Visst hör schlager och politik ihop

Idrott och politik hör inte ihop, brukar det sägas. Vilket allt som oftast känns helt fel, tycker jag. Politik hör ihop med allt. Så var det vid Berlin-olympiaden 1936 och så även idag. Samma resonemang skulle man kunna föra kring tävlingar på andra områden: Politik hör självklart även ihop med schlagerfestivaler.

Att ingen påtalat Rysslands utrikespolitik i samband med ESC är konstigt och stötande. Att festivalen gått i Moskva har inneburit enorma chanser för Ryssland att göra reklam för sig. Putin ska ha suttit i publiken i går och engagerar sig tydligen också i detta. Så varför kan man då inte diskutera t ex Rysslands agerande i Tjetjenien i samband med att man tar upp tävlingen i olika sammanhang? Alldeles för få har tagit chansen.

ESC är världens kanske största Gay-pride-festival har någon sagt. Inte helt sant, men något ligger det i det. Schlagerfestivalen är en orgie i allt det som inte är lagom och likriktat, man kan se den som en manifestation för rätten till mångfald och egna uttryck. Det som gay-kulturen ibland anses stå för. Därför är det förstås otroligt stötande att den ryska polisen slog ner på Gay-pride-tåget i Moskva, se bl a AB och Svd. Ett 80-tal demonstranter omhändertogs, medan motdemonstranter bestående av fundamentalistiska kristna och andra fick demonstrera fritt. Det tycker jag absolut att Sverige borde ha markerat mycket tydligare emot.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i ESC 2009, Gay Pride, homosexuella, melodifestivalen, Ryssland, schlagerfestivalen. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Visst hör schlager och politik ihop

 1. Jag skrev en kommentar som verkar ha försvunnit men möjligen menade du inte riktigt det jag trodde, kanske läste jag dig slarvigt. Men samtidigt blir jag så otroligt trött på ert mässande om att människor är politiskt korrekta som försvara Pridefestivaler t ex eller muslimer eller flyktingar som söker asyl. För mig och många andra är det en självklarhet att vi har samma värde och rättigheter och att jag visserligen inte behöver gilla allt och alla men måste via respekt. Jag anser att vad som helst får existera så länge inga lagar bryts och ingen kränks. För detta är jag beredd att protestera så mycket jag orkar och hinner och att kallas politisk korrekt är en skymf. Nu talar jag inte bara om dig Johanna utan över huvud taget. Jag skulle också kunna be att ni bad mig om ursäkt, egentligen. Men är väl ibland lite trött och luttrat på den otroligt småsinta och gnidna stämning som de som kommenterar mina inlägg står för.

 2. Anonymous skriver:

  Jag väntar fortfarande på ursäkten från Lodenius. Ser ut som jag får vänta länge…JohannaV

 3. z999 skriver:

  Till JohannaV:”Det där är ett sätt att resonera som jag tar avstånd ifrån. Sverige är en demokrati – med vissa brister.” Demokratin som system har allvarliga brister, det krävs att makthavare har demokratiska intentioner och inte utnyttjar bristerna. Som när riksdagspartierna struntar i att ta debatter med Sd eller när dom struntar i att största partiet utanför riksdagen utsätts för mer våld än partierna som sitter i riskdagen. Eller som när Laila Freivalds självsvådligt stänger ner Sd’s sidor (hon blev visserligen anmäld i KU för det).”Ryssland har utvecklat sig till en totalitär extremnationalistisk stat som dessutom visar obehagliga tendenser på att vilja vidga sitt inflytande med maktmedel.” Jo, många säger så. Fast det är dubbemoraliskt att vilja vidga sitt utrymme med militära tvångsmedel och samtidigt kallar sig nationalist.”Tro inte att fredliga demonstranter (som i detta fallet) grips av polis annat än på direkt order av Kreml.”Säkert möjligt, jag utgick bara från vad de själva har sagt och det är verkligen inte säkert att dom talar sanning.

 4. Anonymous skriver:

  Ursäkta Lodenius, men jag tycker faktiskt en ursäkt vore på plats. Det är ganska grovt att tilldela någon en annan åsikt och sedan attackera personen för denna förmenta åsikt.JohannaV

 5. z999 skriver:

  A-L-L:”Så ska vi inte stödja homosexuellas rättigheter då, tycker du, Johanna? I Ryssland likväl som här?”Stödja homolobbyns krav handlar det om, inte att stödja homosexuellas rättigheter. Ryssland bestämmer själva vilka rättigheter som homosexuella ska ha, det låter lite konstigt att stödja homosexuellas svenska(?) rättigheter i Ryssland. ”Varför skulle det bara vara PK när politiker tågar under regnbågsfana?”Samtliga partier deltar och gör i princip vad som helst för att få synas under pridefestivalen. Detta stämplar dom själva sedan som godhet och den som har invändningar stämplas som ond oavsett vilka invädningarna än är. Det blir långt om jag ska skriva vad jag tycker är fel med pride festivalen så jag tar det en annan gång.

 6. Anonymous skriver:

  Till z999:”Det verkar som att allt accepteras efter att kalla kriget tog slut. Fast ibland använder svenska riksdagen metoder som känns väldigt näraliggande de som Putin använder.”Det där är ett sätt att resonera som jag tar avstånd ifrån. Sverige är en demokrati – med vissa brister. Ryssland har utvecklat sig till en totalitär extremnationalistisk stat som dessutom visar obehagliga tendenser på att vilja vidga sitt inflytande med maktmedel. Tro inte att fredliga demonstranter (som i detta fallet) grips av polis annat än på direkt order av Kreml.JohannaV -sd i EU-valet

 7. Anonymous skriver:

  ”Så ska vi inte stödja homosexuellas rättigheter då, tycker du, Johanna? I Ryssland likväl som här?Varför skulle det bara vara PK när politiker tågar under regnbågsfana?”Ursäkta Lodenius, men nu går du skarpt över gränsen! Är du verkligen en journalist eller är du en sosse som inte skyr några medel för att baktala förespråkare för ett annat parti? Om du läser mitt inlägg så märker du ju att jag grips av avsky mot det nya Ryssland och deras sätt att behandla oliktänkande, inklusive homosexuella. Men du såg bara orden ”JohannaV – röstar sd” – och gick i spinn och brydde dig inte om att läsa mitt inlägg. Jag har läst din senaste bok om sd och måste konstatera att du har svårigheter med saklighet. Du har helt enkelt en blind fläck när det gäller SD.Dessutom tycker jag att du kan lligga lågt ned din moraliska dignation. Du skiter fullkomligt i när judar mördas i Sderot och anser israeliska flaggor vara ”provocerande” i fredsmanifestationer. Jag har heller inte läst dig fördöma din partiledare Mona Sahlin när hon demonstrerar tillsammans med Hizbollah och Hamas. En sak är tydligt, att ditt medkänsla är tämligen selektiv.JohannaV- sd i eu-valet!

 8. Så ska vi inte stödja homosexuellas rättigheter då, tycker du, Johanna? I Ryssland likväl som här?Varför skulle det bara vara PK när politiker tågar under regnbågsfana?

 9. z999 skriver:

  JohannaV:”Det är extremt oroväckande att Sverige inte uppmärksammar och protesterar mot Putins Ryssland mer.”Det verkar som att allt accepteras efter att kalla kriget tog slut. Fast ibland använder svenska riksdagen metoder som känns väldigt näraliggande de som Putin använder.Men ingripandet mot gay-paraden är iofs inte på direkta order från Putin. ”Sverige känns obehagligt nära den ryska björnen… Att det kan finnas partier som ytterligare vill nedmontera vårt försvar förstår jag inte alls. Förstår du?”Nej, det förstår inte jag heller. ”…man kan se den som en manifestation för rätten till mångfald och egna uttryck. Det som gay-kulturen ibland anses stå för.”Mjaa, inte den svenska tillrättalagda varianten i så fall. När makten flaggar med regnsbågsflaggor så känns det inte precis revolutionärt på något sätt. Det är mer en dag för heterosexuella makthavare att briljera med hur toleranta dom är och sätta rekord i att gå homolobbyn till mötes.

 10. Anonymous skriver:

  Det är extremt oroväckande att Sverige inte uppmärksammar och protesterar mot Putins Ryssland mer. Sverige känns obehagligt nära den ryska björnen… Att det kan finnas partier som ytterligare vill nedmontera vårt försvar förstår jag inte alls. Förstår du?JohannaV (röstar sd 7 juni)

 11. Jorma skriver:

  Du får väl skriva en bok om hur elakt Ryssland är som inte vill ställa sig under nysvensk PK-fundamentalism.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s