Steve Earle kämpar för dödsdömda i USA

Ikväll har vi varit på konsert med Steve Earle i Filadelfiakyrkan i Stockholm. I entrén möttes vi av en kvinna från Amnesty som samlade namnunderskrifter för att stoppa avrättningen av en svart man i USA. Namninsamlingen vid konserten skedde på Steve Earles initiativ, berättade hon. Den har pågått ett tag och gjort att avrättningen skjutits upp. Mannen hävdar att han är oskyldig, det kan vi inte veta men han har inte haft någon ordentlig rättegång vilket är det första kravet som Amnesty för fram.

Steve Earle har kämpat mot dödsstraffet ända sedan han var barn, berättar han t ex i den här intervjun. Han har skrivit flera låtar på temat: ”Billy Austin, den första, finns med på ”The Hard Way”, ”Ellis Unit One” finns med på soundtracket till filmen ”Dead Man Walking” (som ju handlar om en dödsdömd)och slutligen ”Over Yonder” (Jonathan’s Song). Det konstigt att det inte är mer debatt kring att dödsstraffet fortfarande används i USA.

Tänker också på det märkliga i att det finns människor i Sverige, allt fler tydligen, som vill återinföra dödsstraffet. Frågan var uppe i SD nyligen men röstades ner. Den brukar återkomma i partiet med jämna mellanrum. I våras berättade partisekreteraren Björn Söder att han är ”öppen för att dödsstraffet ska kunna återinföras”. (Björn Söder har senare betonat att han inte propagerar för dödsstraff utan ansluter sig till partilinjen i frågan, men uppenbarligen har han en annan uppfattning privat.) Propagerar för dödsstraff i Sverige gör däremot Sverigedemokraternas fullmäktigeledamot i Uppsala Joakim Larsson som skrev en motion om detta till SD:s Landsdagar i Ljungbyhed nyligen.

(Får inte glömma att skriva att konserten var fantastisk, har sett honom förr men han var minst lika bra idag.)

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Amnestý, Björn Söder, dödsstraff, Joakim Larsson, sd, Steve Earle, Sverigedemokraterna. Bokmärk permalänken.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s