Var Stieg Larsson en medioker journalist?

Jag ser fram emot att få läsa Kurdo Baksis bok om Stieg Larsson, de kände ju varandra väl och hade mycket med varandra att göra genom åren. I synnerhet de sista åren när jag mer eller mindre tappade kontakten med Stieg. Ser att Kurdo får mycket publicitet och intresset lär vara stort även från andra länder.

Kan inte uttala mig om boken som jag inte läst än, men visst är det lite svenskt att misstro den som skriver en bok om en vän som är berömd och att tala om att personen i fråga försöker ”slå mynt” av kontakten? Tror inte den typen av kritik skulle väckts i särskilt många andra länder (se DN), i USA, Frankrike och många andra länder skulle man nog snarare se det som en självklarhet att alla som kan försöker tillgodose intresset att veta mer om en uppskattad författare.(Ett utdrag ur Kurdos bok finns i DN).

Kurdo har redan fått en del kritik för att han i en intervju hävdat att Stieg inte var någon lysande journalist (se Svd). Där håller jag inte med. Han var en grundlig researcher, kanske inte någon stor stilist när det gällde faktabaserade texter men helt godkänd även där. Jag träffade honom mycket under senare delen av hans tid på TT där han var grafiker och tecknare, men även skrev många klart läsvärda artiklar, framför allt featurematerial. Han valde rätt fritt vad han ville skriva om och hans texter publicerades i många tidningar. Att han skulle ha fejkat intervjuer etc är ingenting som jag någonsin hört talas om. Med alla reservationer för att jag inte hade någon full insyn i hur hans texter kom till.

Det ringer folk ibland och vill ge ut vår gamla bok ”Extremhögern” från 1991 på nytt, det har även kommit förfrågningar om att översätta den till andra språk. Jag säger nej varje gång eftersom jag anser att den är föråldrad och saknar allt intresse idag annat än som beskrivning av historiska skeenden. Dessutom har jag skrivit hälften och det är inte utmärkt vilka delar som är mina. Mitt svar till alla som frågat är att det är mycket bättre att ge ut ett urval av Stiegs artiklar genom åren. Nu ska det tydligen bli en sådan volym och det gläder mig. Dessutom skriver Eva Gabrielsson på två böcker som rör Stieg, en om sambolagen på ett litet svenskt förlag och en om sorgen efter Stieg på ett franskt förlag.

Annons

Om annalenalod

Journalist och författare med fokus på högerpopulism och politiskt och religiöst våld och extremism, både på höger- och vänsterkanten samt islamism.
Detta inlägg publicerades i Stieg Larsson. Bokmärk permalänken.

Kommentarer granskas, skriv gärna kort och håll dig till ämnet!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s