Moderaterna har fått miljoner i hemliga bidrag

Det statliga partistödet är till för att politiken ska vara fri från kapitalet. Det är en vacker tanke. Dess värre fungerar det inte eftersom det inte råder någon jämlikhet i fråga om tillgång på pengar utöver partistödet. De borgerliga partierna och i synnerhet moderaterna, som anses bedriva en näringslivsvänlig politik, har alltid kunnat få stöd från näringslivet och tjänat på det faktum att partiet bedriver en politik som gynnar de som redan har en god ekonomisk ställning. I många länder tvingas partierna redovisa sådana stöd, men den ordningen har vi inte ännu infört i Sverige.

Idag presenterar Arbetarrörelsens tankesmedja en rapport kring just bidragen till politiken. Politikerbloggen har redan nu en kort text och senare idag hålls ett seminarium som jag ska delta i. Jag har inte sett rapporten än men det ska bli intressant. Vid seminariet deltar även Stigbjörn Ljunggren, Victor Pestoff, statsvetare vid Stockholms universitet som redan för många år sedan räknade ut att moderaterna fått flera hundra miljoner i partistöd. Vad jag förstår är den här nya rapporten ett försök att uppdatera siffrorna och se på utvecklingen fram till idag. Jag har själv gjort en del beräkningar kring tidigare val som publicerats i tidningar som Dagens Arbete och Kapital.

Den rapport som publiceas idag finns tillgänglig på hemsidan för Arbetarrörelsens tankesmedja från och med i eftermiddag.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i moderaterna, Stig-Björn Ljunggren, Victor Pestoff. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Moderaterna har fått miljoner i hemliga bidrag

  1. roberth skriver:

    Jaha? Låt folk ge pengar bäst de vill. Det är deras pengar och vad de gör med den bör ingen lägga sig i.

  2. Rapporten handlar om stöd till alla partier. Det står mycket även om socialdemokraternas stöd från LO. Men det känner ju alla till och eftersom det inte är dolt känns det inte som någon nyhet. Moderaterna har också gratisarbetare, gratis tjänster etc från näringslivsorganisationer och intresseorganisationer med kopplingar till Svenskt Näringsliv etc. Men det är sällan någon som granskar detta.

  3. Gertkvist skriver:

    Att du inte tar upp det ekonomiska stöd LO central och LO-förbunden ger till SAP antar jag är ett medvetet val, likaså faktumet att LO:s ombudsmän i valtider ofta idkar valarbete åt SAP. Varför skulle moderaterna handikappa sig jämfört med störste konkurrenten? Bah! Partistödet syftade till att befria politikerna från medborgarna, väljarna och partimedlemmarna. Resultatet kan vi se i form av politikerförakt, sjunkande medlemstal i politiska partier och ökat antal anställda på partihögkvarteren. Därmed inte sagt att det var bättre förr, men partistöd är en pervers uppfinning.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s