kvinnor för att ”rätta” till dem. Ovanpå alla andra ”normala” våldtäkter.Sen kan man ju diskutera kvinnosynen i Afrika. Det var en svensk kvinna som hade blivit uppmärksammad med en artikel i någon av veckotidningarna för några år sedan på grund av sitt arbete med att hjälpa våldtagna kvinnor. Nånstans i mitten av Afrika tror jag det var (inte krig). Bl.a. kunde man läsa att en av anledningarna till att familjerna gifte bort döttrarna i 10års åldern var att de var rädda för att de skulle bli våldtagna och därmed dra skam över familjen. Just det, våldtagna. Ett annat intressant inslag i P1 för ett par tre år sedan var från Somalia (om jag inte minns fel), nån krigshärd i alla fall. Och då intervjuade man några som var där (FN Amnesty osv.) och hjälpte till på olika sätt. Våldtäkter var ett stort problem och ofta var det när kvinnorna skulle hämta vatten långt ifrån som de blev våldtagna. Reportern frågade varför inte männen kunde hämta vatten istället men fick svaret att det var av tradition ett kvinnogöra och samband med detta resonemang så sa en av de intervjuade ung: ”De har en fruktansvärd kvinnosyn härnere”Vilken rasistisk individ var det som uttryckte sig på detta nedlåtande sätt om Afrikaner i allmänhet? Jo: Pierre Shori!!!Jag studsade till ordentligt när jag hörde det och trodde först att jag hade hört fel men icke.Att slölyssna på P1 kan ha sina ljusa stunder och jag tror att det uttalandet kommer bra mycket närmare sanningen om tillståndet i Afrika än de tillrättalagda PK artiklarna i svensk media.Speciellt när det sades av samme man som ville att främlingsfientlighet skulle kriminaliseras och jagas. Fast i Sverige då förstås.Att den ”fruktanvärda kvinnosynen” skulle upphöra så fort de ”nya svenskarna” har passerat Öresund tror inte jag. Vilket kanske då skulle kunna förklara afrikaners överrepresentation när det gäller brutala överfallsvåldtäkter här i Sverige. Håller med om att könstympning är ett slags tortyr, det har jag alltid tyckt men jag anser också att det visar på en kultur som är jämförbar med en permanent sinnesjukdom.mvhG

 4. Vill bara säga att det är anmärkningsvärt och talande att du använder det nedsättande uttrycket negern om Mukwege. Våldtäktskulturen är, vad jag förstår, mer en del av kriget än en följd av något specifikt afrikanskt (vad nu det är, Afrika är en oändligt stor kontinent). Det är ju inte så att våldtäkter är obefintliga i Sverige heller.I det här fallet handlar det inte bara våldtäkter utan könsstympning, i princip en slags tortyr.

 5. z999 skriver:

  Att problemet osynliggörs beror säkert på flera orsaker. Dels är det ett gammalt problem som blivit invant och tyst accepterat. Problemet har sin härstamning i våldtäktskulturerna i Afrika och så länge man inte nämner detta faktum öppet så är det lika svårt som det en gång var att komma åt våldtäkter inom äktenskapen i Sverige (som var tillåtet en bit in på 70-talet). Nu räcker det inte med att förklara med afrikas våldtäktskultur efetrsom problemet tydligen har ökat. All heder åt negern annars som har tagit sig an problemet trots hopplösheten. Det måste vara många dagar som han känner sig väldigt liten och bara har en lust att strunta i allting.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s