Varför tror alla så ont om kollektivavtalen?

Igår vid lunchtid fylldes Sergels torg av neonfärgade säkerhetsvästar och orange byggoveraller. Det var en manifestation med anledning av kollektivavtalens dag. Cirka 3 000 personer deltog i manifestationen enligt Christer Wälivaara som skriver mycket om dessa frågor och som jag lärde känna som internationell sekreterare i Byggnads.

Kollektivavtalen är märkligt okänd del av den svenska modellen som ska säkra vettiga löner och arbetsvillkor, och som faktiskt fungerar. Ofta bättre än i länder med minimilöner (som ofta blir de löner som betalas ut, punkt). I Sverige har högern lyckats föra ut bilden att kollektivavtalen är diktatur och problem, människor tänker på stackars ägare av salladsbarer som inte vill teckna några avtal. När det handlar om att säkra att det finns en gräns för hur usla arbetsvillkoren kan bli.

Nu föreslår regeringen att även Sverige ska införa minimilöner, och det kan leda till lönedumpning. För en genomgång av vad de svenska kollektivavtalen går ut på rekommenderas lektion tio i Global Respekt, boken (andra upplagan från 2006) eller på webben. Man måste registrera sig och jag tror att man fortfarande måste göra lektionerna i följd. Men det går att ladda ner lektionerna som pdf en och en. Boken säljs fortfarande bl a genom Adlibris.

Se även: Folkbladet, Norrköpings tidningar,

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Byggnads, Crister Wälivaara, kollektivavtal. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Varför tror alla så ont om kollektivavtalen?

 1. ”Sanningen är att den lättaste vägen, och den som givetvis används mycket idag, är via massinvandring och ett bygge av ett samhälle där det inte finns någon anledning att känna gemenskap.”Jag var tydligen för slarvig iatt skriva igen, det fram gick ju inte att massinvandringen är en stor möjlighet till lönedumpning, vilket ju inte framgick efter mitt slarvfel i texten.

 2. Anonymous skriver:

  Snälla Anna-Lena. Varför uppvisar du alltid en sådan okunnighet då du uttalar dig? Att Sverige ska införa minimilöner har till syfte att lösa det problem som kollektivavtalsmodelllen har visavi den fria rörligheten för arbetskraft inom EU. Nu finns det förvisso en stark vänsteropinion, nationalvänstern, som vill skrämma oss till isolationism. Du ingår väl troligt i den eftersom du nu pushar för dess dumdryga budskap…

 3. Anonymous skriver:

  Kollektivavtal är bra men de fungerar inte i en globaliserad värld eller i ett mångkulturellt samhälle. Det finns inte den sammanhållning eller samhörighet som krävs. Det finns tyvärr bara ett att göra: Lagstifta om minimilöner som går att leva på. I Sverige. Ett litet land som Sverige är kan inte ha regler som vi är ensamma om i Europa.mvhG

 4. Jag är en stor supporter till kollektivavtal. Dessa förutsätter dock en form av kollektivism och gemenskap som är svår att uppnå i mångkulturella samhällen. Sanningen är att den lättaste vägen, och den som givetvis används mycket idag, är via massinvandring och ett bygge av ett samhälle där det inte finns någon anledning att känna gemenskap.

 5. z999 skriver:

  Kollektivavtalen är egentligen en funktion av folkhemstanken som i sin tur är ett försök att skapa en nationalism som mest syftar på samhörighet. I en globaliserad värld där högern (inte ”extremhögern”) sätter gränser och spelregler så fungerar inte kollektivavtal. Företagandet i världen går mer och mer ut på att massproducera en redan uppfunnen vara och ha så stor marknad som möjligt. Teknisk utveckling och kvalitet ingår inte i det konceptet.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s