I skuggan av det svenska turistparadiset

Det bor minst 2 miljoner burmeser i Thailand, vissa uppgifter säger att det kan vara så mycket som 5 miljoner. Många är där illegalt, de har flytt förtrycket och fattigdomet i en av världens värsta diktaturer, anhöriga och familjer är helt beroende av deras inkomster. Ändå tjänar de långt sämre än thailändarna själva och utnyttjas och exploateras. De blir t ex ofta fråntagna sina pass och arbetstillstånd och lever i princip som slavar hos en enda arbetsgivare.

Vi som reser till Thailand, vilket ju många svenskar gör, möter utan att veta det burmeser överallt. De fiskar den fisk vi äter på restauranger, bygger hotellen vi bor på, syr kläderna vi köper på marknader, vissa utnyttas inom sexindustrin.

Frida Perjus har skrivit en utmärkt rapport som heter ”I skuggen av det svenska turistparadiset” för Svenska Burmakommittén. Läs den! Igår hölls ett seminarium i ABF-huset arrangerat i samarbete med Palmecentret och där deltog förutom Frida och jag även Jenny Dielemans som skrivit ”Välkommen till paradiset” som handlar just om turistindustrin.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Burma, migrantarbetare, Palmecentret. Bokmärk permalänken.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s