Nerslag i ett rött fäste utan sverigedemokrater

”Jag har alltid tyckt att Piteå känns väldigt långt söderut”, sa min vän Maria från Tornedalen när jag berättade vart jag var på väg. Tro henne inte, Piteå är väldigt långt norrut för de flesta av oss. Det var mitt första besök i staden, har annars varit i många andra städer och samhällen i regionen. Här röstar över hälften av väljarna med sossarna. Alla verkar heta Sundström, träffade flera och de berättade om förre sosseministern nu Folksamchefen Anders Sundström som tydligen är kusin med Bosse Sundström i Bo Kaspers. Snart ska Lena Sundström, gift med Bosse, dit och prata om sin Danmarksbok ”Världens lyckligaste folk”.

Sverigedemokraterna är ju inte särskilt starka i Västerbotten, de ställde upp i Skellefteå i förra valet men har inte synts till sedan dess. Då var det mest lite klistermärken och affischer som syntes. Men SD:s åsikter finns överallt, även i norr, och risken för att partiet etablerar sig och slår mynt av människors fördomar är förstås lika överhängande i Piteå som över allt annars i landet. Man behöver bara titta på hur samefrågan blivit ett ämne som lockar i Jämtland (alltså mindre rättigheter för sameägare).

Piteåtidningen rapporterade från mitt lunchmöte hos socialdemokraterna och jag medverkade i lokalradon på eftermiddagen. På kvällen föreläste jag på Ronny Eriksson och hans frus charmiga fik Krokodil med 50-talsinredning, udda bord och stolar, en välsorterad shop med mycket Rättvisemärkta produkter och gott fika. Dessutom har de tydligen en hel del intressanta program, en utmärkt lokal mitt i Piteå.

Om annalenalod

Journalist och författare, specialiserad på politiskt våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten, skriver även om bl a högerpopulism och terrorism.
Detta inlägg publicerades i piteå, sd, Sverigedemokraterna. Bokmärk permalänken.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s