AFA misstänks ligga bakom syraattack i Jönköping

Tretton personer fördes till sjukhus natten till onsdag efter att okända personer slängt in en behållare med giftig vätska genom ett fönster i en lägenhet i bostadsområdet Öxnehaga i Jönköping. Inne i lägenheten fanns vid tilfället en man i tjugoårsåldern och hans flickvän. Även personal från räddningstjänsten och polisen fick söka läkarvård eftersom den vätska de andades in när de kom till platsen kan ha varit fluorvätesyra som är mycket giftig och frätande. Paret samt en brandman som även fick vätskan på huden ligger kvar för observation till torsdag.

Polisen arbetar brett med brottsutredningen. Mannen är tidigare dömd för misshandel och brott mot knivlagen och han har umgåtts i högerextrema kretsar, flickvännen har nyligen vittnat i en rättegång där en person dömdes till fängelse. Bland teorierna om vad som kan ha orsakat det aktuella attentatet finns olika former av hämndmotiv eller en attack från AFA. Enligt mannens mor har paret tidigare varit hotat och mannen har även polisanmält ett olaga hot. Händelsen har av någon anledning inte väckt någon större uppmärksamhet i riksmedierna, en vän i Jönköping tipsade mig. Ska bli intressant att se vad polisen kommer fram till.

I mina öron låter det här inte direkt som AFA utan snarare kriminella gäng. Enligt lokaltidningarna har brottsutredningen varit slarvig, polisen ska ha dröjt ända till eftermiddagen dagen efter med brottsplatsundersökningen och säkrade t ex inte fotspår utanför.

Läs mer: Sveriges Radio P4 Jönköping 1, Sveriges Radio P4 2, SVT Jönköpingsnytt, Jnytt 1, Jnytt2, Jnytt 3, Sydsvenskan, Höglandsnytt,

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i AFA, Öxnehaga, Jönköping. Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till AFA misstänks ligga bakom syraattack i Jönköping

 1. vänsterextrem!? skriver:

  men herrgud det finns ju inget aktivt afa i jönköping… suck!

 2. Alby skriver:

  Visade sig dock inte ha rört sig om syra, utan om någon relativt ofarlig pepparlösning (lite av samma slag som finns i pepparspray tror jag).Vilka som låg bakom tror jag dock inte ha klarats upp ännu?

 3. Dotter/syster skriver:

  Som läget ser ut nu så är det nog bäst att jag håller det för mig själv. Jag kan ändå inte göra nåt på egen hand.Jag hoppas bara på att polisen kommer fram till nånting snart.

 4. Dotter/systerSkulle förstås varit intressant att veta var dina misstankar går i för riktning. Men det kanske du väljer att hålla för dig själv.

 5. mamma skriver:

  cpoBrott mot knivlagen och misshandeln som han blev dömd för inträffade för ca 5 år sedan. Mycket har ändrats sedan dess och han har ingen nämnvärd kontakt med de sk kompisar han hade då.

 6. Dotter/syster skriver:

  Jag kan bara säga att det är en hel del som är helt fel ute här. Detta vet jag eftersom det var min mammas lägenhet som blev attackerad och min bror och hans flickvän som fick ligga på sjukhuset.Och vad min bror tidigare blivit dömd för har absolut inget med attacken nu att göra. Det kan jag garantera.Jag kan iallafall erkänna att jag har mina misstankar om vem/vilka de skyldiga är. Det återstår bara att se.Men jag kan hålla med om att det ska bli intressant att se vad polisen kommer fram till.

 7. Anonymous skriver:

  håller med jimmy windeskog, i jönköping är det afa som styr och ställer, och syra är bara en av otroligt många metoder de använder.

 8. Jag kan ju säga så mycket att jag har en del erfarenhet av AFA och bedömer att just AFA i Jönköping är de som är värst och beredda att gå längst. Faktum var att jag misstänkte AFA så fort jag hörde om detta utan att deras namn nämndes. Just att arbeta med syra har ju varit lite av deras signatur.Det kan ju vara några andra också, men hur många terrorgrupper tror du att lilla Jönköping kan innehålla egentligen?

 9. Låt oss till att börja med slå fast att vare sig du eller jag har en aning om vem som ligger bakom.Har fått vissa indikationer på att man kanske inte ska avfärda AFA trots allt. Men tycker vi ska vänta med att spekulera i namn tills vi vet mer. Men jag skulle inte tro att polisen samarbetar med AFA, knappast!

 10. Låter väl precis som AFA-Jönköping, SAC Jönköping och Mats Gerleman. Och att polisen inte gör något alls tyder ju också på samma sak.

 11. z999 skriver:

  Galningen/Dåren/Geniet skrev:”Hallå! Finns det någon vid sina sinnens fulla bruk som litar på vad tidningar i Sverige skriver idag!?!? :-)”Ja. Det är åtskilliga ggr som jag har klippt diskussioner med antirasister genom att hänvisa till någon av riksmedian. Dom ser regimtrogen media som auktoriteter som är pålitliga.

 12. Anonymous skriver:

  Anna sa:”Min uppgift var hämtad från Höglandsnytt, det visar att man inte ska lita på tidningar och webbsidor som man aldrig sett.”Hallå! Finns det någon vid sina sinnens fulla bruk som litar på vad tidningar i Sverige skriver idag!?!? :-)mvhG

 13. Men så bra, det verkade i någon intervju som de dessutom tror att de har ett spår att gå på.Min uppgift var hämtad från Höglandsnytt, det visar att man inte ska lita på tidningar och webbsidor som man aldrig sett.

 14. Anonymous skriver:

  Polisen var på plats och gjorde undersökning på förmiddagen, inte eftermiddagen.Jag vet helt säker då jag bor i samma hus, blev väckt av polisen som knackade på dörren, och såg arbetet utanför.

 15. Anonymous skriver:

  ”Högerextrem” är en etikett regimtrogen media slentrianmässigt använder när AFA eller andra vänsterextremister roar sig med olika typer av våld för att rättfärdiga och eller förminska allvaret i det.mvhG

 16. Greger skriver:

  Vi är dessvärre överens på den här punkten.De kriminella mc-killarna liknar på ett något oklart sätt forna dagars enfaldiga och brutala SA-män.

 17. Det finns ju ett antal nazister som glidit mellan mc-gäng och nazistgrupper eller möjligen gått från att vara med i nazistorganisationer till att gå över till mc-gäng. Någon slags likhet i hur de struturellt är uuppbyggda och vilken världsbild deras medlemar har finns det antagligen.

 18. Greger skriver:

  Tycker själv att ”de kriminella mc-gängen” gör ett pseudofascistiskt intryck. De har emellertid ingen som helst koppling till något högerextremt parti, inte ens till den nazistiska Folkfronten.I sin attityd och brist på egentligt politiskt perspektiv står Hells Angels m.fl. nära såväl de autonoma anarkisterna som drömmande nazistiska enslingar.De kriminella mc-klubbarna är i det lilla väl och stramt organiserade. Därför besvärlga att tas med. Man får tyvärr passa sig, och det noga.

 19. Det står så i de lokala medierna: ”högerextrema kretsar”. Om det betyder att han umgåtts med organiserade nazister eller om det handlar om lösare nätverk har jag ingen aning o.Tror nog det finns anda skäl att begå brott än att man inte ska bli upptäckt.Att dessa brott inte klaras upp beror framför allt på att de anses ringa, att gärningsmannen inte är känd av polisen och agerar när det inte finns vittnen. Jag tycker nog man kunde prioritera upp politiska brott i och för sig. Men det är inte säkert uppklarningsprocenten skulle öka för det.

 20. z999 skriver:

  Högerextrem? Går det att precisera lite? Största skälet till att folk begår brott är att de räknar med att komma undan med det, detta gäller även afa. Jag har inte sett att de blivit dömda någon gång för attacker mot Sd eller Nd eller centern. Med nuvarande riksdagspartiers prioriteringar och demokratisyn så lär våldet från afa fortsätta, just för att man kommer undan med det.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s