Många berättelser om lesbisk kärlek just nu

Jag vet inte när det hände men plötsligt har det blivit fullständigt okontroversiellt med lesbisk kärlek. I fredagens Idol tillägnar Mariette Hansson sin flickvän Eva Dahlgrens ”Ängeln i rummet” i en möjligen lite för själfull version. Men det är svårt att inte tänka: Hur länge dröjde inte Eva Dahlgren med att berätta om sin läggning? Här står en helt ny stjärna och hon gör det mitt på bästa sändningstid i ett program som har många väldigt unga tittare, utan att det är något konstigt alls. Och vilken kärleksförklaring. Se själva på TV4 Play, inslaget ligger ute fem dagar till och det är drygt 25 minuter in i programmet.

I dagarna har även min vän Kristina Hultman kommit med en bok om lesbisk kärlek: ”Undersökningen eller When I woke up this morning I felt so gay” (Modernista). Hon har synts i en rad tidningar och program och i morse intervjuades hon i Nyhetsmorgon i TV4. Det som väcker reaktioner i Kristinas fall, märks om inte annat på reportrarnas frågor, är att hon har barn och levde i en vanlig kärnfamilj. Hennes bok, är inte helt självbiografisk men har klart självbiografiska drag. En tjock volym på över 600 sidor om sökande efter en ny identitet.

Överlag är recensionerna positiva. Något ostrukturerad, ansåg Nina Björk i DN, men konstaterade också hur lite skildrad den lesbiska världen är. Jag håller nog mer med Borås Tidning som tycker att det finns något fängslande i det här flödet som man sugs in i som läsare. Det är svårt att sätta fingret på vad det är men till min stora förvåning, har normalt sällan tid för romaner så här års, har jag redan nästan läst klart boken.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Idol 2009, Kristina Hultman, lesbisk kärlek, Mariette Hansson. Bokmärk permalänken.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s