SD-modet under luppen

Bloggaren En man med skägg, alias Kalle Lind, har studerat klädkoden i Sverigedemokraternas ledning. Han finner Brothers och lammull och grått i en ganska likriktad blandning. Jag gick igenom de bilder jag hittade och fann väl ungefär samma sak fast också en betydande mängd kavajer, ofta grå eller blå. Frågan är vad det säger om partiet. Antagligen att de anstränger sig för att inte sticka ut, och det gör de knappast heller. De ser så vanliga ut att de nästan är ovanliga just därför.

Spelar det någon roll hur politiker ser ut? Tja, Lars Leijonborg är inte den ende politikern som tagit hjälp av stylister. I hans fall blev det rutiga lediga skjortor, om det nu gjorde saken särskilt mycket bättre vet jag inte. Hur skulle en SD-politiker se ut för att gå hem i stugorna? Vad korresponderar med partiets image och budskap? Svenskt och folkligt, manligt men inte macho. Vad sägs om folkdräkt? Men skämt åsido. Jag tror lammullströjor (inte nödvändigtvis från Brothers) och diskreta kavajer ganska väl korresponderar med den bild av ett nästan KD, alldeles vanligt och inte alls farligt parti som SD:s företrädare eftersträvar att ge sina potentiella väljare.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i En man med skägg, sd, Sverigedemokraterna. Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till SD-modet under luppen

 1. ”Han slingrade ju sig rätt bra i TV4:s morgonsoffa när han för tittarombudsmannen skulle försöka bortförklara varför SD inte fick köpa reklamplats, när han ändrat sig angående Junilistan.”Något som media inte alls behandlat nästan var att också Feministiskt Initiativ också fick erbjudande av Scherman om att köpa billig TV-relam i TV 4.Så man undrar ju hur TV 4s definition på de utvala ser ut egentligen?”Partier som sitter i riksdagen…..eller Europaparlamentet….eller är feminister…eller är vad som helst utom nationalister”?

 2. MX skriver:

  Det är inte bara Guillou som tar SD i försvar i Aftonbladet.I söndags skrev en annan av Aftonbladets kolumnister, Johanne Hildebrandt, bl.a följande:”Att SD slentrianmässigt betraktas som nazistanstrukna stormtrupper från Mordor som med alla medel ska bekämpas var ingen nyhet. Men efter att ha läst Pontus Mattssons gedigna bok ”Sverige-demokraterna in på bara skinnet” är det svårt att bli annat än häpen över hyckleriet i vår så kallade demokrati.Sverigedemokrater har blivit uteslutna från sina fackförbund, de har inte fått sina vikariat förlängda och en av dem fick sluta sin praktik på UD när hans partitillhörighet blev känd.Deras möten störs av vänsterextremister, de attackeras med stenar, tårgas, har blivit misshandlade med järnrör, har fått sina bilar sönderslagna, fönsterrutorna i sina hem krossade, listan kan göras lång. Enligt Säpo utsätts Sverigedemokraterna för fler hot än något annat parti. AFA ligger vanligtvis bakom och deras mål är att störa deras möten och få politikerna att hoppa av, exakt samma taktik som Hitlers SA-trupper använde.”…”Rätt ska vara rätt, det måste vara lika för alla för annars handlar det inte om demokrati utan om ren och skär åsiktsfascism.”Rätt ska vara rättNåt för Jan Scherman att ta fasta på kanske? Han slingrade ju sig rätt bra i TV4:s morgonsoffa när han för tittarombudsmannen skulle försöka bortförklara varför SD inte fick köpa reklamplats, när han ändrat sig angående Junilistan.

 3. Till saken hör ju dock att han publicerade en massa sakfel i nämnd artikel och jag kan inte se vad som skulle vara så bra i det, oavsett vilka humörproblem du kan ha haft i okunskap.

 4. Jorma skriver:

  Jimmy: ”Nåja, i ärldighetens namn så har man ju sedan 1988 till årets artikel i AB så har ju SD sett Guillou som en minst lika stor landsförädare som resten av PK-maffian…”1988 och en del år framåt var SD för mig inget annat än något man gav ett par feta smällar när man sprang på dem. Och vid det laget så var jag ganska imponerad utav Guillou då han några år tidigare lyckades få Rick Cederholm friad i raggarmordet. Imponerad då jag kände hela den familjen väldigt väl på den tiden, och kanske visste mer om Cederholmarna än självaste Guillou med tanke på resultatet som följde. Och även jag tänkte att nu blir det den värsta smutskastningen någonsin i media när de slänger in den grövsta kalibern som de har i form utav Jan Guillou. Men jag och många andra står nu med hakan nere vid knävecken efter journalistens och författarens redovisning i Aftonbladet. Jag hade förutfattade tankar om denne, men jag erkänner att jag hade fel…faktum är att han är objektiv i sin bedömning utav SD, och en del kritik får faktiskt partiet stå ut med vilket snarare är lika för alla. För som jag ser det så är det stor skillnad på kritik än ren smutskastning och negligering i oponionellt syfte. Jag är även en utav de som anser att en hel del kritik enbart är bra och kan få ett bättre långsiktigt resultat både för politiska partier, enskilda såsom idrottsmän eller vad det än må vara.Nej Jan Guillou gjorde ett bra intryck och agerade i mina ögon som en professionell journalist skall göra…och detta till trots för dennes egna politiska värderingar. Så misstaget som han gjorde i början på 80-talet är förlåtet för min egna del.

 5. MX skriver:

  Lite off-topic, men bör vara av intresse för Lodenius iaf:”Ung AFA-kvinna gripen efter protester mot Lundby-WedinEtt femtontal ungdomar skrek högt “Avgå, avgå!” när LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin inledde sitt första maj-tal vid 15.30-tiden. En ung kvinna greps och fördes bort av polis. Enligt Politikerbloggens källor hör hon till den svenska terrororganisationen AFA, Antifascistisk Aktion. I Malmö attackerades Mona Sahlin med — choklad.”PolitikerbloggenIroniskt när vänstern attackeras av sina allierade.Hittade även detta på Politikerbloggen:”Folkpartisten Isak Bergdahl, 27, väntas ikväll bli nominerad till förbundsstyrelsen i Liberala ungdomsförbundet av det största distriktet, LUF-Stockholm. Samtidigt väntar åtal för hets mot folkgrupp.Så sent som för några veckor sedan fick han en advokat förordnad av Uppsala tingsrätt visar dokument som Politikerbloggen tagit del av.Bakgrunden är en mycket omskriven händelse som Politikerbloggen redan i maj förra året kunde avslöja. Bergdahl var vid den tiden gästlärare vid juridiska institutionen på Uppsala universitet. Under valborgsfirandet i staden gjorde han enligt uppgift en hitlerhälsning och skrek “sieg heil” åt två socialdemokrater.”PolitikerbloggenDet behövdes ingen infiltration eller ett halvårs smyginspelning för att avslöja ”nazismen inom Folkpartiet”, som kvällspressen skulle rubriksatt det i hopp om att sälja lösnummer :)Kan för övrigt konstatera att SD ökar i senaste Novus Opinion och erhåller 4,4% (+0,4).Mätningen gjordes under perioden 14 till 27 april 2009.Noteras kan att den sista och tredje delen av Kalibers ”granskning” av Sverigdemokraterna sändes den 12:e april.Det enda förtroendet Kaliber verkar ha sänkt är Sveriges Radios egna.

 6. Anonymous skriver:

  de känns väldigt medvetna om hur de framstår, väldigt mediatränade. synd bara för dom att sanningen kom fram när dom blev smygfilmade! då kom nazisterna fram… deras kläder är en sån fasad! fy fan..

 7. DunderMinnet skriver:

  SD politikernas klädstil? Vad kommer härnäst? Vad dom äter? Kul hobby ;)relaterad länk nedanförhttp://cuteoverload.files.wordpress.com/leap_bunnies_rer-130.jpg

 8. ”Anna-Lena du borde kanske lära dig utav en riktig journalist och författare? Han heter Jan Guillou! Han vet vad sanning och objektivitet är.”Nåja, i ärldighetens namn så har man ju sedan 1988 till årets artikel i AB så har ju SD sett Guillou som en minst lika stor landsförädare som resten av PK-maffian…

 9. ”Jag kallar inte SD rasister och jag försöker tvärtom att beskriva partiet så sanningsenligt jag kan.”Ändå ifrågasätter du på allvar partiets demokratiska grundprinciper?

 10. z999 skriver:

  När man läser kommentarerna till det här inlägget så ser man en enorm värderingsskillnad mellan ”extremhögern” och antirasisterna. För antirasisterna så är klädvalet väldigt viktigt. När man läser hur antirasister värderar partiföreträdare så kan man nästan tro att de ska gifta sig med partifolket. Partiföreträdarnas sexuella läggning är också viktigt, riksdagspartiernas företrädare lanserar sig som homosexuella för att vinna röster bland antirasisterna.På tal om utslätad attityd, är det någon som kommer ihåg Hasse Alfredssons ”Pastor Jansson”? Han var en sån där modern präst med vågor i håret (!) som egentligen inte tyckte nånting. Han påminner väldigt mycket om när politiker säger att de söker sig in mot mitten för att vinna röster. Ej att förväxla med när Sd kallar sig för ett nationellt mittenparti, Sd’s inställning till invandring och EU gör att man aldrig blir ett utslätat parti på det sättet (jo, i ND’s ögon förståss).

 11. Jorma skriver:

  Anna-Lena du borde kanske lära dig utav en riktig journalist och författare? Han heter Jan Guillou! Han vet vad sanning och objektivitet är.Hur vore det om du lade ner samma frenetism på (v) och deras historia med ekonomiska stöd ifrån Sovjet och Baltutlämningen eller deras nära sammarbete med AFA osv?Javisst ja…det är ju att vara objektiv och inte subjektiv eller hur?

 12. z999 skriver:

  ”Jag kallar inte SD rasister…”För min del är det ok så länge ingen kallar mig för antirasist. Numera allatså eftersom orden rasist/antirasist har fått en annan betydelse än på den tiden apartheid styrde i Sydafrika och USA’s södra stater hade en aktiv segregationspolitik. Om någon undrar hur jag ser på rasism så går det att läsa på min blogg Högerklicka och öppna länken i annat fönster.

 13. Jag kallar inte SD rasister och jag försöker tvärtom att beskriva partiet så sanningsenligt jag kan. Förr hörde jag till en minoritet mär andra demoniserade. Numera börjar allt fler behandla SD som ett parti som alla andra. Jag säger det jag alltid har sagt och jag är öppen med mina syften när jag träffar folk. Om det gör dig besviken vet jag faktiskt inte vad jag ska göra åt det.

 14. Robsten skriver:

  Jag hade en poäng med mitt förra inlägg, som jag efter en rejäl middag och en stadig whisky inte orkar förklara. Men kontentan är att du kan inte fortsätta att prata i timmar med SD:are Anna-Lena, för att sedan gå ut och kalla dem rasister. Om det fortsätter kommer jag att reagera, starkt, även på dem som pratar med dig. Vi är ett öppet parti och pratar med media, det är inte det jag vänder mig emot, utan när det blir lite väl magstarkt det hela.

 15. roberth skriver:

  Vem fan byr sig det enda som är viktigt är att Sd kanske kan hjälpa till att rädda landet. Sen får de ha spräckliga sparkbyxor på sig.Att du snöat in dig på Sd är ett bevis på att du har för lite material. Fast detta ger dig tillfällen att vara med i media och göra pr för din bak. Marknadsföring a till ö.

 16. Vet inte om du noterade smileyn efter det här med ”icke-nyhet”?Hursom. Min senaste bok handlar om SD så jag är rätt mycket inne på SD just nu. Jag skriver en hel del om annat också på den här bloggen men då får jag sällan lika många kommentarer av någon anledning.

 17. Robsten skriver:

  Ja jag håller med MX lite här, varför detta nästan sjukliga intresse för just SD? varför jämförde du inte klädkoderna mellan blocken eller mellan partierna? Eller är SD en tacksam födkrok? Det kommer det inte alltid att vara vet du.

 18. MX skriver:

  Snacka om icke-nyhet. :)Nu har man smutskastat SD för allt redan och det har inte funkat, så nu måste man desperat hitta nåt nytt.Personligen tycker jag riksdagspolitiker har väldigt tråkig klädsel.Brukar kolla på riksdagsdebatter på SVT24 ibland och det verkar vara en oskriven dresscode som gäller på Rosenbad. Mörk kostym, vit skjorta och slips, med väldigt få undantag.Hårvårdsmedel är det inte många politiker som bekantat sig med heller (möjligtvis de yngre då; Fredrik Federly och Luciano Astudilo). Det är påfallande ofta naturligt färgat hår i sidbena eller annan icke uppseendeväckande frisyr.En eloge till Anders Borg som kör sitt eget race med hästsvans och ring i örat (Jan Emanuel har väl hoppat av riksdagspolitiken?). Det är en frisk fläkt bland alla andra som ser ut att vara stöpta i samma fantasilösa politikerform.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s