Allt fler hemmafruar – inget problem för jämställdheten tycker Sabuni

Inte bara Anna Anka och Hollywoodfruarna satsar på att bli försörjda av en man. Även i Sverige har trenden har vänt och nu blir det allt fler hemmafruar. Det påstås i nya magasinet Kattis & Co. (Lyckas inte hitta själva artikeln med däremot citat på Salong K.)

Jämställdhetsminister Nyamko Sabu ser inte detta som ett problem och ger en anmärkningsvärd kommentar:
”Så länge man är medveten om sina val, vilka konsekvenser det har för ens möjligheter att utvecklas på jobbet och framtida pensionsinkomster så ser jag ingen anledning att kritisera valet att vara hemma som ojämställt.”

Enligt Sabuni är jämställdhet detsamma som möjlighet att fatta sina egna livsval. Men de som väljer att stanna hemma kommer kanske inte senare i livet att ha möjlighet att fatta sina egna livsval eftersom deras situation är avhängig en annan person. Det kan vara svårt att inse vidden av när man är ung.

Redan i det korta perspektivet är det svårt att vara jämställd i ett förhållande där den ene tjänar mycket mer pengar. Rent statistiskt kan man inte heller räkna med livslång kärlek och försörjning. Vilket knappast är något problem för Anna Anka som kan krana ur herr Anka ett rejält underhåll om äktenskapet tar slut. Vi andra lever under andra villkor och dessutom har svenska män för länge sedan vant sig av med att kvinnor ska försörjas långt efter att förhållandet är slut.

Men även om vi tar bort de ekonomiska aspekterna, vissa av de som nu stannar hemma är säkert rikt gifta med filippinska barnflickor i källaren och polska städerskor,är hemmafrutillvaron en fälla för kvinnor idag liksom på 50-60-talet. Bland annat eftersom barnens syn på könsroller påverkas av föräldrarnas ekonomi och status i familjen, könsskillnaderna förs över på nästa generation. Noterar förresten också att regeringen sparar in 400 miljoner på särskilda jämställdhetsåtgärder, enligt ett pressmeddelande från Miljöpartiet. Har ingen aning om hur pengarna använts, men det är inte utan att man ser ett mönster.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Anna Anka, jämställdhet, Kattis och Company, Nyamko Sabuni. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Allt fler hemmafruar – inget problem för jämställdheten tycker Sabuni

 1. z999 skriver:

  @A-L-L:"Sabuni har varit här sedan barnsben och att du talar främmande kulturer i samband med henne kan bara handla om att hon ser annorlunda ut."Det finns även "vita" i riksdagen som vill att svenskarna ska integreras och det hör knappast ihop med Sabunis kultur från Somalia. Jag menar att hennes inställning präglas av allmänna åsikter inom alliansen, inte av hennes etnicitet. Ingen varken från höger eller vänster har ifrågasatt hennes uttalande. "Det är alltid dyrare att ha privata lösningar, kollektiva lösningar ger stordriftsfördelar." Ja, det stämmer när det gäller kommunal verksamhet i stort. Men inhyrda entrepenörer kan vara en fördel om de är privata, men inga privata företag ala skyddad verkstad som det har blivit nu med det "borgerliga" upphandlingssystemet."Varför tror du att vårdnadsbidrag är så löjligt små och inte går att leva på?"Det tror jag inte, men jag skulle hellre vilja att föräldrar som väljer att den ena ska vara hemma med barnen får ett anställningsavtal med staten och möjlighet att förhandla med staten om ersättningen (lönen).

 2. z999Sabuni har varit här sedan barnsben och att du talar främmande kulturer i samband med henne kan bara handla om att hon ser annorlunda ut.Det är alltid dyrare att ha privata lösningar, kollektiva lösningar ger stordriftsfördelar. Varför tror du att vårdnadsbidrag är så löjligt små och inte går att leva på?

 3. z999 skriver:

  Sen är väl Sabunis acceptans av hemmafruar en anpassning till att vi numera har kulturer i Sverige som för oss bakåt i tiden med stormsteg.

 4. z999 skriver:

  A-L-L:"Gärna att någon uppvärderar hemarbetet till riktigt pensionsgrundande arbete. Men det förslaget verkar ingen lägga och det blev nog för dyrt."Hur kan det bli det? Det försvinner ju kostnaderna för vård av sjukt barn, mindre dagislokaler och kanske man kan ha mindre barngrupper i de dagis som blir kvar.

 5. Gärna att någon uppvärderar hemarbetet till riktigt pensionsgrundande arbete. Men det förslaget verkar ingen lägga och det blev nog för dyrt. Status handlar inte bara men delvis om pengar och villkor. Om hemarbetet är viktigt så arvodera det då? Lite samma syn finns ju i avdragen för hushållsnära tjänster. Varför har vi inte avdragsrätt för tjänster vi får från frisörer, bilmeckar etc?

 6. Fosterjordnära skriver:

  Då är det dags att uppvärdera mammarollen från att vara en definierad ledighet till att vara en pensionsgrundad arbetsroll med betalning därefter! En rimlighet vore att mödrar som väljer att ta sin roll på allvar får MINST motsvarighet till statens dagissubvention. C:A 10-13000 mån+ 4000till.Problemet är ju inte att det fortfarande finns kvinnliga kvinnor som väljer att vara hemma, problemet ligger i samhällssynen på hur "förtryckta" hemma mammor/fruar är. I dag är det gängse norm att tycka och tro att den enda anledningen till att kvinnor är i hemmet beror på en förtryckande mansstruktur.

 7. feminix skriver:

  Nu är det genom beskattningen omöjligt för de allra flesta att vara hemma med sina barn. Denna styrning är förenlig med socialism och de borgerliga sviker sina egna ideal när de inte förändrar detta. Man borde givetvis införa skatt efter försörjningsförmåga och lika barnomsorgssubvention till all barnomsorg, även den som utförs av en förälder i hemmet.Detta är ungefär vad Ditt hatobjekt Sverigedemokraterna förespråkar. De är alltså mer liberala/valfrihetsvänliga än liberalerna.Vad tycker du för övrigt om att man kallar SD rasistiskt, när SD i verkligheten har övertagit sossarnas kloka ickerasistiska flyktingpolitik från 1989 (Luciabeslutet)? I logikens namn borde väl även sossarna då kallas rasister? Även (m) och (c) borde kallas rasister eftersom de avskaffade Luciabeslutet först efter hot om regeringsspricka av Bengt Westerberg. Borde du inte i ärlighetens namn ta hänsyn till detta när du kritiserar SD?

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s