Moderaterna tävlar med SD om hårdare tag mot invandrare

Moderaterna är uppriktigt skrämda över utsikterna att få in ett främlingsfientligt parti som Sverigedemokraterna i riksdagen i nästa val. Eller hur ska man annars tolka att de nu lagt sig till med många av partiets åsikter. En moderat arbetsgrupp tillsatt av Stockholms socialborgarråd Ulf Kristersson kräver hårdare tag i invandringspolitiken. Han säger såhär:

”Om vi, som i grund och botten gillar det internationaliserade Sverige, abdikerar från de svåra frågorna som också följer i invandringens spår, då överlämnar vi detta till människor som står för ett helt annat samhälle än det vi vill ha.” (Citat Svd)

Arbetsgruppen tycker att invandrare med annat medborgarskap ska kunna utvisas om de begår brott, grundläggande kunskaper i svenska ska vara ett krav för medborgarskap, den som fått avslag på asylansökan måste lämna landet omgående, den asylsökande som flyttar till en kommun som redan har många asylsökande ska få lägre ersättning samt att medborgarskap som getts på felaktiga grunder ska kunna återkallas.

Var för sig kan säkert en del av förslagen försvaras. Det är inte fel generellt med en tydlig flykting- och invandringspolitik där man visar vad som gäller. Men risken är att moderaterna nu framstår som ett nästan lika inhumant parti som SD och det var väl inte meningen. Flera av förslagen handlar om att inskränka människors fri och rättigheter av skäl som mest verkar handla om att visa principfasthet.

Två tunga förbund, Stockholms stad och län, går emot förslagen och är särskilt kritiska till inskränkningar i rätten för asylsökande att bosätta sig var de vill. KD öppnade redan 2004 upp för möjligheten att återkalla medborgarskap (”Man är inte medborgare om man får sitt medborgarskap på ett fuskigt sätt”, säger Lars Gustafsson, migrationspolitisk talesman, till Svd.)Även Fp är inne på samma linje.

Ardalan Shekarabi har skrivit ett utmärkt debattinlägg på Newsmill som innehåller mycket av det jag själv tänker men var för trött för att formulera i morse.

Länkar: AB, Röda Berget, Jinge, ytterligare över 60 bloggare som diskuterar förslaget nås via Bloggportalen (orkar inte plocka ut godbitarna åt er men där finns säkert mycket intressant).

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i moderaterna, sd, Sverigedemokraterna. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Moderaterna tävlar med SD om hårdare tag mot invandrare

 1. Roland Näslund skriver:

  herman: ”Att återkalla medborgarskap är verkligen en sjuk idé som bara leder till att skapa oro och osäkerhet. När ska man känna sig trygg om man vet att man kan åka ut och inte har samma rättigheter som andra boende i landet.” Till din information skall nämnas att något av poängen med påföljder är att man inte skall känna sig trygg om man gör (eller planerar) ett brott. Visst är det en nackdel för de kriminella men för det stora flertalet (vilka ej är kriminella) är det en stor fördel. (Det samma gäller förstås medborgarskap som man fått på felaktiga grunder.) Nästa gång bör du skriva ”Att återkalla medborgarskap är verkligen en jättebra idé som kan leda till att skapa oro och osäkerhet bland de som ej orkar sköta sig.””Snarare vill de hoppa på de rasistiska vindar som blåser i Europa som ska skilja ut äkta och falska européer. Vedervärdigt är det enda man kan säga.”Tyvärr för dig är det inte rasism det är frågan om. Hellre nationalism, patriotism, stolthet, religionsskydd och solidaritet. Vilket är berömvärt. Folk vill lyckligtvis skydda de länder, samhällen och kulturer som de fått arbeta och kämpa fram genom årtionden och århundraden. Det kan tänkas att det börjar bli för länge sen Sverige senast deltog i ett krig. Men för de som bor i länder var krig verkar mindre avlägset, är det än mera naturligt att man vill försvara sig mot nya ”invasioner”. Och invasioner kan komma på många olika sätt. Man skulle tro att amerikaniseringen av västvärlden har varit tillräckligt illa, men invandringen – särskilt med tanke på islams intrång – har potensial att göra större skada på kortare tid.

 2. MX skriver:

  Det gulliga är ju att moderaterna blånekar på direkta frågor om det är p.g.a SD:s framgångar som de skärper sina krav på invandrare. 🙂

 3. z999 skriver:

  Sossarna i Malön tävlar med folkfronten när det gäller antisemitism. Nu ska man förbjuda folk på läktarna när Sverige spelar tennis mot Israel.

 4. Loddan, är det inte ganska cyniskt att helt obehindrat anta att alla former av att framföra minsta lilla kritik mot mångkulturen handlar om taktik och inte alls om att man faktiskt inser att man kan göra något positivt med en sådan politik?Är det inte möjligt att det faktiskt finns politiker som för en politik man gillar?

 5. TF skriver:

  Moderaterna försöker göra det enda politiskt rationella i det parlamentariska läge som existerar inför nästa riksdagsval. All väljardemografisk erfarenhet talar nu för att Alliansen bara kan fortsätta regera om SD kommer in i riksdagen och därefter håller Alliansen under armarna. SD ligger ganska bra till för att uppfylla denna förhoppning från Alliansen; som det ser ut nu kan de nog sega sig upp över 4%, inte minst om Alliansen visar att de kan acceptera ett passivt stöd från SD.Det finns i princip bara ett sätt att stoppa SD från att sätta sig som dylika vågmästare, och det är om någon framgångsrikt lyckas stjäla SD:s politik. Så långt kan nu visserligen inte Moderaterna gå, eftersom deras grundläggande väderingar är så långt ifrån SD:s, men som de pragmatiker de är har de inga problem med att föra fram en politik som ser ut att vara SD:s. Att utvisa grova brottslingar t.ex., det har ju varit lag ända sedan Brottsbalken infördes. Den politiskt fingerfärdige Schlingmann ligger nu bakom ett par rejäla slag i luften som verkar kunna fungera, inte minst med hjälp från rödskäggen på SVT och TV4, som tror att han drar åt höger på riktigt.

 6. Greger skriver:

  Att avskaffa riksdagen är en gammal syndikalistisk idé. Eftersom idén inte har vädrats märkbart på över femtio år trodde jag att den hade övergivits. Syndikalisterna har aldrig någonsin ställt upp som parti och tävlat om röster vid riksdagsval och/eller kommunala val.Åtminstone förr mente syndikalisterna att även ett valt parlament skulle stjäla den politiska makten från arbetarna.Makten borde vara kvar hos Folket, inte överlåtas till någon. Inte ens till en riksdag som var tillsatt genom val med allmän och lika rösträtt.

 7. Anonymous skriver:

  Bästa man kan göra är att Riva Riksdagen och införa Direkt demokrati.

 8. Anonymous skriver:

  Anna sa:”Moderaterna är uppriktigt skrämda över utsikterna att få in ett främlingsfientligt parti som Sverigedemokraterna i riksdagen i nästa val.”Tror inte att det är det förment ”främlingsfientliga” som skrämmer utan mer att SD:s inträde i riksdagen skulle kunna innebära att t.ex. KD åker ut för gott.Ingen gillar konkurrens, inte riksdagspartierna heller. Med SD i riksdagen skulle det inte bli lika lätt att lägga locket på som nu.Ann sa: ”Eller hur ska man annars tolka att de nu lagt sig till med många av partiets åsikter.”Se ovan, plus att moderaterna vet att en mycket stor del av väljarna inte vill ha mer mångkultur. Titta på opinionssiffrorna framöver. Stiger de efter sådana här utspel av moderaterna så kommer det mer. Annars inte. Thats it, det är antalet röster som räknas inget annat.mvhG

 9. Har inte själv fått tidningen och sett artikeln i tryck. Men kartan har jag inte varit med om att ta fram, det låter inte helt rätt i mina öron heller.

 10. Martin Tunström skriver:

  Hej Anna-Lena,Såg din utmärkta beskrivning av fascismen i ”Frihetskolan”. Reagerade dock på den bifogade kartan som illustrerade de fascistiska länderna, b.la. räknas Tjeckoslovakien till de länderna. (om än i mildrad färg i relation till tredje riket och Italien) Nu kanske du inte ansvar för kartan, men Tjeckoslovakien var ju Östeuropas sista demokrati innan Hitler lätt likvidera staten. Sedan saknas färg för Spanien./mvh.Martin

 11. herman skriver:

  Att återkalla medborgarskap är verkligen en sjuk idé som bara leder till att skapa oro och osäkerhet. När ska man känna sig trygg om man vet att man kan åka ut och inte har samma rättigheter som andra boende i landet. Det här med att avväpna SD genom att ta över deras politisk är inte det listigaste tror jag. Snarare vill de hoppa på de rasistiska vindar som blåser i Europa som ska skilja ut äkta och falska européer. Vedervärdigt är det enda man kan säga.http://www.dagenskonflikt.se/petter/det-alla-redan-vet-men-ingen-vagar-saga/

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s