Enkel vacker öm – ny bok om Monica Zetterlund

http://www.youtube.com/get_player

”Enkel, vacker, öm” sjunger Monica Zetterlund i Monicas vals tillsammans med pianisten Bill Evans som också komponerat melodin som ursprungligen hette ”Waltz for Debby”. Det är också titeln på det album som inspelningen finns med på, den enda skiva som den självkritiska Monica var helt och fullt nöjd med under sitt liv. I det här klippet ser man hur hon repeterar med bl a Bill Evans. Har tidigare läst i Monica Zetterlund och Tom Alandhs bok ”Hågkomster ur ett dåligt minne” från 1992 hur Bill Evans kom till Stockholm med sin fru Elaine, både tärda av ett tungt heroinmissbruk. En gång försöker de till och med sila snö som de skrapat från fönsterbrädan. Monica berättar i boken hur hon tar dem till en läkare.

Trots Evans dåliga hälsa och ett skeptiskt skivbolag kom en skivinspelning till stånd. Förberedelserna var minimala, tio låtar spelades in på 4 timmar. Ändå: Resultatet är magiskt.

Nu kommer Klas Gustafssons bok om Monica Zetterlund som har fått just titeln ”Enkel vacker öm” (se Leopard förlag). En vacker bok som jag köpte på bokmässan och just börjat läsa. Än så länge njuter jag mest av det rika bildmaterialet. Men Klas Gustafsons tidigare böcker om Cornelis och Tage Danielsson (tyvärr har jag missat Beppe Wolgersboken) gör att jag har höga förväntningar. (Se recensioner i DN, Kristanstadbladet och Smålandsposten).

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Klas Gustafson, Monica Zetterlund. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Enkel vacker öm – ny bok om Monica Zetterlund

 1. Ja och visst är det kul att vissa inte ens kan skriva sina kommentarer på rätt inlägg utan strösslar överallt även där det handlar om något helt annat.Som om världen bara handlade om invandring och mångkulturalism, vi är ganska många som håller oss med fler intressen än så.

 2. roberth skriver:

  Sverige är ett land på väg utför tack vare såna som dig. Sk experter som inte vet något om det ämne de är experter i. Kul att se idioen Vet bästerberg moderera herregud får han inte nog med pengar från RK?

 3. Det här sista inlägget tar jag med enbart för att visa hur jag har det. Hade en enkät tidigare som visade att det är betydligt fler som ogillar mig än som gillar mig som läser den här bloggen. Sverige är ett land av självplågare.

 4. roberth skriver:

  Du älskar att göra bort dig har jag förstått! Tack för fler röster efter din lilla föreställning på bokmässan! Du är verkligen en hemsk människa!

 5. Zetterlunds sång till Beppe Wolgers texter är något av det vackraste man kan tänka sig.

 6. Jag tror inte Klas Gustafson väjer för de solkigare delarna av Monicas liv som alkoholen, festerna etc. Men jag tror inte han lämnar ut henne och det är väl inte nödvändigt. Har som sagt bara börjat läsa boken men i hans Cornelis-biografi balanserar han det där väldigt bra. Finns ingen bok jag läst som lämnar ut så mycket om Cornelis destruktiva sidor, samtidigt finns det heller ingen bok som tar honom så mycket på allvar som yrkesperson och som berättar så mycket om hans karriär och professionalism.

 7. Robsten skriver:

  Det var lite kryptiskt skrivet inser jag . Men jag menade att jag driver en politisk blogg. Niklas Svensson som driver "Politikerbloggen" skulle dock publicera rubbet, kanske ge betalt också he, he. Nä vi SDare med låg moral får nog passa oss.

 8. Robsten skriver:

  Nja, bra info. Jag har bekanta till Zetterlund som skulle kunna berätta lite mer om Monica, men det får väl vara, hon var OK tyckte de flesta som kände henne. Känner också en del personer som kände hennes föräldrar och henne som ung. En del historier har man fått höra som skulle höja besöksstatistiken, men vi skiter väl i det som sagt.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s