Radioreporter wallraffade hos sverigedemokraterna

Dagens SD-nyhet är förstås tjejen som wallraffade för radioprogrammet Kaliber och som släpper en inspelning med dold mikrofon från en hytt på Estlandsfärjan Victoria. Det som hörs på bandet är hur SDU-ordföranden Erik Almqvist avslöjar att hon har en videokamera i en väska och tar hela väskan i beslag. Men han upptäcker inte mikrofonen.(Se Kalibers hemsida eller läs artiklar i Expressen, hela inspelningen ord för ord här).

Erik Almqvist säger till Expressen att det inte var fråga om någon dragkamp om väskan och att han bara ville ha svar på vem hon var och vad hon hade för sig. De hade nämligen upptäckt att det fanns en person med på resan som inte var den hon utgav sig för att vara. Avsikten med reportaget, enligt Kaliber, var att ta reda på om det finns någon skillnad mellan vad som sägs utåt och vad som sägs inåt i partiet.

Kaliber har tydligen kvar flera timmar videoband som spelats in tidigare under den rätt blöta resan (se Expressen). På dessa syns flera ur partiledningen t ex Jimmie Åkesson och Björn Söder. Återstår att se om SD-ledningen har någon anledning att oroa sig, det hävdar i alla fall Kalibers reporter. Jag föreställer mig, precis som Kaliber, att det kan sägas saker som inte är så genomtänkta i mer interna sammanhang. Under eftermiddagen skickade Erik Almqvist ut ett långt pressmeddelande som visar att han tar saken på största allvar. Sd-bloggaren Robert Boströms verkar däremot helt säker på att det inte finns något mer graverande på filmerna är att de framför Kungssången.

Frågan om det är rätt att använda dolda mikrofon har varit uppe förr, metoden har tidigare använts för att avslöja rasistiska åsikter bland annat i Janne Josefssons valstugereportage förrförra valet. Metoden bör användas med urskiljning. Men om verkligt graverande saker framkommer kan jag tycka att Kaliber definitivt har en poäng, men det återstår som sagt att se.

Se även: Sosse i Landskrona, Jinge, Jonas Morian (Bilden tog jag vid sd:s riksårsmöte i Karlstad maj 2008, i talarstolen Erik Almqvist)

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Björn Söder, Erik Almqvist, Jimmie Åkesson, Kaliber, sd, sdu, Sverigedemokraterna. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Radioreporter wallraffade hos sverigedemokraterna

 1. Anonymous skriver:

  Va kul det är när statens journalister spionerar och infiltrerar!FRA avlyssnar telefonen och datatrafiken.SVTs vänsteraktivister täcker upp det privata samtalen med avlyssnande och inspelande mikrofoner.Hästpsykologen/journalisten är ute och försöker med egna rasistiska påstånden att provocera fram åsiktsbevis som stämmer överens med den politiskt förutbesämda propagandan.Ingenstans finns rätten till privatliv kvar.Statens television hyser statens egen åsiktspolis.Vid minsta avvikan från den politikst korrekta normen får till och med ungdsomar förstå att de kommer att klistras upp på statens egen offentliga skampåle.Utan någon helst chans till försvar eller genmäle för den upphängde.Att hävda rätten till att inneha andra åsikter än SVTs Kaliber totalt utsiktslöst.SVT och SRs journalister är statens spioner och åsiktspoliser.Som journalister tar de sig och har den rätt FRA och Polisen inte har.Spionage avlyssning infiltration allt är tillåtet i den politiska propagandans namn.Prata med journalister?? Vem fan Vill?Det var länge sedan journalister gjorde karriär på att göra bra jounalistik.Nu är förmågan att bedriva politisk propaganda som avgör karriären.Journalsiter och socialistiska politiker har bildat en gen isolerad överklass som gemensamt bekämpar åsiktsfriheten för den egna maktens skull.Vad demokrati och yttrandefrihet är och innebär väger lätt när vänstermaktens egenintresset tar fram avlyssningutrustningen.

 2. Så kul att höra lite inside. Vad hände mer under den beramade resan?Har Kaliber släppt några fler exempel i sändningen förresten? Någon som vet?

 3. Robert skriver:

  Jag vill minnas att jag utbringade en skål, för att retas med våra skånska medresenärer, till ”Karl XI – gråkappa och danskdräpare”. Det samt falsk sång är antagligen det värsta Kaliber har på sina band…

 4. ”Hästpsykolog” ja det förklarar en hel del….

 5. Greger skriver:

  Caroline Stenman har blivit utnyttjad av Kaliber. En skamlig historia. Vet dock ej om hon kan anses vara berättigad till skadestånd från SR.Caroline har till helt nyligen arbetat som hästpsykolog. Nu jobbar hon emellertid som reporter. Hos SD lär hon ha snackat skit om judar, romer och invandrare.

 6. Är det föresten inte en stor skillnad på att ”wallraffa” och ”infiltratera”? Caroline Stenman frångick ju helt principen att bara notera och inte föra utvecklingen framåt ju är en viktig princip i att wallraffa. Som en del av SDU:s förbundsstyrelse så är hon ju på alla tänkbara sätt och vis själv en aktiv aktör i det hon skulle endast belysa.Fast inte för att jag tror att SR ger speciellt mycket för pressetiska regler….

 7. Det är ju sådana här prioriteringar som gör att människor tappar tro på demokratin.

 8. Nej, det är svårt att riktigt veta vad som hänt men ska bli spännande att se vad som syns i de videofilmer som spelades in. Tänkte kolla runt och se om sd:s andra bloggar tar upp detta. Har noterat att du skriver en hel del om sd och även länkat till mig, vi lär säkert höras om detta tiden fram till valet 2010.

 9. tack för länkeninte mycket till inläggmen svårt att hitta fakta ibland alla ryktenmåns

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s