Norges Östen Warnebring stressade sig igenom melodifestivalen

Apropå melodifestivalen så har ju vi svenskar alltid haft ett gott öga till Norge. Vi gödslar med 12-or oavsett vad de skickar. Många av bidragen har blivit klassiker, eller åtminstone kultstämplade. Men Odd Børre Sørensen är en ny bekantskap. Lustigt nog, jag minns förstås mycket väl Spaniens ”La la la” som vann samma år, 1968, och även tvåan Cliff Richards ”Congratulations”. Men inte att Norge samma år kom på 17:e plats med låten ”Stress” som blev en stor hit i hemlandet (tack Trampe för tipset).

I åratal efteråt stressades sångaren, som väl kan beskrivas som Norges svar på Östen Warnebring (fast själva tyckte de mer att han påminde om Engelbert Humperdink), av människor som stoppade honom för att få stamma fram bitar av den enervrerande texten: ”må, må, må, må, må, må skynde meg å gå, gå, gå, gå, gå, gå…”. När vi ju ändå är inne på Odd Børre måste jag även rekommendera ”Make Love Not War” från 1977. Ovanligt sent kan tyckas, men texten är tidstypiskt anspråksfull och notera även den spretiga kören med sina beiga polotröjor.

http://www.youtube.com/get_player

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i ESC 2009, melodifestivalen, Odd Børre, schlagerfestivalen. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Norges Östen Warnebring stressade sig igenom melodifestivalen

  1. z999 skriver:

    Jan Teigens ”mil etter mil” som gav noll poäng är väl det mest minnesvärda som Norge har åstadkommit i euroviosion contest?

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s